Home  /  Zprávy  /  Letem světem 4/2011

Letem světem 4/2011

(út) 29. březen 2011, Michal Rosíval
Rakousko
Rakouské lize věnujeme zvláštní pozornost i kvůli účasti Prague Panthers. Systém soutěže byl již podrobně vysvětlen, ostatně, odehrána již byla dvě kola.
Kde se hraje rakouská liga.
 
Německo
První liga, GFL, se proti loňsku rozrostla o dva týmy a nově je čtrnáctičlenná. Startovní pole je rozdělené do dvou sedmičlenných skupin - sever a jih - ve kterých se každý s každým dvakrát a navíc každý tým odehraje dvojzápas s jedním týmem z druhé skupiny (podle principu první s prvním, druhý s druhým atd. podle loňského pořadí). Do playoffs postupují čtyři týmy z každé skupiny a playoffs je tedy tříkolové. GFL začíná 9.dubna, finále bude v říjnu v Magdeburgu. druhá liga, GFL2 se hraje podobným stylem, nicméně celkem je zde 16 týmů (resp. 15, protože Potsdam odstoupil) a nehrají se meziskupinové zápasy.
Kde se hraje německá liga.
 
Polsko
Nejvyšší polská soutěž, PLFA I, letos čítá již 10 týmů. Všechny jsou v jedné skupině a hraje se každý s každým jednou, celkem tedy 9 zápasů. Liga začíná 2.dubna a základní část končí 19.června. S dvěmi výjimkami se tedy hraje každý víkend pět zápasů. Finále je na programu 16.července (tedy stejný víkend jako finále ČLAF) v Bielawě (město asi 20 kilometrů od českých hranic, severovýchodně od Hradce Králové).
V PLFA II hraje 13 týmů, regionálně rozdělených dvou skupin. V obou skupinách se hraje 6 zápasů. Do playoffs postupuje 6 týmů, vítězové skupin rovnou do semifinále, týmy z druhých míst budou hrát wild card kolo proti dvěma nejlepším ze zbývajících.
Novinkou za našmi severními hranicemi je PLFA 8, což bude až na podzim hraná soutěž pro osmičkové týmy. Týmů je, zatím, devět (včetně dvou béček) a jsou rozdělené do tří skupin. V rámci každé tříčlenné skupiny se odehrají dva turnaje, kde bude hrát každý s každým. "Základní část" se tedy stihne za dva víkendy (mezi kterými je měsíční pauza) a každý v ní odehraje celkem 4 zápasy. Nejlepší čtyři týmy, pravděpodobně tedy tři vítězové a nejlepší druhý, potom odehrají finálový turnaj, což budou dvě semifinále, zápas o bronz a finále.
Několik věcí z pravidel polských 8s: Offense musí mít 5 hráčů na line of scrimmage, z nich 3 musí být "linemani". V omezené míře je dovoleno blitzování i blokování pod pasem. Rozměry hřiště jsou 80x40 yardů (dovolené jsou i délky 90 nebo 100). Přípustné jsou i field goaly. Hraje se 4x15 minut a čas není s výjimkou poslední minuty v poločasech zastavován. Zápasová soupiska je omezena zdola (minimum je 14 hráčů) i shora (maximum je 22 hráčů). Pokud je o soupisková omezení, tak malý úkrok stranou - do Dánska. V Dánsku hraná soutěž 9s má zápasové omezení 27 hráčů. Pro doplnění, omezení v ČLAF B (tedy soutěži 7s) je 25 hráčů na zápas a 35 na sezónu.
Kde se hraje polská liga.
 
Maďarsko
Situace v Maďarsku je opět lehce zvláštní. Nejlepší maďarský tým, Budapest Wolves, do roku 2007 MAFL nehrál a hrál v druhé rakouské lize. Potom maďarskou ligu hrál, třikrát ji vyhrál, ale letos Wolves domácí soutěž opět hrát nebudou. Budou hrát pouze (v předchozích letech ji hráli současně) v CEFL, kde letos bude hrát historicky nejnižší počet týmů, pouze čtyři.
Další dva kvalitní maďarské budou hrát CEI (cenral-european interleague), tedy víceméně podobný projekt jako CEFL, pouze jiné týmy. Aby byl výčet "přeběhlíků" úplný, tak ještě nutno zmínit Budapest Hurricanes, kteří hrají třetí ligu v Rakousku a současně druhou v Maďarsku.
Zbývajících 21 maďarských týmů je rozdělených do dvou divizí, Divizió I. a Divizió II. Zjistit systém soutěží není vzhledem k mírné jazykové bariéře nejsnadnější, nicméně v základní části odehrají týmy šest zápasů (ne se všemi soupeři se tedy týmy střetnou) a lze předpokládat užití loňského modelu, kdy nejlepší čtyři týmy hrály semifinále.
Několik zápasů již bylo odehráno.
Kde se hraje maďarská liga.
 
Evropské poháry
O EFL a EFAF Cupu bylo reportováno již vloni v listopadu. Stav zůstal stejný. Challenge cup letos nebude vůbec, "skoropohár" Atlantic cup se bude hrát poslední červnový víkend za účasti Dublin Rebels (Irsko), Lelystad Commanders (Nizozemsko), Dudelange Dragons (Lucembursko; hrají belgickou ligu) a West-Vlaanderen Tribes (Belgie). Eastern cup je zatím ve hvězdách.