Home  /  Zprávy  /  Příští cyklus Mistrovství Evropy podle EFAF

Příští cyklus Mistrovství Evropy podle EFAF

(čt) 2. leden 2014, Michal Rosíval

EFAF na svých stránkách zveřejnil novou podobu cyklu ME v letech 2016-2018, resp. při zahrnutí MS v letech 2016-2019.
Dosavadní systém, tzn. tři úrovně (divize), kterými lze ale během jednoho cyklu proplout ze samého dna až na vrchol se mírně upravil. Změna spočívá ve sloučení divizí B a C do jedné. Do určité míry se však dá říct, že onou spojenou divizí není B, ale C. Kromě pěti nejlepších týmů se všechny evropské týmy zapojí o čtyřstupňového playoffs o šesté místo na ME 2018.
EFAF sice mluví o skupinách, ale při bližším odmaskování lze mluvit o čtyřkolovém playoffs, kde se vždy dvě kola hrají na jednom místě. Co do plánů EFAF příliš nezapadá je varianta, že by se přihlásilo více než 16 týmů, ale s tím se asi nepočítá...
Celý kvalifikační pavouk je rozdělen na čtyři geografické zóny. Pro Česko by to, kdyby přihlášky proběhly přesně podle zmíněného plánu bylo tak, že by bylo ve "východní" kvartě pavouka společně se Srbskem, Běloruskem a Ruskem. Tyto čtyři týmy by se tedy někdy v roce 2016 potkaly na jednom místě (což by hlavně v případě Ruska a jejich pokusu umístit ME juniorů do Čeljabinsku mohlo být velmi zajímavé a dobrodružné). V pátek si střihnou semifinále, v neděli finále (poražení semifinalisté cvičně i o třetí místo na turnaji). Vítěz se pak o rok později potká s dalšími třemi vítězi a odehrají další dvě kola stejným způsobem, čili v EFAF (ale i v IFAF) tak oblíbeném formátu dvou zápasů ve třech dnech.
Samozřejmě, pokud by v nějakém regionu nebyly přesně čtyři týmy, tak lze do určité úrovně postupovat bez boje. To ale asi nebude příklad východu, protože plán počítá se zmíněnou trojicí soupeřů a přitom jsou v "záloze" i Slovensko, Polsko a Maďarsko, které ale EFAF prozatím ignoruje. Naopak velmi paradoxně do plánů zařadil i Dánsko, které ale (už) vloni postoupilo do divize A.
Mimochodem, divize A, tedy cíl celé kvalifikace, se nijak nemění. Šest týmů rozdělených do dvou skupin po třech. Z nich je pět týmů na turnaj nasazen podle výsledků předchozího cyklu, šestý tým bude určen kvalifikací.

Tohle všechno by možná platilo, kdyby... Kdyby tady nebyla roky se vlečící zákopová válka EFAF vs IFAF. Koncem listopadu totiž svoje nápady zveřejnil i IFAF, byl ale o něco méně konkrétní. Taky počítá se zrušením divize C, ale není moc jasné, co se bude dít, když se přihlásí množství států, které bude větší než malé. Celý cyklus IFAF navíc o rok posouvá, takže příští ME by chtěl pořádat už v roce 2017.
Obě "party" se tedy chovají, jako kdyby žádná válka nebyla, resp. jako absolutní vítěz, kterého budou i poražení akceptovat. Vítěz by mohl být jasný už na jaře, zaprvé protože bude zasedání EFAF, zadruhé a hlavně obě organizace proti sobě nasadily konkurenční klubové soutěže a z nich asi půjde leccos vyčíst.