Home  /  Zprávy  /  AFL 2011

AFL 2011

(čt) 17. březen 2011, Michal Rosíval
Z loňské sestavy týmů vypadli St. Pölten Invaders a pole zůstalo sedmičlenné. Vedle Panthers hrají další čtyři účastníci EFL, tedy Tirol Raiders, Vienna Vikings, Graz Giants a obhájce rakouského titulu Danube Dragons. Sedmičku účastníků doplňují Salzburg Bulls a Carinthian Black Lions.
Systém soutěže je každý s každým jednou doma nebo venku a čtyři týmy postoupí do semifinále.
Austrian Bowl (a před ním i zápas o třetí místo) se odehrají jako test na mistrovství světa na rakouském největším (Ernst Happel) stadionu, vedle innsbruckého Tivoli se AFL také v rámci testování na jeden zápas podívá i do UPC Areny v Grazu. Stadion mění i mistrovsští Dragons a naopak bez stadionu je právě teď Salzburg. Rakouský svaz podepsal smlouvu s rakouskou veřejnoprávní televizí a minimálně tři roky budou živě k vidění minimálně čtyři zápasy ročně. Letos to budou zápasy Giants-Vikings (hraný v UPC aréně), opakování loňského finále Raiders-Dragons (Tivoli), Austrian Bowl (Prater) a Charity Bowl, což v praxi znamená přípravný zápas rakouského národního týmu. O možných přenosech ze samotného MS se nikde paradoxně nepíše.
 
Koho můžete vidět v Praze, případně na koho narazí Panthers venku?
Už tento týden jedou Panthers do Villachu, kde nastoupí proti Black Lions. Svým způsobem se dá říct, že pokud ve Villachu prohrají, tak je sezóna zabitá nebo minimálně bude hodně nepravděpodobné, že by z ní něco bylo. Na jihu Rakouska už není QB/RB/WR/K/P/HC DJ Hernandez. Místo nich jsou v kádru jiná čtyři Američané s dílčí zkušeností z německé ligy, ale i practise squadů týmů NFL. Tak či onak, Black Lions by do playoffs postoupit neměli.
První domácí zápas hrají Panthers v neděli 27.března proti Vienna Vikings. Vikings kádr nijak výrazně nepozměnili a větší změnou byl pouze příchod vychozeného hlavní trenéra z Raiders (na pozici DL coache) než... než do Vídně přiletěl orel jménem Tony Hunt. Ne že by byl v klubu Philadelhia Eagles byl supehvězdou, nicméně starty v NFL měl a nebyl hráčem, který v NFL „byl“ v březnu...
O čtrnáct dní později Panteři doma přivítají Raiders, dá se říct evropský velkoklub. Změny spojené s Raiders jsou velmi zajímavé, protože klíčové změny souvisí s Berlin Adler, kteří je vyřadili vloni z EFL. Z Berlína pod Alpy přisel hlavní trenér Shuan Fatah (v AFL tak dojde k souboji mistrných stratégů Fataha a Ivana Zivka z Dragons) a záhy po něm stejným směrem putovali i RB Talib Wise a QB Kyle Callahan. A aby tomu nebylo dost, tak loňský Raider Tory Cooper bude hrát v Berlíně...
O další dva týdny později jedou Panthers do Vídně k zápasu s Danube Dragons. S Dragons se Pražané vloni nesetkali a aby jim to nebylo líto, tak letos si spolu zahrají dvakrát v průběhu tří týdnů, protože stejní soupeři si zahrají i ve „skupině“ EFL (oba zápasy ve Vídni). Od Dragons odešel loňský QB Eric Marty a nahradí ho Jimmie Russell z Thononu (pokud nebude hrát receivera a jako QB nebude hrát domácí hráč Thomas Haider). I zde jde o výměnu mezi tými, kterí se vloni potkali v EFL, byť Russell v předmětném zápase nehrál. V kádru je (zatím) i problémový Michael Werosta, který snad s výjimkou Raiders hrál v Rakousku už všude...
Na prvního máje do Prahy přijede Salzburg (mimochodem, v tento den budou Panthers – na vlastní žádost – hrát dva zápasy, protože „béčko“ od 11 hodin nastoupí proti Příbrami v ČLAF). Salzburg by měl být v AFL outsiderem.
Regular season Panthers zakončí v Grazu.
 
