Home  /  Zprávy  /  Zpráva z průběhu zasedání Parlamentu ČAAF

Zpráva z průběhu zasedání Parlamentu ČAAF

(pá) 17. prosinec 2010, Michal Rosíval
Předseda ČAAF Filip Hobza nejprve přivítal účastníky (viz prezenční přehled), zejména zájemce o vstup do ČAAF, zástupce týmů Liberec Titans a Ostrava Steelers. Ve svém úvodním vystoupení poděkoval funkcionářům asociace, tzn. členům Předsednictva, Rady a Disciplinární komise a dále detailně zhodnotil sezónu, vyzdvihl zejména nový program pro rozvoj (asociační trenér pro potřeby týmů, školení a certifikace trenérů, práce s národními týmy), pozitivní dopad na propagaci fotbalu prostřednictvím vrcholných akcích v SYNOT TIP ARÉNĚ (finále ČLAF, ČJLAF a přátelské mezistátní utkání se Slovenskem) a završení dlouhodobé snahy o prosazení se v rámci vysílání veřejnoprávní televize.
 
Poté se dostal k ústřednímu bodu celého jednání, konkrétně finančnímu zázemí ČAAF. Pro neutěšenou situaci portfolia obchodních společností s majoritním podílem ČSTV dochází k dalšímu razantnímu poklesu příjmu zejména z důvodů komplikací se splácením O2 Arény ze strany společnosti SAZKA. Proti letům dřívějším tak příjmy z ČSTV tvořily především dotace přímo ze státního rozpočtu, konkrétně kapitol MŠMT a MF, i ty však byly z důvodu rozpočtových škrtů kráceny o 10% oproti původním propočtům . Vyhlídky pro následující období bohužel nejsou lepší a pro kumulovaný dluh již není možné zachovat stávající architekturu příjmové stránky rozpočtu ČAAF, ve které s výjimkou symbolických příspěvků (startovné v soutěži 1.000, hráčský poplatek 100 Kč) nedocházelo ve srovnání s jinými sporty k participaci na pokrytí nákladů ze strany členů, naopak byly využívány veškeré služby více méně zdarma (např. náklady na rozhodčí s blíží půl milionu, ve srovnatelných sportech bývá úhrada rozhodčích povinností domácího týmu, atd.) a hrazeny z příjmů od ČSTV, MF, MŠMT a partnerů ČAAF. Z důvodu vážné destrukce jednoho z hlavních pilířů finanční stability (ČSTV) bude do budoucna nutná vyšší participace členů formou zapojení se do partnerského programu členů a příznivců ČAAF.
 
V dalším bloku Martin Kocián zhodnotil činnost Komise pro rozvoj, zejména trenérskou činnost. Kocián s částečným politováním konstatoval, že zájem o koordinované tréninky s jeho účastí byly mírně za jeho očekáváním, zejména pak v průběhu sezóny a paradoxně o něj neprojevovaly zájem týmy se slabším trenérským zázemím. Školení trenérů proběhlo v letošním roce šestkrát, přičemž v tomto případě byl zájem o zvyšování trenérské kvalifikace potěšující. V rámci popisu výhledů na nejbližší období bylo oznámeno, že již 14 účastníků se kvalifikovalo na kurz, jehož absolvování bude znamenat získání trenérské licence třídy C (dalších 17 má možnost se v průběhu lednového školení kvalifikovat).
Juniorská reprezentace měla v letošním roce kvalifikační zápas v Itálii a poté turnaj v Srbsku, kde neuspěla. S juniorskou reprezentací je problém spočívající v počtu týmů i hráčů jako takových. K herním výsledkům Martin Kocián sdělil, že výsledky ve velké míře ovlivnila skutečnost, že před zápasem v Itálii probíhala setkání národního týmu, zatímco před turnajem v Srbsku nikoliv. Nad budoucností juniorského týmu visí podle něj otazník a v nejbližším období nevidí ve fungování juniorského týmu smysl. Dal by přednost rozrůstání členské základny jak v rovině hráčské, tak týmové.
Ze seniorské reprezentace má Kocián dobrý pocit a směřování k cíli v podobě ME skupiny B v roce 2013 vnímá prozatím jako úspěšné.
S trenérskou činností souvisí i téma flag fotbalu. Přinejmenším v nejbližším období flag zůstává v kompetenci klubů a se zásadnější celoasociační koncepcí se nyní nepočítá.
 
