Home  /  Zprávy  /  Hráčem roku je Tomáš Svoboda - Úplné výsledky

Hráčem roku je Tomáš Svoboda - Úplné výsledky

(so) 30. listopad 2013, Michal Rosíval

Hráčem roku je poprvé v kariéře Tomáš Svoboda, linebacker Black Panthers a reprezentace. Při představování nominovaných padla nenápadná věta a sice, že přijde den a Svoboda převezme hlavní roli v obraně Panthers (po Danu Krejbichovi). Měřeno anketou o nejlepšího českého hráče se tak stalo 30. listopadu 2013. Na druhém místě skončil Josef Fuksa a na třetím Svobodův učitel Krejbich.
Několik hodin před převzetím ceny se Svoboda vyjádřil mimo jiné k anketě a svým možnostem v ní.

Úplné výsledky ankety
Chybějící body získali hráči, kteří se nedostali mezi nejlepší desítku.


Hráč roku 2013 - Konečné pořadí
Texty u všech hráčů jsou převzaty z článků před vyhlášením výsledků

Vítěz: Tomáš Svoboda
64 bodů, 6× první místo
Přijde den a Svoboda po Krejbichovi převezme hlavní roli v obraně Panthers. Možná už přišla. Svoboda byl s více než 5 tackly na zápas nejlepší tackle PBP v rakouské lize (50.5 tacklu v 10 zápasech; třetí nejvyšší číslo v celé AFL!), v reprezentaci 11.5 tacklu ve třech zápasech. O jeho číslech v české lize se dá říct totéž, co o Velkém učiteli, tzn. medaile za 7 tacklů za celý rok.


2. místo: Josef Fuksa
55 bodů, 4× první místo
Jako u všech OL samozřejmě velký (obrazně i doslova) problém, hodnotit lze více podle pocitů než podle čísel. Což ale může být i ku prospěchu věci. Fuksa s Monarchs odehrál velmi dobrou sezónu v GFL, kde postoupil do finále. V televizním finále si pak diváci sami mohli všimnout, že finalista GFL Fuksovi velikost a pohyb velmi rád využíval a kdo je základní kámen drážďanské OL.


3. místo: Daniel Krejbich
50 bodů, 3× první místo
Pokud Dundáčkovi patří sudé roky ankety, Krejbich by mohl být podobně úspěšný v letech lichých, protože vyhrál v roce 2011. V české lize si přišel jenom pro medaili (7.0 tacklu za celý rok, z toho 4.0 ve finále), aktivnější byl ale v AFL, kde byl s 36.5 tackly v devíti zápasech druhých nejaktivnějším hráčem PBP. A vůbec nejčastěji skládajícím hráčem byl se 13 tackly v reprezentaci. A samozřejmě, mistr promine, třeba zmínit, že Krejbich je zdaleka nejstarším hráčem výběru, v lednu mu bude 39 roků

4. místo: Jan Dundáček
47 bodů, 3× první místo
Dvojnásobný vítěz ankety útočí na hattrick, stejně jako v roce 2011 ale část sezóny promarodil. Jediný pořádný zápas ČLAF odehrál ve finále, kde začal jako receiver a chytil 7 passů (1 TD). Na ME v passing statistikách na rozdíl od přípravy na Slovensku (3 TDs) v podstatě propadl (23/64, 230 yardů, 1 TD a 4 inty), byl ale nejlepším českým rusherem a jeho nohy byly po valnou většinu českých zápasů jediným funkčním prvkem naší ofenzívy (47 runů, průměr 5.1 yardu, 1 touchdown).

5. místo: Jan Štiegler
47 bodů, 3× první místo
Společně s Woleským měli více než polovinu všech catchů PBP v rakouské lize, konkrétně Štiegler 48 a z nich 614 yardů (a tři TDs). Nikoliv epizodní roli měl se 13.0 tackly i v obraně. Na rozdíl od obranných opor hrál i českou ligu, i když často jen část zápasu. V pěti zápasech základní časti byl s 9 catchy (115 yardů, 2 touchdowny, navíc jeden z returnu) nejlepší mezi receivery PBP, ve finále pak přidal 124 yardů. V Itálii byl nejlepší v počtu catchů i yardů (5, resp. 47).

6. místo: Ladislav Jenšík
33 bodů, 3× první místo
Do určité míry platí totéž co pro Fuksu, jen Fuksova dominance asi chyběla a bylo to vidět i ve zmíněném German Bowlu. Tak či tak, v celkem 17 zápasech letošní GFL nasbíral 76.5 tacklu, což byl třetí největší počet v týmu (solo tacklů 69, nejvíc v týmu). K tomu 4 interceptiony. V reprezentaci ve dvou zápasech ME 6 tacklů a jeden interception, který ukončil poslední srbský drive.


7. místo: Lukáš Růžek
32 bodů, 1× první místo
Jediný zástupce poraženého finalisty domácí ligy. Růžek byl hlavním RB Lions a ze 70 běhů získal 428 yardů (průměr 85.6) a 6 touchdownů. Při pěti zápasech v základní části. Dalších 90 yardů a jeden touchdown přidal v semifinále. Ve finále se ale hned v první čtvrtině zranil, což mělo na hru Lions zásadní dopad. Na ME nejel.



