Home  /  Zprávy  /  Top 10 zápasů 2005-2011 na českém území

Top 10 zápasů 2005-2011 na českém území

(út) 20. březen 2012, Michal Rosíval
Již třetí vydání žebříčku nejlepších zápasů sledovaný od roku 2009. "Zásady" hodnocení:
  • Liga a její úroveň - liga dospělých byla hodnocena výše, než juniorská; evropská soutěž více než česká soutěž
  • Důležitost zápasu - stejný zápas ve finále je lepší, než zápas základní části, atp.
  • Atraktivita - Velmi subjektivní, fanoušek obrany by asi vyzdvihl zápas s výsledkem 3:0, berme tedy průměrného TV diváka ESPN America, který vysoce pravděpodobně raději zvolí zápas Packers-Saints než Rams-Panthers, protože hra Colts a Saints se obecně považuje za líbivější...
  • Dramatičnost - Předpoklad je, že pěkný zápas s výsledkem 55:0 je pro diváka méně zajímavý, než zápas, který jde do prodloužení. Efekt se v Česku na stadionech hodnotí těžko, nicméně při televizním sledování je jistě snazší televizi vypnout před koncem zápasu, když je vítěz jasný. Naopak při vyrovnaném zápase spíše sledování protáhneme...
  • Atmosféra - hlasitost a počet byla kritéria v této kategorii
Ve všech kategoriích se udělovalo 5 bodů, celkové maximum tedy bylo 25 bodů. 25 bodů by získalo finále Eurobowlu hrané ve výborné atmosféře, které by přineslo dostatek bodů po pestrých akcích a které by se rozhodlo v samotném závěru utkání.
 
10. Stallions-Bobcats (ČLAF B 2011) – 18 bodů
Poprvé se do žebříčku dostal zápas sedmičkové ligy. Finále loňské 7s ligy ukázalo všechny přednosti jednak 7s a také toho, když se utkají dva týmy na stejné úrovni, které neváhají skórovat (67:42). Rekordní počet zápas v závěru "pokazili" domácí, když skóre přecijen převážili relativně jasně na svou stranu. Prostě nejlepší zápas 7s ve všech kategoriích, včetně atmosféry.
9. Lions-Monarchs (ČLAF 2006) – 19 bodů
Finále seniorské ligy 2006, tak trochu Lions versus Slovensko. Lions jako favorit zápasu rychle vedl 17:0, ale v polovině třetí čtvrtiny vedli Monarchs 21:17 a početná skupina Slováků v hledišti byla u vytržení. Lions nakonec "vyloupení" české ligy nedovolili a 21 body v řadě zápas dovedli vítězství a svému dosud poslednímu titulu.
8. Panthers-Lions (ČLAF 2008) – 19 bodů
První velké finále. Nedá se říct, že by šlo o vyloženě úchvatný zápas, ale tento zápas byl velký především místem. Finále v "čerstvě" otevřeném Edenu prostě není možné vynechat. První zápas, při kterém diváci mohli sledovat i opakované záběry.
7. Česko-Slovensko (Přátelský mezistátní zápas) – 19 bodů
První zápas reprezentace na domácí půdě. Herně trochu slabší zápas byl vyvážený podstatností okamžiku, atmosférou zápasu, na které se valnou měrou podíleli slovenští příznivci a ačkoliv zápas nakonec skončil o deset bodů, tak průběh zápasu nenudil.
6. Black Hawks-Milano Rhinos (EFAF Cup 2011) – 20 bodů
Maximální počet ve třech kategoriích - liga, atraktivita a drama. Zápas EFAF Cupu, který v podstatě dokonale naplnil výše uvedenou podmínku o Packers a Saints s vítězným field goalem pět vteřin před koncem. Třikrát dokonalost, kterou ale až na šesté místo srazila úroveň zápasu (pouze základní skupina) a bohužel i nezájem diváků. Mimochodem, tehdejší QB Rhinos se letos v Praze představí znovu, protože v offseason posílil Danube Dragons.
5. Oldboys-Panthers (Halové mistrovství 2005) – 20 bodů
Finále turnaje a nejlepší halový zápas historie. Zápas skončil 13:13 v základní hrací době. Remízu po prvním prodloužení zachránili Panthers lateralem (je opodstatněné se domnívat, že inspiraci pro svoji slavnou akci nalezli Boise State právě zde), aby padli až ve druhém.
4. Lions-Panthers (ČJLAF 2010) – 20 bodů
Finálové zápasy juniorské ligy hrané v Edenu měli všechny předpoklady dostat se do žebříčku, protože atmosféru měly výbornou a i dramatičnost zápasů je mezi Lions a Panthers velmi dobrá, byť toto finále mírně zaostalo za rokem 2009.
3. Panthers-Lions (ČLAF 2009) – 21 bodů
Druhé velké finále v Edenu. Zápas na nejvyšší úrovni. Kdyby Lions zcela zbytečně neztratili vedení v závěru prvního poločasu a šli do přestávky se sedmibodovým vedením, tak by celkové pořadí zápasu bylo ještě vyšší. Nevýhoda seniorského finále: velká část zápasu se hraje za přírodního světla - umělé osvětlení zápasům přidává na atraktivnosti
2. Lions-Panthers (ČJLAF 2009) – 22 bodů
Co do součinu bodů obou týmů (skóre 38:29), tak rekord juniorské ligy. Tohle ve finále soutěže, ne v "nevýznamném" zápase v poklidné přátelské atmosféře. Kromě rekordního počtu v bodech (přitom se v žádném případě nedá říct, že by obrany hrály špatně!) i výborná fotbalová atmosféra. Tento zápas měl všechno. Skoro...
1. Black Hawks-Panthers (ČLAF 2011) – 24 bodů
Juniorské finále 2009 mělo všechno dokud se světu neukázalo loňské finále ČLAF. A tento zápas všechno opravdu měl. Vítězný field goal Black Hawks 25 vteřin před koncem, následovaný o asi 3 yardy krátkým pokusem Panthers v době, kdy vypršel čas. Výborná atmosféra na perfektním stadioně, jinde neopakovatelná. Kontroverzní vyloučení. Velký den pro Black Hawks a svým způsobem pro celou ligu, protože po letech skončila dominance Panthers. Do doby, než se dvoutisícová návštěva stane standardem ČLAF, bude opravdu hodně složité tento zápas z čela žebříčku sesadit.