Home  /  Zápasy  /  Muži  /  Soutěž mužů 2018  /  Bitters liga 2018  /  Zápasy a pořadí
Všechny soutěže

Detail zápasu

Aquaponik Ostrava Steelers
16 : 20
Prague Black Panthers Prague Black Panthers
Q1 Q2 Q3 Q4
STE 0 10 0 6
PBP 3 7 3 7
Statistiky

Datum: 26.5.2018 v 15:00
Počasí: Jasno, 27°C
Počet diváků: 376
Rozhodčí: Richard Gazdík (R), David Hájek (U), Radim Kroulík (HL), Monika Nguyen Hofrichtrová (LJ), Adam Dvořáček (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 0:3 - Nicolas Kárník, 21y; 0:00
2.čtvrtina
Prague Black Panthers TD - 0:10 - Nicolas Kárník, 24y pass od Jan Dundáček (Nicolas Kárník kick); 2:28
Aquaponik Ostrava Steelers TD - 7:10 - Jakub Březina, 1y run (Lukáš Dlouhý kick); 0:43
Aquaponik Ostrava Steelers FG - 10:10 - Lukáš Dlouhý, 45y; 0:00
3.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 10:13 - Nicolas Kárník, 23y; 2:56
4.čtvrtina
Prague Black Panthers TD - 10:20 - Jan Dundáček, 3y run (Nicolas Kárník kick); 9:08
Aquaponik Ostrava Steelers TD - 16:20 - Steven Wilken, 10y run (kick neúspěšný); 5:43
Komentář k zápasu

Sobotní odpoledne patřilo v Ostravě nejen zápasu fotbalového Baníku o záchranu v nejvyšší české lize, ale i souboji dvou nejlepších týmů minulého ročníku fotbalu amerického. První letošní souboj dopadl jasnou výhrou pražských Black Panthers, ale ostravský tým byl v té době bez své posily na pozici quarterbacka. Proto se čekalo, jak dopadne souboj Steelers - Black Panthers, když Ostravané nastoupí v plné síle.

Ocelářům sice do domácí odvety nenastoupili dva receiveři základní sestavy - Lukáš Sokol a Jiří Lička, ale ani Black Panthers nepřijeli se všemi hvězdami. Chyběli zejména Karel Augusta, Matěj Večes, Jan Šimánek a Marek Hruboň.

Jako první šli na míč hráči Black Panthers a hned na úvod ukázali svou obrovskou sílu ve speciálních týmech. Matthew Vinal byl zastaven až kickerem ostravského týmu těsně před polovinou hřiště. Dobrou pozici však útok Black Panthers nedokázal využít. Skvěle naladěná obrana Steelers, která v minulém zápase nepustila Sígrs ani bod, zastavila v úvodu i Jana Dundáčka. Navíc po faulu a nepovedených bězích, odkopávali Black Panthers se “ziskem” mínus 11 yardů. 

Ostravský útok dostal míč na svých 30 yardech. Hned na první pohled všechny zarazila pozice Dominika Dvorského, který se postavil na místo wide receivera a vydržel tam celý zápas. Zda to byla reakce na zranění dvou jeho spoluhráčů nebo pokus o zaskočení soupeře, můžeme jen hádat. Tah však nejspíše zafungoval, protože pražská obrana se musela více roztáhnout a tím se uvolnil střed hřiště pro runningbacky Steelers. Právě středem hřiště získal první “první down” Jan Musil. Pak však ukázala obrana Black Panthers, že je tou nejlepší v lize a i Steelers nakonec museli odkopávat.

Začala tak bitva o pozici na hřišti, protože bylo jasné, že útočná přestřelka se konat nebude a každý bodík bude mít cenu zlata. Útok Black Panthers byl opět vyveden ze hřiště velmi rychle. Dundáčkovi se však povedl punt, který skončil velmi blízko ostravské endzóny. Když potom své brány zavřela i pražská obrana, musel Lukáš Dlouhý odkopávat až z hloubi své endzóny. A i přes povedený punt, získali hráči PBP míč na polovině hřiště.

Další dobrou pozici již pražský tým zvládl využít. Dobrými běhy Williama Younga se dostal až do redzóny Steelers, kde sice nebyl schopen skórovat touchdown. Ale tři body z nohy Nicolase Kárníka znamenaly důležité vedení. První čtvrtina skončila za stavu 3:0 pro PBP.

Steelers chtěli co nejrychleji odpovědět. Po dobrém kickoff returnu Garretta Griffetha čelil ostravský útok čtvrtému downu na polovině hřiště. Ten se pokusil po zemi proměnit Steven Wilken, ale byl zastaven jeden yard od “prvního downu”. Sázka na obranu se však vyplatila. Ocelová obrana opět nepustila ani jeden první down a Black Panthers z poloviny hřiště pouze odkopli.