Roman Winkler za disciplinární komisi vyjádřil rozpaky a určitou lítost nad tím, že některé kluby velmi liknavě plní své povinnosti. Toto někteří zástupci mylně interpretovali jako neochotu DK trestat méně závažná provinění a signál od DK spočívající ve zbytečnosti takových norem. Předsednictvo od klubů žádalo silnější mandát pro činnost DK ve smyslu akceptace trestů v takové výši, aby naplňování dohodnutých norem, jakkoliv náročných na finanční nebo organizační stránku, bylo stále výhodnější plnit, než neplnit a to i za cenu zpřísnění určitých trestů, konkrétně pak týkajících se (ne)pořizování videozáznamů ze zápasů.
Svůj komentář ke své činnosti v DK připojil i Martin Šindler. Zástupci všech stran se shodli na tom, že veškerá rozhodnutí by měla být přístupná všem členům. Dále bylo zmíněno, že určité pasáže disciplinárního, i herního, řádu budou muset být přeformulovány, aby nedocházelo k jejich možným protichůdným výkladům a obecně snazší interpretaci a to případně i formou hutnějšího sazebníku trestů. Blok věnující se DK zakončil místopředseda Michal Rosíval, který přes občasné neshody s veškerou vážností upřímně poděkoval členům DK za jejich práci, které si velmi váží.
 
Práci rozhodčích shrnul Rosíval jako nikoliv dokonalou, ale přiměřenou možnostech. Snažil se vyzdvihnout fakt, že při příliš nízkém počtu rozhodčích nelze sledovat kvalitativní hlediska, protože zjednodušeně řečeno pískat musí všichni všechny zápasy, ačkoliv je úroveň jejich výkonů rozdílná. Řešením však bohužel není ani pouhé navýšení stavu rozhodčích, neboť při nezměněném počtu zápasů dojde k rozmělnění jejich již nyní slabého vytížení a zkušenostmi stále velmi mladý rozhodcovský sbor nebude mít šanci nabírat nové zkušenosti a naopak bude i nadále konfrontován se zápasy, které jsou nad jejich síly. Ideálním řešením je tak navýšení počtu jak rozhodčích, tak zápasů, což by za následek mělo jejich, alespoň částečné, pomyslné rozdělení jak kvalitativní, tak i regionální, což má vliv pro změnu na nižší náklady na cestovné.
Situaci, kdy různí rozhodčí z různých důvodů končí s činností, bude nutné řešit náborem rozhodčích přes členské kluby. Číslo a klíč bude stanoven po konkrétnější představě o počtu zápasů (viz výše).
Rosíval dále zmínil školení o pravidlech pro trenéry v rámci školení trenérů, zmínil možnost zopakování podobného setkání, tentokrát ideálně s trenérskými špičkami v jednotlivých klubech a to s důrazem na změny v pravidlech a zopakování zásadních principů mechaniky českých rozhodčích před zahájením sezóny 2011, byť forma zatím nebyla upřesněna.
Za Předsednictvo vyslovil myšlenku, že po vzoru jiných států by kluby alespoň v dvouletých intervalech měly povinně zvát rozhodčí na přednášky/besedy o pravidlech pro samotné hráče, ideálně v rámci jejich přípravných soustředění, kde se teoretická část dá spojit i s praktickým tréninkem.
Školení rozhodčích proběhne v průběhu března, případně koncem února, možností je oddělení části pro úplné nováčky.
 
