Home  /  Zprávy  /  TAG Heuer Czech Bowl XX

TAG Heuer Czech Bowl XX

(st) 26. červen 2013, Michal Rosíval

Informace pro návštěvníky zápasu
Všechny informace zde uvedené budou postupně doplňovány a upřesňovány.

Vstupné
Plné na místě: 100 Kč
Plné na místě s letákem: 70 Kč
Plné v předprodeji: 70 Kč
     Online předprodej
     Kamenný předprodej: Hotel Fit, Přerov
ZTP a děti do 12 let: Zdarma

Kde se hraje
Stadion Spartaku Přerov, Sokolská ulice.


Časový program
Areál otevřen od 14:00
Doprovodný program od 14:00
Začátek zápasu v 16:00

Parkování
Parkovat bude možné zejnéma v ulici Kopaniny, při parkování se prosím řiďte pokyny pořadatelů.

Veřejná doprava
Přerov je velmi dobře dostupný vlakem. Areál je od vlakového nádraží vzdálen asi 20 minut chůze.

Vstupy
Do areálu budou dva vstupy, z ulice Sokolské a z ulice Kopaniny. Vstupenky zakoupené v předprodeji a veškeré volné vstupy budou uplatnitelné pouze u vstupu z ulice Kopaniny. Na mapce jsou tyto přístupy vyznačeny červeně.
Účastníci zápasu, všechny osoby s právem vstupu do uzavřeného prostoru hřiště a VIP hosté využijí zvláštní vstup uprostřed tribuny (přístup z ulice Sokolské). Tento vstup je vyznačen modře.

V areálu
Výběr míst, vyjma malé vyhrazené části pro VIP hosty, je volný. WC pro diváky je umístěno pod tribunou a vpravo od tribuny, sanitka bude mít stanoviště za levou brankou.
Diváci, kteří přijdou z ulice Kopaniny se k doprovodnému programu odehrávajícímu se na vedlejším hřišti dostanou přes tribunu. Vstup na atletický ovál mají pouze osoby se zvlášním právem vstupu.

Doprovodný program a divácké soutěže
Pro malé diváky budou probíhat soutěze v rámci doprovodného programu před zápasem. Těšit se mohou na malování na obličej, skákací hrad nebo si vyzkoušet americký fotbal. Což bude možnost i pro tatínky samozřejmě.
Mezi držitele vstupenek se pak rozdělí celá řada cen, dárkové balíčky od firmy Akuna a pivovaru Zubr, hodinky Saphir od Helvetia Boutique, sportovní potřeby od Bike Athletic a oblečení Under Armour od Thirty1.

Tiskoviny
Na místě budou pro diváky k dispozici zápasový program a stručný návod k použití fotbalu pro začátečníky.


