Home  /  Zprávy  /  Hráč amerického fotbalu roku 2010

Hráč amerického fotbalu roku 2010

(čt) 11. listopad 2010, Michal Rosíval
Hráče roku 2010 bude třicet oslovených hodnotitelů vybírat z níže uvedených nominovaných hráčů. Vybírat mohou (až) pět hráčů, kterým přidělí 5, 4, 3, 2, resp. 1 bod. Hráčem roku se stane ten s nejvyšším počtem bodů. V případě rovnosti počtu bodů rozhodne vyšší počet lepších umístění.
Hráč amerického fotbalu roku 2010 bude vyhlášen během finálového zápasu ČJLAF dne 20. listopadu v Synottip aréně.
 
 
Nominovaní hráči (v abecedním pořadí) s jejich krátkým představením
 
Jan Dundáček (Prague Panthers)
Dundáček zasáhl do čtyř zápasů české ligy a byl v nich hlavní passovou zbraní útoku. 12 přijatých passů (pro 163 yardů) a 4 touchdowny znamenají v obou případech třetinu celkového panterského počtu. Další touchdown přidal z punt returnu a byl to rekordní 93yardový kousek. Dundáček zazářil hlavně v obou velkých zápasech v Synottip Aréně – ve finále ČLAF měl tři touchdowny a v přátelském zápase se Slovenskem zaznamenal klíčový touchdown a z punt returnu zachránil tápající offense. Pět touchdownů měl Dundáček i v zápasech AFL a ve statistické kategorii „All purpose yards“ skončil na skvělém pátém místě.
 
Miloš Hildebrand (Prague Panthers)
Hildebrand byl velmi aktivní v AFL, když z pozice cornerbacka měl 16 solotacklů. Jeho aktivitu v české lize se statisticky zachytit nepodařilo
 
Stanislav Jantoš (Prague Panthers)
Jantoš v rámci ČLAF dosáhl na luxusní průměr na run 13.7 a z 19 pokusů 4 proměnil na touchdown. V další dva touchdowny proměnil punt returny a dva passy. Celkem si v lize šáhl 29x na míč a bylo z toho 8 touchdownů, takže tak trochu náběh na Midase a každopádně to bylo nejvíc v celé ČLAF... Jantoš měl v české lize 526 all purpose yardů, což je nejvíce mezi Panthers. Mimo to se podílet i kopacích aktivitách a jak jeden field goal, tak i deset extrapointů skončilo úspěšně.
 
Ladislav Jenšík (Berlin Adler)
Pokud by se cena dávala za týmové úspěchy, tak platí, že Jenšík, potom dlouho nic a potom teprve ostatní. V dresu Berlin Adler totiž vyhrál EFL a v prestižní německé lize hrál finále. Jenšík ale nebyl starterem a i když nastoupil do všech zápasů, tak zaznamel v uvozovkách jen 12 tacklů a 2 zákroky v passové obraně. Více slávy užil jako jeden ze tří týmových kickoff returnů, kde měl z devíti returnů průměr 23.6.
Zásadní roli však hrál v zápase se Slovenskem, kde měl dva interceptiony a jeden výborný kickoff return.
 
Daniel Krejbich (Prague Panthers)
Třetí místo mezi tacklery v AFL mluví snad samo za sebe. 43 tacklů v sedmi zápasech přesně. Jako nejstarší z nominovaných hráčů měl v české lize nárok na odpočinek, takže v pěti zápasech měl jen 19 tacklů a dva interceptiony. V případě, že by hlasování mělo být částečně i symbolické a první vítěz by si cenu odnesl za „celoživotní dílo“, tak je Krejbich z této sestavy asi favoritem.
 
Adam Synáček (Wroclaw Devils)
Synáček před sezónou „prchl“ do Polska, s Wroclawí získal titul a byl jedním z tahounů týmu. 418 yardů z 67 runů je průměr 6.2 na run. To při osmi touchdownech. Trápením ale bylo samotné finále, ve kterém se k míči dostal jen 9x a bylo z toho jen 12 yardů a jen o málo lepší to proti „jedinému“ polskému soupeři bylo v rámci základní části.
 
Jan Šesták (Prague Panthers)
Hodnocení ubráněných passů je asi jedna z nejspornějších statistik, tím spíše když je zapisovateli zanedbávaná, ale ať se věci mají jakkoliv, tak Šesták v tomto ukazatel vedl celou AFL a k tomu přidal „vítězství“ i mezi interceptiony. A to se na první zápas víceméně jenom díval, protože neměl vhodné obutí... Šesták by mohl být kandidátem na trenéra roku, proože se podílí na práci reprezntace a spoluvede juniorský tým Panterů.
 
Jan Šimánek (Prague Panthers)
Nejmladší hráč mezi vybranými a „ten, který má nahradit Záveského“. V české lize nejpilnější sběratel tacklů mezi Pantery s 32 zákroky, k tomu jeden interception a jeden fumble return touchdown. A do nejlepší desítky se s 33 tackly dostal i v rakouské lize. Ve 22 letech.
 
Jiří Urban (Prague Panthers)
Workhorse Panthers, který za svoje úsilí získal vnitropantherskou cenu MVP. Využíván byl zejména v ČLAF a mezi Panthers měl nejvyšší počet runů. 313 yardů z 32 runů dává průměr těsně pod deset, při šesti rushing touchdownech (nejvíce v Panthers) a longest runem 77 yardů (také nejvíce). V rakouské lize dostal větší šanci jen v posledním zápase, ve kterém si zapsal dva touchdowny.
 
Ondřej Víšek (Prague Panthers)
Víšek byl asi jediným hráčem útoku, který zasloužil pochvalu v reprezentačním zápase se Slováky. V Panthers byl leading rusherem v české lize s 316 yardy (12.6 ypr) a pěti touchdowny. V rámci rakouské ligy se ke slovu dostával jen omezeně, ale skórovat se mu povedlo i v AFL.
 
Pozn.: Statistiky byly čerpány z webů národních asociací Polska, Německa a Rakouska. Statistiky hráčů Panthers poskytl Vlastimil Tománek. Tyto statistiky se liší od oficiálních statistik, které vede ČAAF, nicméně v rámci integrity byla těmto výrazně rozšířeným, byť někdy ne zcela přesným, statistikám dána přednost a autorovi za ně patří velký dík.