Home  /  Zprávy  /  Jak má vypadat správně upravený hráč

Jak má vypadat správně upravený hráč

(čt) 10. březen 2011, Michal Rosíval
Není-li uvedeno jinak, hráč, který poruší pravidla o výstroji, nesmí pokračovat v zápase do doby, než upraví svoji výstroj v souladu s pravidly a tým je současně potrestán týmovým timeoutem. Pokud tým v daném poločase již timeouty vyčerpal, je tým potrestaný pěti yardy.
Upozoňujeme kluby a hráče, že k výstrojím bude v sezóně 2011 zcela nekompromisní přístup a to již od prvního kola. Je na klubech a hráčích, aby s těmito, vesměs již delší dobu platnými a na splnění nijak výrazně náročnými pravidly, počítali a nebyli na zápasech zaskočeni.
 
Helma
Musí splnit funkční pravidla, nicméně barva může být jakákoliv. Pozn.: visors musí být čiré.
 
Dres
Všichni hráči musí mít dres stejné barvy, stejného střihu a stejného designu. Drobné odchylky jsou tedy přípustné, ale v zásadě spíše v rovině jiných reklam, jiného loga apod. Dres by měl být zastrčený v kalhotách, nicméně postačuje, pokud mezi dresem a kalhotami nebude žádná mezera. V případě, že dres bude příliš krátký a nebude jej možné v kalhotech udržet, musí mít hráč pod dresem dostatečně dlouhé triko v barvě dresu nebo kalhot a toto triko mít zastrčené v kalhotách tak, aby žádná mezera nebyla mezi kalhotami a tímto trikem.
 
Barva dresů týmu
Obecné pravidlo zní, že hosté hrají v bílých dresech a domácí v barevných (barevné dresy jsou všechny kromě bílých). Hosté mohou hrát v barevných dresech (a v takovém případě domácí v bílých) za podmínky, že o toto požádají ČAAF a ČAAF tuto žádost schválí.
V případě, že hosté nastoupí v barevných dresech bez předešlého souhlasu ČAAF, lze zápas odehrát, hosté jsou ale na začátku obou poločasů penalizováni 15 yardy.
 
Rukávy pod dresem
Hráči, kteří dlouhé rukávy pod dresem použijí, musí použít rukávy stejné barvy. Použitá barva může být libovolná (toto je změna proti roku 2010). Rukávy musí být dostatečně upnuté na pažích.
 
Rukavice
Rukavice mohou mít jakoukoliv barvu, nikoliv však barvu soupeřových dresů a barvu míče. Bez omezení lze použít pouze rukavice šedé barvy. Tato omezení se týkají pouze vnější strany (hřbětu) rukavice, na dlaně se omezení nevztahuje.
 
Kalhoty
Všichni hráči musí mít kalhoty stejné barvy. Hráči, kteří stejné kalhoty nemají, mohou nastoupit a během zápasu nebudou penalizováni za nepovolenou výstroj. Jejich start je ale důvodem k zahájení disciplinárního řízení.
V ČLAF B musí mít kalhoty stejné barvy většina hráčů a navíc platí, že Dietos a Titans (obecně kluby, jejichž týmy se do soutěží zapojily poprvé letos nebo vloni) jsou "osvobozeni" z pravidel o kalhotách.
Nově již kalhoty nemusí zakrývat kolena, nicméně i nadále platí povinnost mít chrániče kolen a současně platí, že chrániče musí být zakryté.
 
Ponožky
Použití ponožek není povinné. Nicméně ti hráči, kteří ponožky použijí, musí použí ponožky stejné barvy. Ponožkami ve smyslu pravidla se rozumí textilie zakrývající nohu mezi kotníkem a kolenem. Ještě přesněji se omezení týká "čehokoliv" více než dva inche od okraje boty.
 
Kopačky
Jakákoliv vnější část (včetně podrážek a šroubů) nesmí být kovová.