Informace o zápase

Preview zápasu
Lions budou stát tak trochu proti všem, viz část představující týmy. Vzhledem k ní nemá většího smyslu vzhlížet k historii a hledat v ní odpovědi na otázky týkající se finálového zápasu. Bohužel tyto odpovědi nedají ani letošní zápasy, protože Lions sice oba jasně vyhráli, ale Black Panthers v nich šetřili své největší hvězdy, které se věnovaly ponejvíce zápasů v rámci rakouské ligy, kterou Black Panthers letos hrají. Jediným měřítkem síly Black Panthers jsou tedy oba jejich zápasy s trnavskými Bulldogs, které dvakrát deklasovali a vesměs jim k tomu stačil vždy pouze poločas. Proti tomu, Lions s Bulldogs sehráli možná nejkrásnější zápas ročníku, ale vyhráli taktak a stejně tak v semifinále proti Brnu byli všechno, jen ne dominantní. Zda-li bude finále více odrážet výsledky ze základní části, nebo zda-li o síle týmu vypověděli spíše semifinálová klání, to prozradí až finále.
Lions mají stejně jako vloni amerického quarterbacka, což je post, který nejen v Hostivaři evidentním rozdílem mezi úspěšností a neúspěšností. Garrett Meador letos opravdu dominuje a první interception ho zaskočila až v semifinále, kdy se přerušila fantastická šňůra 127 passů bez interceptionu. Nejoblíbenějším Meadorovým terčem je Gary Cooper, receiver s nejlepšími čísly v lize. Obrana Lions je produktem jejich líhně, jmenujme například Tomáše Loudu nebo Ondřeje Šisla.
Do Black Panthers se nevrátil ani jeden z loňských quarterbacků (Panthers nebo Black Hawks) ačkoliv byli skvělými součástmi svých týmů. Místo nich dostává míč Andrew Shoop, který ale v české lize nastoupil víceméně jen na dva první poločasy proti Trnavě a v rakouské lize se mu příliš nedaří a synchronizace s receivery příliš nefunguje. Právě receiveři jsou asi pokladem Black Panthers a to přes fakt, že nejlepší český hráč současnosti byl kvůli potřebám národního týmu (a kvůli zranění) přesunut z postu rceeivera na (náhradního) quarterbacka. Naopak poněkud volnější je post running backa, neboť Andre Whyte nejprve nebyl na zápasy optimálně připraven a poté dokonce utekl do Polska. České hvězdy Adam Synáček a Ondřej Víšek pak ve finále nemohou nastoupit, protože nemají dost startů v základní části.
Jestli věřit semifinálovým výsledkům nebo zápasům ze základní částí se uvidí až v neděli, ale zdá se, že více zbraní mají k dispozici Black Panthers. Ozdobou dne by mohlo být rozhodnutí jednoho týmu nasadit své elitní receivery i v obraně. Souboje Coopera proti Jakubu Woleskému nebo Janu Štieglerovi (případně Janu Dundáčkovi) by mohly být tím nejlepším, co letos liga mohla nabídnout.

Představení finalistů
Prague Lions byli u založení ČAAF a jsou jediným týmem, který nejvyšší úroveň české ligy hraje nepřetržitě celých 20 ročníků (druhým týmem hrajícím už od roku 1994, ti však dva roky strávili v nižší divizi). Svůj první titul získali v roce 1998 a navázali třemi úspěchy v letech 2004 až 2006. Se čtyřmi tituly jsou tedy nejúspěšnějším aktivním českým týmem. Naopak nejčernější období zažili mezi sezónami 2009 a 2010, kdy se část, resp. takřka všichni, dospělých hráčů a trenérů vzbouřila proti vedení klubu a založila vlastí klub, Prague Black Hawks. Lions při životě zachránil nejlépe fungující mládežnický program v Česku a ačkoliv dva roky po vnitrolionské revoluci nedokázali dospělí Lions vyhrát ani jeden zápas, tak vloni již v podstatě z nuly (resp. juniorů) vybudovaný tým dokázal postoupit do semifinále a letos ještě, minimálně, o stupeň dále.
Prague Black Panthers jsou před sezónou přejmenovanými Prague Black Hawks, jejichž původ je u Lions a je popsán výše. Nejde však jen o loňské Black Hawks. Black Hawks a Panthers se po loňské sezóně, ve které se potřetí v řadě potkali ve finále rozhodli spolupracovat a z rivalů se stali spojenci s vidinou úspěchu na evropské scéně, který se však, letos, nedostavil. Spolupráce spočívá v tom, že většina loňských Panthers letos hostuje u Black Hawks a dokonce tvoří většinu kádru. Úzkost spolupráce pak vyústila ve přejmenování původních Black Hawks v Black Panthers. Pokud bychom Black Panthers považovali, nepřesně, za nástupce obou klubů, tak drží 6 titulů v řadě, neboť v letech 2007-2010 českou ligu vyhráli Panthers a v letech 2011 a 2012 Black Hawks. V každém případě lze říct, že Black Panthers obhajují loňský titul.

Sestavy týmů
Jsou součástí zápasového programu.

Cesta týmů do finále
Letošní výsledky Lions a Black Panthers.

Rozhodčí zápasu
Petr Valenta (Referee)
Jan Klimeš (Umpire)
Peter Martinček (Linesman)
Jan Hubálek (Linejudge)
Richard Gazdík (Backjudge)
Pavel Moravec (Sidejudge)
Filip Haza (Fieldjudge)