Home  /  Zprávy  /  Nová pravidla pro sezónu 2014

Nová pravidla pro sezónu 2014

(pá) 17. leden 2014, Michal Rosíval

Toto jsou hlavní novinky v pravidlech pro rok 2014

Desetisekundový odečet
Už od loňska platí pravidlo o odečtení 10 sekund, pokud tým v poslední minutě poločasu udělá faul, kterým přímo zastaví běžící čas. Nově se 10 sekund bude odečítat i v případě zranění (nebo hráčovi spadlé helmy) v poslední minutě poločasu. Tým se může vykoupit timeoutem.

Bloky pod pasem
Toto pravidlo se mění už několikátý rok v řadě a pravidlotvůrci stále hledají tu správnou verzi. V roce 2014 bude platit následující (jde o určité zjednodušení)
- ihned po snapu mohou stojící OL, TE, RB (a QB) blokovat pod pasem zepředu a z boku. U nich se nic nemění
- ihned po snapu mohou ostatní hráči (čili WR, případní wing backs a všichni hráči v motionu) blokovat jen zepředu (nikoliv z boku)
- jakmile se akce rozvine (míč opustí pocket), tak pouze zepředu (nikoliv z boku) mohou blokovat všichni hráči
Pokud hráč může blokovat jen zepředu, tak to znamená, že nesmí blokovat zboku. Více zjednodušeně tedy lze říct, že blokovaný by o blokujícím měl vědět (pozn.: pokud se dívá třeba za sebe, tak je to jeho chyba).
Pro obranu, kickoffy, punty a turnovery se nic nemění.

Targeting
Došlo k určitému převyprávění - faulem je zaprvé jakékoliv trefení hráče sklopenou hlavou (helmou) kamkoliv a zadruhé trefení bezbranného hráče čímkoliv nad ramena. Tento faul je u nás trochu specifický, protože vyžaduje určitou dynamiku hry a příliš se u nás nevyskytuje. Faulem není (!) srážka RB a LB při skládání.

Nesportovní chování
Strkanice mezi hráči po skončení akce budou nově posuzované jako nesportovní chování, nikoliv jako personal faul. Pořád je to tedy faul, ale z jiné kategorie. To spolu přináší jeden zásadní element - za dvě nesportovní chování je automaticky vyloučení. Funguje to tedy trochu jako v kopané - za nesportovní chování přichází karta. Buď žlutá nebo červená. Na rozdíl od kopané se tyto fauly automaticky nesčítají s jinými fauly.

Pomáhání runnerovi
Nově lze tlačit do zad RB a tím ho posouvat vpřed. Není ale dovolené ho dopředu táhnout a podobně.

Všechny týmy hrající ČLAF mají možnost bezplatně uspořádat týmové proškolení z pravidel a norem ČAAF. Před začátkem sezóny budou navíc vydaná kompletní pravidla v českém jazyce.