Po hodnotící části následovalo hlasování o ratifikaci přijetí klubu Prague Black Hawks za člena ČAAF. Hlasování (i všem dalším) bylo přítomno 10 klubů zastoupených 20 delegáty s hlasem rozhodujícím a ratifikace členství klubu byla přijata jednomyslně.
 
O budoucím členství se jednalo i ve věci klubu Liberec Titans. Toto členství bude řešeno prostřednictvím Předsednictva a bude podmíněno dohodou o formě vypořádání dluhu klubu Liberec Highlanders, ke kterému se Titans hlásí. Zástupci klubu konstatovali připravenost nastoupit k soutěžím v sedmičkovém fotbale a již splnil formální náležitosti členství.
 
V podobné situaci je i klub Ostrava Steelers, který ale zatím o členství v ČAAF nepožádal. Steelers projevili zájem zúčastnit se soutěže v jedenáctkovém fotbale, nicméně zatím pouze v rovině zájmu, který by měli upřesnit do konce roku a Předsednictvo jim stanoví konkrétní lhůtu pro vyjádření. Nad směřováním Steelers zástupci jiných klubů projevili jisté rozpaky spočívající zejména v mírně si konkurujících zájmech vůdčích osobností klubů. V regionu dosud působící klub Havířov Devils do ČLAF 2011 s jistotou nezasáhne a jeho účinkování v juniorské soutěži je otázkou. Vyloučený není ani model jakéhosi duálního klubu (jde spíše o popis reálného stavu věci, než jakoukoliv dohodu mezi nimi) Ostravy a Havířova zastupující region v seniorské, resp. juniorské soutěži odděleně.
 
V disciplinární komisi z časových důvodů skončil Jakub Skácel, kterého v průběhu roku DK kooptovala po odstoupení Jaroslava Mrowiece. O činnost projevil zájem Lukáš Málek a byl Parlamentem jednomyslně přijat.
 
Jedna osoba chybí i v Radě, která po rezignaci Jaroslava Bojarského působí již delší dobu jen v šesti lidech, neboť Stanovy nenabízí možnost kooptace. O pozici v Radě nikdo zájem neprojevil a místo tak i nadále zůstává neobsazeno. Do budoucna zájem projevil Jan Štaidl.
 
Dalším zásadním bodem byly soutěže v roce 2011. Do 11s by chtěly zasáhnout tyto kluby: Prague Panthers, Prague Black Hawks, Bratislava Monarchs, Brno Alligators, Příbram Bobcats, Pilsen Patriots, Prague Lions, Ostrava Steelers a Pardubice Stallions. Stallions však nad formou účasti váhají a 11s fotbalu by se zúčastnili jen v případě, že by soutěž byla rozdělena na dvě výkonnostní úrovně. O 7s pak mají zájem Šumperk Dietos, Budweis Hellboys, Liberec Titans a zmínění Stallions.
Kluby se přiklánějí spíše ke spojené soutěži všech klubů (jedna skupina), kluby zastávající rozdělenou soutěž byly v menšině. Konečná forma soutěže je však na rozhodnutí Rady a závisí mimo jiné i na rozhodnutí Ostravy i Pardubic.
Jako ideální počet zápasů v 11s soutěži většina klubů vidí osm v základní části plus zápasy playoffs. V případě, že by soutěž hrálo 9 týmů, tak by soutěž probíhala systémem každý s každým, při nižším počtu účastníků bude počet zápasů navýšen o zdvojení některého (některých) soupeřů. Soutěž by byla zahájena 16. dubna s možnými předehrávkami pražských týmů pro jejich účast v evropských pohárech, poslední hrací víkend by pak byl přesně o tři měsíce později.
Konkrétní systém soutěže i termínová listina (určení hracích dní) bude určena Radou co nejdříve s ohledem na vyjádření Steelers a Stallions. Konkrétní termínová listina je potom předmětem termínových možnosti jednotlivých týmů.
 