8. místo: Marek Hruboň
30 bodů, 4× první místo
Během čtyř měsíců z nejnižší úrovně až na Mistrovství Evropy. Hruboň na sebe velmi výrazně upozornil už v prvním kole ČLAF B, kdy skóroval 2 touchdowny a 3 field goaly. Nakonec v devíti zápasech posbíral 10 touchdownů i field goalů. Statistiku nemáme, ale moc dalších hráčů v české historii, kteří by měli průměr více než jeden field goal na zápas nemáme. Pokud vůbec někoho. Celkem v reprezentaci (i se zápasem na Slovensku) kopal 9 field goalů, z toho byl sedmkrát úspěšný.

9. místo: Michal Fojtík
21 bodů, 1× první místo
V sedmi zápasech ČLAF nasbíral stejně jako vloni nejvíc sacků ze všech hráčů, konkrétně 4.0. Nejlepší byl i v hodnocení tackles for loss, čili v posouvání útoku dozadu(12.0). S celkovými 31.5 tackly pak byl třetím nejlepším tacklerem ligy. Zajímavostí je, že v juniorském poháru byl ve stejných ukazatelích ještě úspěšnější Christopher Žáček a v Ostravě tedy o DE nemají nouzi. Na Mistrovství Evropy Fojtík nebyl.

10. místo: Michal Kielor
20 bodů, 0× první místo
285 rushing yardů proti Bobcats by asi mohlo na zapsání na tento seznam stačit samo o sobě. Kielor celkem v pěti zápasech (sezónu kvůli zranění nedohrál) naběhal 582 yardů a sezónní průměr tedy udržel na „magickou“ stovkou. Trochu paradoxem je, že s míčem sice běžel 83x, ale ze svého touchdownu se mohl radovat pouze dvakrát. Vzhledem ke zranění nemohl na ME ani myslet.


Hlasující
Možnost hlasovat byla nabídnuta třicítce hlasujících. Snahou bylo oslovit zejména osoby, které mají široký přehled o českém fotbale, které viděly nebo mohly vidět co nejvíce zápasů (ČLAF A) a to s určitým důrazem na zápasy Black Panthers a české reprezentace, při současném rozložení hlasujících mezi více klubů, opět zejména zapojených do ČLAF A. Protože nemusí být zcela patrné, kým jsou vlastně hlasující, onu třicítku si představíme. Pokud si myslíte, že českému fotbalu rozumíte více nebo někoho takového znáte, tak se omlouváme, že jste byl opomenut, ale hlasujících bylo pouze třicet...
Pod výrazem hybatel dění si představte funkcionáře, případně jej nahraďte "motá se u"
Juraj Balog - Hybatel dění v Trnava Bulldogs
Jiří Dluhoš - Hybatel dění v Ostrava Steelers
David Dobiáš - Hybatel dění v Příbram Bobcats, trenér v reprezentaci, účastník ME
Richard Gazdík - Top rozhodčí
Zach Harrod - Trenér v Prague Lions
Filip Haza - Člen DK, rozhodčí
Radek Janhuba - Místopředseda ČAAF, rozhodčí, účastník ME
Filip Kacerovský - Hybatel dění v Prague Mustangs, člen Rady
Jiří Kalemba - Sportovní redaktor České televize, moderátor pořadu Touchdown, účastník ME
Petr Kalhous - Hybatel dění v Pardubice Stallions, člen Rady
Jan Klimeš - Hybatel dění v Ostrava Steelers, Top rozhodčí, účastník ME
Martin Kocián - Trenér v Prague Lions
Petr Košťál - Hybatel dění v Pardubice Stallions, trenér v reprezentaci, účastník ME
David Krejbich - Hybatel dění v Prague Black Panthers, účastník ME
Daniel Leško - Trenér v Prague Black Panthers, hlavní trenér v reprezentaci, účastník ME
Lukáš Machala - Redaktor ČAAF, účastník ME
Peter Martinček - Rozhodčí, účastník ME
Peter Matlovič - Trenér v Prague Black Panthers, trenér v reprezentaci, účastník ME (nehlasoval)
David Ospalý - Trenér v Brno Alligators
Pavel Poříz - Hybatel dění v Prague Black Panthers, účastník ME
Jan Raspopčev - Trenér v Brno Alligators
Bohuslav Rom - Hybatel dění v Příbram Bobcats
Michal Rosíval - Místopředseda ČAAF, Top rozhodčí, účastník ME
Tomáš Sedláček - Hybatel dění v Pilsen Patriots
Jan Šesták - Trenér v Prague Black Panthers, člen Rady
Jiří Šimkovič - Trenér v Ostrava Steelers
Vlastimil Tománek - Hybatel dění v Prague Black Panthers
Jakub Valta - Trenér v Prague Lions
Jiří Vencovský - Hybatel dění v Liberec Titans
Zbyněk Zelinka - Hybatel dění v Brno Alligators