Home  /  Zprávy  /  Česko na turnaji v Itálii skončilo třetí

Česko na turnaji v Itálii skončilo třetí

(po) 25. červenec 2011, Michal Rosíval
Turnaje se zúčastnily čtyři týmy. Národní týmy domácí Itálie a Česka, dále výběr Team USA Eagles a Hohenems Blue Devils. Ve čtvrtečních "semifinále" vyhrála Itálie na Blue Devils a Česko prohrálo s Eagles. V sobotním finále Eagles porazili i Itálii a celý turnaj vyhráli. Češi v malém finále porazili Blue Devils.
 
Slova hlavního trenéra české reprezentace Martina Kociána:
Minulý celý týden byl na poli amerického fotbalu věnován akci seniorské reprezentace. V pondělí se v Praze sešel kádr národního týmu, ve kterém bohužel kvůli náročné sezóně a především vyčerpávajícímu finále jen pár dní předem, chybělo několik nominovaných hráčů. K těm se přidali v průběhu kempu kvůli zranění nebo nemoci další, a tak ve středu odjíždělo do italského Varese 35 reprezentantů z celkového počtu 45 nominovaných.
Do Itálie dorazil tým ve čtvrtek v ranních hodinách a ihned se ubytoval v moderním a pohodlném hotelu hned vedle dostihového závodiště, které později bylo používáno jako tréninková plocha pro všechny týmy. Zbývalo několik hodin do prvního zápasu, které byly věnovány odpočinku ze strany hráčů a přípravě ze strany realizačního týmu. Ve tři hodiny odpoledne se tým vydal na cestu do 30 km vzdáleného Luina, kde se odehrály všechny zápasy turnaje.
V prvním utkání jsme nastoupili proti loňskému vítězi turnaje týmu USA Eagles, který je složený z bývalých univerzitních hráčů. Vstup do zápasu se nám vůbec nepovedl. Velice rychle jsme prohrávali 13-0 a vypadalo to, že místo na hřišti jsme ještě někde na cestě.Dva zbytečné touchdowny stačily naší obraně jako varování a její hra začala nabírat na přesnosti i intenzitě a začala americkému útoku vystavovat stopku. Po úpravách v poločase se zapojil do hry i český útok a rázem to vypadalo na velkolepou stíhací jízdu. Bohužel nás v ten moment zradila nesehranost a o možnost skórování jsme přišli fumblem na první down ze dvou yardové vzdálenosti od endzony soupeře. Naše obrana stále držela a soupeři nepovolovala navýšit náskok, ale další dva fumbly na naší polovině naší snahu zpomalily a nakonec i zlomily. Dá se říct, že výsledek neodpovídá rozložení sil na hřišti, ale americký tým vyhrál zaslouženě, neboť nedělal chyby, kterých my jsme se nedokázali vyvarovat. I přes prohru se na naší hře daly najít pozitiva, které jsou potřeba rozvinout a využít v dalších zápasech.
Ve druhé utkání se střetly týmy domácí Itálie a rakouského Cinneplex Blue Devils, bývalého účastníka AFL, který se z důvodů polohy přesunul do švýcarské ligy. Rakušané byli pozváni na turnaj jako náhradníci za reprezentaci Slovinska, která se na poslední chvíli odhlásila. V krátkém čase tým nebyl schopen zajistit účast všech hráčů ve všední den a tak si s oslabeným soupeřem Italové snadno poradili a vyhráli vysoko 51-0. Italové se ukázali v hodně dobrém světle, kdy na jejich tým plný rychlosti a pohyblivosti byla radost se dívat.
V pátek čekal trenérský tým den plný schůzek, sledování videa, rozebírání soupeře a vymýšlení gameplanu na našeho sobotního soupeře. Hráči zatím odpočívali a nabírali síly do dalšího boje především u hotelového bazénu, protože v Itálii na rozdíl od Čech panovalo teplé a hezké počasí.
Vymyšlený gameplan byl pak hráčů vštěpován během mítinků a walk through v hotelových prostorách a na přilehlém dostihovém závodišti. Nutno podotknout, že nedošlo k žádným incidentům se žádným zvířetem ani s jejich odpadem... :).
Řádně proškolen a nažhaven vyrazil český tým v sobotu po obědě ke svému druhému zápasu do Luina. Soupeř již nastoupil v plné síle, ale ani to český tým nezastavilo, aby od začátku nedal jasně najevo, kdo tady bude dnes pánem. Hned první drive zakončil svým premiérovým touchdownem v seniorské reprezentaci QB Standa Tománek. Obrana fungovala bezchybně a tak se po běhu RB Adama Synáčka radoval opět český výběr. Do poločasu se ještě ukázala neomylná noha Jana Štieglera, a tak se do šaten šlo za stavu 17-0.
Ve druhém poločase zafungovala ostravská spolupráce Alan Kosniovský-Ondřej Chvojka hned dvakrát a náš účet podtrhl svým druhým TD Standa Tománek. Obrana v druhé půli trochu povolila a dovolila soupeřům dvakrát zaskórovat, ovšem bez extra pointů, jednou se obrana blýskla blokem kopu a podruhé zastavila pokus o dvoubodovou konverzi.
Celkové skóre vyznělo jednoznačně ve v náš prospěch 38-12.
V závěrečném zápase turnaje si tým USA Eagles poradil s Italy v poměru 34-10.
Po závěrečném ceremoniálu se český tým kolem půlnoci vydal na zpáteční cestu s pohárem za třetí místo.
Celý turnaj byl velmi důležitou částí přípravy na Mistrovství Evropy 2013, ukázal slabiny v přípravě a také cestu, kterou se příště vydat, aby naše výsledky byly stále lepší a lepší.
Na závěr nezbývá než poděkovat všem hráčům za nasazení a reprezentaci a všem členům realizačního týmu za skvělou práci při přípravě i samotném turnaji.
 