Pro rok 2011 se počítá s větším důrazem na pořizování videozáznamů ze zápasů a v ČLAF A i s vytvářením statistik. Statistiky by vytvářely dvojice složené z rozhodčího (v závislosti na počtu rozhodčích) a jedné osoby dodané domácím klubem.
 
Na návrh Prague Lions bude v Herním řádu zváženo přeformulování povinnosti mít juniorský tým jako podmínku pro účast v ČLAF A mít juniorský tým (zpřísnění až zrušení možnosti vyvázat se z této povinnosti).
 
Poté přišlo na řadu podstatné téma jednání Parlamentu ČAAF, finanční stránka. Předseda Filip Hobza zopakoval absenci příjmů z dosud obvyklých kanálů a jejich nutné nahrazení (nebo seškrtání výdajů na úkor kvality servisu, což se však neshledalo se souhlasem). Asociaci v této situaci musí podpořit její vlastní členové. Hobza konkrétními fakty vyvrátil falešný mýtus, že asociace jakkoliv „ždímá“ své členy a pokusil se opakovaně srovnat situaci ve fotbale s jinými sporty obdobnými velikostí či zázemím. Struktura a výše příspěvku bude předmětem asociačních orgánů. Vedle stávajících výdajů se počítá i navýšením prostředků na odměny činovníků asociace, které jsou nyní značně podhodnoceny a možná i z těchto důvodů se nedaří nalézat dostatečně vhodné kandidáty (viz nehlasování o sedmém členu Rady), případně práce těch nynějších je odměněna neadekvátně.
Hobza mimo jiné zdůraznil, že samotným sdružením v ČAAF členům vznikají výhody v podobě automatického pojištění nebo možnost legální hudební produkce na zápasech, po ty fotbalově zjevnější jako možnost zdokonalování svých hráčských, trenérských a rozhodcovských dovedností na klinikách za velmi výhodné sazby nebo zcela zdarma, případně trvalá spolupráce s asociačním trenérem, až po zcela konkrétní výhody pro každého spočívající například ve slevách od partnerů ČAAF nebo ČAAF samotné a v neposlední řadě i zajištění globálního organizačně technického servisu členům, přičemž v rámci nového partnerského programu by mělo dojít k dalšímu prohloubení těchto výhod.
Protože členské kluby mají možnost čerpat pro své členy výhody bez ohledu na to, jestli se soutěží účastní nebo ne, tak by příspěvek členského klubu (nebo jeho část) již nadále nebyla navázená na start v některé ze soutěží. Přinejmenším je to jedna z dalších nastíněných představ. Ke zvážení jsou i rozdílné částky pro seniory a pro juniory; pro týmy (i hráče) v 11s a v 7s a podobně.
Delegáti s nastíněnou analýzou současné situace i se způsobem jejího řešení souhlasili.
 
Prodiskutován byl i návrh Bobcats, po vzoru pravidla v 7s, na omezení soutěžní týmové soupisky v 11s. Návrhem se Rada bude zabývat při přípravě Herního řádu, nicméně podporu klubů nenalezl. Kluby by spíše podpořily omezení soupisek zápasových, kde to ale nemá valného smyslu, protože v tomto jsou kluby limitovány již nyní hlavně technicky (počtem dresů, místem v autobuse apod.).
 
Připomenuta byla novinka, kterou pro rok 2011 slibuje již aktuální Herní řád a to certifikace hřišť. U hřišť by byl zaveden jakýsi kreditový systém – vlastnosti jako kvalita hrací plochy, divácké zázemí apod. by byly ohodnoceny body, přičemž pro schválení by byl nutný určený součet bodů. Nedostatky v nějaké kategorii by tak bylo možné kompenzovat nadprůměrným skóre v jiné. Pořád by ale zůstaly některé kategorie nenahraditelné, které by musely být splněny v každém případě. Například (umělá) tráva jako hrací povrch.