O samotných Panthers pak pohovořil gameday manager Radek Janhuba.
 
Kdo jsou Američané v kádru? Z dřívějška víme o quarterbackovi Ryanu McManusovi a linemanovi Jasonovi Fiaccovi.
Jason si krátce po příjezdu do Prahy zlomil zápěstí a musel odcestovat zpět do Prahy. Letos nás tedy neposílí. Do OL místo něj přichází Mike Moffitt, který byl backupem na University of Arkansas a poté působil v Dánsku, kde byl zároveň OL coachem národního týmu v zápasech proti naší reprezentaci ve Wolfsbergu.
A i nadále s námi zůstávají Che Johnson a Jacob Shrum.
Co další cizinci? Vloni byl kicker Gabor Sviatko, již dříve byli avizování Francouz Olivier Choux a další Maďar Tibor Popovics.
To platí a navíc jsme přichstali jedno překvapení. Na RB se představí Veikka Lehtonen, starting runningback finské reprezentace. (pozn.: Finsko vloni na ME prohrálo ve skupině s Rakouskem a Německem a v zápase o udržení deklasovalo Británii. V tomto zápase Lehtonen naběhal 88 yardů, měl touchdown a byl vyhlášen MVP zápasu).
Co české přestupy. Z Berlína přisel Ladislav Jenšík, ještě někdo?
Tomáš Fryčka z Brna a Jan Štiegler z Pardubic (pozn.: ten Jan Štiegler, který v dresu Lions byl MVP finále ČJLAF 2011).
A kdo skončil? Jiří Záveský skončil definitivně a definitivně?
Ano. (odmlka). Nebo teda nevíme, jestli se třeba příští rok nevrátí, ale letos to zatím nevypadá.
Jan Zvada pokračuje?
Pokračuje.
Ondřej Víšek (v dresu Panthers) pokračuje?
Pokračuje.
Jak to bude letos s rozdělením kádru? Vloni se o nějakém dělení příliš mluvit nedalo a starteři objížděli i zápasy české ligy.
Bohužel, přestože jsme na začátku sezóny disponovali seznamem asi 95 hráčů, nyní jich zbylo asi 70. Takže startery z AFL a EFL v české ligy využívat v plánu nemáme, ale zcela rozdělit to nemůžeme. (Pozn.: zatím z cizinců nebyl do českého systému registrován nikdo).
Kam se podělo těch 25?
Klasické české prostředí. Buď to rovnou vzdali nebo nechodili na tréninky. Když pak jedou za uherský rok přišli, tak se divili, že jenom stáli na sideline a nešli do scrimmage.
Kdo bude QB v české lize?
Zatím to vypadá, že Standa Tománek.
Co Sulejmani Mehmetali? Nepřemýšleli jste, že by mohl třeba hostovat v jiném klubu? Víceméně bude čtvrtý QB v depth chart...
Situace s Talim je dost složitá a momentálně nikdo neví, zda u nás vůbec zůstane. O tomto řešení se diskutovalo, nicméně počet čtyř QBs na dvě ligy není vůbec dostatečný. Samozřejmě jsme počítalo s tím, že by třetí a čtvrtý quarterback hráli v ČLAF rovnoměrnou pozici – oba by výrazně zasahovali do všech zápasů.
Budou nějaká přeskupení mezi posty? Shrum asi jako QB hrát nebude...
Jake bude starting safety, což je pozice, kterou hrál na college a je samozřejmě připraven jako QB backup.
Slyšel jsem něco o Miloši Hildebrandovi.
Miloš bude hrát receivera a stejná změna čeká i Martina Šindlera. Naopak v defense se možná, není to definitivní, objeví Jan Dundáček.
V defense jako?
DB. Už v obraně hrál vloni. Proti Black Lions měl jeden defensivní snap a z toho měl interception, což je docela dobrá bilance.
Jaký bude vlastně útočný systém? Dosud to bylo spíš tak, tak že receiveři na hřišti byli jenom z důvodu, aby odtáhli obránce k sideline...