Soupiska národního týmu pro turnaj v Itálii
Jméno Příjmení No. Pozice Věk Klub
Josef Bogocz 72 OL/DL 25 Ostrava Steelers
Petr Boháček 11 LB 20 St.Norbert College
Daniel Čapský 73 OL 25 Pardubice Stallions
Martin Fišer 90 DL 25 Brno Alligators
Petr Foldyna 20 DB 28 Ostrava Steelers
Tomáš Fryčka 88 TE/DL 23 Prague Panthers
Josef Fuksa 75 OL 27 Prague Blackhawks
Miloš Hildebrand  25 DB 24 Prague Panthers
Martin Hofman 31 DB 20 Prague Lions
Pavel Hruzík 36 TE/DL 32 Prague Panthers
Ondřej Chvojka 85 WR 22 Ostrava Steelers
Jan Jadrný 46 DB 21 Prague Blackhawks
Ladislav Jenšík 21 DB 26 Prague Panthers
Petr Jindra 55 LB 26 Budweis Hellboys
Pavel Klemš 16 RB 20 Prague Lions
Jiří Kohut 80 WR 21 Příbram Bobcats
Jan Kolek 89 TE/DL 38 Prague Panthers
Petr Konopka  64 OL 23 Ostrava Steelers
Alan Kosniovský 18 QB 31 Ostrava Steelers
Daniel Kršák 83 WR 19 Pardubice Stallions
Martin Křivohlavý 32 LB 27 Prague Lions
Libor Maška 66 OL 28 Prague Lions
Marek Miláček 33 DB 33 Prague Panthers
David Mynář 65 OL/DL 36 Brno Alligators
Petr Plaček 20 RB 20 Pardubice Stallions
Bernard Praum 77 OL 19 Prague Blackhawks
Tomáš Svoboda 52 LB 22 Prague Panthers
Adam Synáček 24 RB 26 Wroclaw Devils
Jan Šimánek 55 LB 23 Prague Panthers
Ondřej Šimonek 40 RB 21 Brno Alligators
Martin Šindler 81 WR 31 Prague Panthers
Jan Štiegler 8 WR 19 Prague Panthers
Stanislav Tománek 9 QB 19 Prague Panthers
Jiří Vácha 99 DL 33 Prague Panthers
Matěj Večes 63 OL 21 Prague Blackhawks
 
Informace o turnaji na webu italské asociace (anglicky a italsky).