Home  /  Zprávy  /  Příbram Bobcats nebudou hrát ČLAF A

Příbram Bobcats nebudou hrát ČLAF A

(út) 5. duben 2011, Michal Rosíval
Bobcats uhradili závazky a budou hrát ČLAF B.
 
Klub Příbram Bobcats v úterý pozdě večer informoval o rozhodnutí nenastoupit do ČLAF A. Situace údajně byla nepříznivá delší dobu, nicméně klub stále věřil ve zlepšení. To ovšem nenastalo a 16 dní před začátkem soutěže tam byla Rada ČAAF přinucena udělat v ČLAF A dílčí změny.
Těmi jsou nový zápas BLH-ALL hraný 8.května (BLH v tomto datu měli hrát původně proti BOB, ALL měli mít volno), nový zápas LIO-STE hraný 29.května (LIO v tomto datu měli hrát původně proti BOB, STE měli mít volno) a zrušený zápas STE-ALL, který se měl hrát 5.června (týmy o zápas nepříjdou, protože jej nahradí výše uvedené zápasy). Všechny ostatní zápasy proti Bobcats se ruší a týmy tak v základní části odehrají pouze sedm, místo původně plánovaných osmi zápasů. V souvislosti se snížením počtu zápasů se navíc mění pořadatelství u zápasů STE-BLH (původně se mělo hrát v Praze) a ALL-LIO (rovněž). Termíny obou zápasů zůstaly nezměněny. Díky těmto změnám budou pražské týmy doma hrát třikrát, zatímco ostatní týmy mají domácí zápasy čtyři. U pražských je to ale "kompenzováno" tím, že i minimálně jeden venkovní zápas hrají v Praze.
Rada ČAAF se velmi omlouvá všem fanouškům, sponzorům i členům ČAAF, nicméně jiné řešení v tak krátké lhůtě bohužel nebylo možné a Rada ČAAF pouze řešila situaci, kterou nezavinila. Je potřeba připomenout, že Bobcats stejně závažným způsobil narušili již ČJLAF 2010, ze které rovněž odstoupili a i tehdy to bylo méně než tři týdny před zahájením soutěže. V neposlední řadě je vhodné zmínit, že při předsezónním vyjednávání o podobě soutěže to byli právě Příbram Bobcats, kteří zcela odmítali soutěž rozdělenou na dvě výkonnostní úrovně a trvali na společné soutěži. Zástupce Bobcats byl ostře proti variantě, že by "nováček" Ostrava Steelers hrál v ČLAF A, zatímco vloni pátý tým Příbram Bobcats by hrál ČLAF B. Bohužel, po několika měsících se ukázalo, že preference Steelers byla zcela na místě a že odrážela reálný stav věcí v roce 2011. Celá geneze příběhu tak dala vzpomenout na Liberec Highlanders, kteří v roce 2009 rovněž brojili za společnou soutěž a zápasy proti těm nejlepším považovali za výzvu, aby z jednoho zápasu odstoupili v jeho průběhu a k dalšímu ani nenastupili.
 
Rada ČAAF vyjádřila souhlas s nastoupením týmu Příbram Bobcats v ČLAF B. Rada toto nepřijala s nadšením, spíše vybrala menší zlo, protože neúčast v ČLAF B by byla špatným řešením pro fotbal jako takový. S novým týmem v divizi bylo nutné pozměnit hrací systém. Počet zápasů zůstal zachován, všechny týmy nastoupí pro všem jednou a s vybranými týmy dvakrát. Jde tedy o obdobu systému použitého v ČJLAF 2010, přičemž zápasy "navíc" byly vybrané tak, aby žádný z původní čtveřice týmů nenacestoval více kilometrů. Stejně tak žádný z původní čtveřice týmů nemusí měnit program svých domácích zápasů (pouze se ve třech případech mění soupeř) a i u zápasů venku bylo v maximální možné míře dodtženo původní plánování. Po lichý počet týmů toto ale nešlo dodržet zcela a tři zápasy venku jsou tedy v nových termínech, případně na jiném místě. Na začátek ani konec ČLAF B ale změna vliv nemá a nijak se nemění ani playoffs, které i nadále je pouze finálový zápas.
 
 
 
 
Přehled všech zápasů, stejně jako vybrané evropské termíny a přehled zápasů Prague Panthers v AFL naleznete i v kalendáři (RSS) událostí ČAAF.
  
Opakované potíže s neplněním závazků a odstupovaní ze soutěží, vyvolávají myšlenku, že by v příští sezóně měla být vyžadována vyšší kauce, resp. její dvouúrovňovost, tzn. část kauce by sloužila jako garance toho, že klub své předchozí rozhodnutí nevezme těsně před zahájením soutěže zpět a tím celou soutěž nenaruší. Tato část kauce by klubu byla navrácena například po dvou odehraných zápasech.
Druhým ponaučením pro Radu ČAAF pak musí být, že příště musí více rozhodovat pro fotbal a ne pro kluby. Pokud tedy Rada ČAAF dojde k názoru, že společná soutěž je zcela zbytečná, protože nepřináší víceméne žádné benefity, tak musí trvat na oddělených soutěžích i proti "pocitům" možných účastníků. Ruku v ruce s tímto musí být kluby tlačeny do účasti v 11s soutěži, přičemž touto soutěží nemusí být za každých okolností ČLAF A. Ostatně vítěz ČLAF B je stále "jen" vítěz ČLAF B, bez ohledu na to, jestli je to 11s nebo 7s soutěž a mistrovský titul je udělován pouze jeden. Rada ČAAF se musí pro příští období snažit vysvětlit týmům, že pro 30členné (a ani 25členné) kolektivy neexistuje žádný důvod účastnit se 7s, ale lze hrát 11s soutěž, protože soupeřit v ní budou se stejně početnými i trénovanými týmy. 7s soutěž by měla být skutečně pouze pro velmi skromně zastoupené kluby, kterým na poli tackle fotbalu nic jiného nezbyde. V tomto duchu bude pro další období nutné upravit stávající normy. Současně se ale budu muset změnit myšlení některých klubů. Pokud není dlouhodobě jisté, zda-li lze vůbec nastoupit v ČLAF A, tak v této soutěži hrát nelze, nicméně nehrát ČLAF A nesmí být argument pro "nehrát 11s". Má-li být argumentem pro preferenci 7s být ekonomické hledisko, tak dotyčné subjekty budou muset zvážit tackle fotbal ve své podstatě, neboť hra 7s není o nic více ekonomicky náročná, než 11s.