Stávající flex bone plánujeme zachovat, jelikož byl neuveřitelně efektivní. Zároveň ale i vzhledem k velkému přesunu na WR a angažování top-class QB chceme orientovat na passovou hru daleko více než dosud.
V jakém postavení plánujete primárně hrát?
Diváci rozhodně uvidí daleko více formací se třemi a čtyřmi receivery. Základní systém bude pistol offense, která je neuvěřitelně variabilní a umožňuje poskládat hodně různých postavení.
Mimochodem, neuvěřitelně efektivní? Ano, vyhráli jste českou ligu a porazili slabší rakouské soupeře (o několik letadlových lodí), ale všechny zápasy se silnějšími soupeři jste prohráli a útočný systém se neprosazoval.
Stojím si za tím, že byl neuvěřitelně efektivní, koneckonců ve statistikách efektivity jsme byli na prvním místě. Útočný systém se neprosadil pouze v zápasech s Vikings a Raiders.
Ano, ale jak to bylo ve statistikách W-L?
V zápasech s Grazem a Berlinem spíše rozhodly chyby, kdy jsme "ztratili body" v turnoverech.
To ale přece souvisí. V obou zápasech to byly i interceptiony - v mometech, kdy jste byli nuceni do passové hry, protože runovou jste zápas otočit nemohli.
Vloni jsme trochu pokulhávali na obranné straně míče. Nešlo pouze o interceptiony, byly tam i kritické fumbly. Ale ano, to, že nám chyběl passový útok jsme si uvědomili a pro letošní sezónu jsme se to pokusili změnit. Jak moc se nám to povedlo uvidíme v příštích týdnech.
V AFL je včetně vás pět týmů, co hrají i EFL. Do semifinále AFL můžou postoupit jenom čtyři. Kdo bude ten pátý, čili koho chcete letos "vystřídat"?
Nedá se říct, že by jeden z těch týmů byl slabší než ostatní tři a takhle tedy nebudu tipovat. Jdeme do každého zápasu s tím, že ho chceme vyhrát a pokud se nám to podaří alespoň v polovině zápasů se "silnými" týmy, tak do playoff postoupíme.
Nejvyšším cílem přitom zůstává EFL.
EFL... Napadla řeč o tom, že byste si prohodili pořadatelství s Dragons? Takhle tam pojedete dvakrát za tři týdny...
Asi ne, ale přesné informace o tomto nemám.
Sdílíš názor, že druhé kolo, ve kterém čeká Berlin, by bylo snazší než první?
Sdílím. Nicméně pokud přes Dragons postoupíme, určitě Berlin nepodceníme.
Ve čtvrtfinále byste určitě hráli venku, ale snažili byste se do Prahy získat semifinále nebo dokonce Eurobowl?
Určitě, to je jeden z cílů, kterého bysme chtěli dosáhnout.
Proč budou velmi atraktivní zápasy s Vikings a Raiders na Slavii a ne v Edenu? Zvlášť když Vikings spadají do termínové pauzy v kopané.
Na Raiders by nás nepustili, protože kopaná pauzu nemá. U Vikings je problém, že se jedná o první domácí zápas a v momentě, kdy jsme se dozvěděli přesné datum konání, tak bylo na vyjednávání o Edenu už pozdě. To všechno by se však překonat dalo, ale finanční představy ze strany provozovatele stadionu se neshodovaly s našimi.
Z mého osobního hlediska potom taky fakt, že přes veškeré promo přišlo vloni na Graz asi 500 fanoušků (pozn.: statistika říká dokonce jen 400) a nemáme jistotu, že by jich přišlo více. I když pro to děláme co se dá. Billboardy, reklamy v tramvajích, dnešní Dobré ráno v České televizi.
Fanoušky bych ostatně chtěl pozvat na naše domácí zápasy i touto formou. Hlavně tedy 27.března proti Vikings a 10.dubna proti Raiders. Fanoušky z jižní Moravy pak na naše dva zápasy ve Vídni, kde jejich podporu budeme potřebovat také.
Tak hodně štěstí