Útok Steelers se nadechl k dalšímu pokusu proražení pražské obrany. A tentokrát se začalo dařit. Krátkými přihrávkami a zejména úspěšnými běhy trojice Březina-Kielor-Wilken se ostravský útok dostal na polovinu Black Panthers. Jan Musil nakonec donesl míč až na 30 yardů před pražskou endzónu, ale tam mu jej vyrval z držení Jan Kabát. Toho bylo celý zápas plné hřiště a nechyběl ani u tohoto důležitého fumblu. Z dobrého drivu Steelers tak zbyl pouze míč pro útok Black Panthers a na výsledkové tabuli stále svítil stav 0:3 z pohledu domácího týmu.

Otěže zápasu opět měli ve svých rukách hráči Black Panthers. Běhy Younga a Dundáčka společně s nedisciplinovaností obránců Steelers opět začaly hýbat pražské hráče směrem k dalším bodům. Jan Dundáček pak využil podklouznutí jednoho z ostravských obránců a pro Nicolase Kárníka nebyl problém zachytit první touchdown zápasu.

Situace začala být pro domácí vážná, ale ostravský útok se nezlomil. Opět trpělivě, zejména krátkými přihrávkami, přešel přes polovinu hřiště. Tam už to vypadalo, že opět narazí, ale Steven Wilken vykouzlil jeden ze svých dlouhých passů a jeden yard před endzónou PBP našel Zdeňka Lembarta. Pro mrštného štírka, Jakuba Březinu, již nebyl problém donést míč pro první body Steelers. Bylo sníženo a domácí opět prohrávali pouze o 3 body.

Do konce poločasu zbývaly méně než dvě minuty a svou slabší chvilku si vybrali i pražští hráči. Christopher Žáček upláchl ofenzivní lajně Black Panthers a rozhodil při odhození Jana Dundáčka přesně tak, aby jeho přihrávka doletěla přímo do rukou Garretta Griffetha. Rázem byl útok Steelers opět na polovině PBP a do poločasu ještě pár vteřin zbývalo. 

Dvě přihrávky Wilkena volného Dvorského nenalezly a tak přišel na řadu Lukáš Dlouhý, který 45yardovým field goalem vyrovnal na 10:10.

Do druhého poločasu šli s větším sebevědomím hráči Steelers. Začínali na míči a chtěli konečně překlopit výsledek na svou stranu. Proti tomu však byla obrana Black Panthers a po sacku Marka Daníka, odkopávali Steelers po nejkratší možné době.

Potom předvedli nejhezčí drive zápasu hráči Black Panthers. Jan Dundáček rozděloval přihrávky a k tomu přidával yardy po zemi. K němu se přidal i Young a více než sedmiminutový drive zakončil dalšími body Nicolas Kárník. PBP opět vedli o 3 body.

To trochu srazilo snažení ostravských hráčů a útok Steelers šel opět velmi rychle ze hřiště. Black Panthers pak začali ještě více tahat čas, dařilo se jim získávat “první downy” a když Jan Dundáček pečetil výborný výkon touchdownovým během, zbývalo do konce zápasu něco málo přes 9 minut. Steelers opět prohrávali o 10 a to, že by jim opět PBP naservírovali vyrovnání nepřicházelo v úvahu... Nebo ano?

Steven Wilken svými přihrávkami na Dvorského, Chmelu a Vysloužila přešel celé hřiště a pět minut před koncem doběhl pro touchdown. Potvrzení se však nepovedlo - Steelers prohrávali o 4 body. 

Po vzoru zápasu, který letos týmy spolu sehrály v Praze, nakopl Lukáš Dlouhý míč o hráče v první linii kickoff returnu a Gabriel Fröhlich, zalehl míč pro Steelers na polovině PBP.

Útok Steelers se však dostal pouze na 34 yardů od endzóny Black Panthers. Ale vzhledem k neproměněnému potvrzení, potřebovali oceláři skórovat touchdown. Na čtvrtý down se tak pokusil Wilken najít Jana Vysloužila. Toho si však obrana Black Panthers pohlídala a úřadovat začala opět Dundáčkova parta.

Zbývalo něco kolem 4 minut a třetí šanci již Black Panthers ostravským hráčům nedali. Jan Dundáček doběhl pro potřebné “první downy” a bylo po zápase. 

Steelers však ukázali, že to pro pražské Black Panthers nebude taková procházka “růžovou zahradou” až k výhře v dalším Czech Bowlu. Nyní se můžeme těšit na to jak dopadne souboj o druhé místo mezi Steelers a Lions před kamerami České televize - 10.června od 19 hodin.

Autor článku: Jan Klimeš

Fotografie ze zápasu