Home  /  Zprávy  /  Jestliže je neděle, musíme být v Anglii

Jestliže je neděle, musíme být v Anglii

(pá) 31. říjen 2014, Michal Rosíval

Autorský text a fotografie Kateřiny Oplové

Přestaňte váhat a začněte se chystat! Od posledního lednového víkendu hlídejte na serveru Viagogo (například), kdy nahodí nabídku lístků na Londýnské zápasy NFL. Lístky se samozřejmě platí kartou a hned. Naše cena do sektoru 524, 39. řady stála 121 liber za lístek. A ničeho se nebojte, i odtud jsme viděli opravdu dobře.

 

Překvapením pak může být, že na vstupence je cena 36 liber… Ano, 2/3 ceny jsou provize, manipulační poplatek, doprava lístků až domů. Cenové rozpětí je opravdu veliké a lepší lístky dokážou svojí šílenou cenou odradit. A ještě něčeho se nelekněte, platíte koncem ledna nebo začátkem února ale lístky přijdou v tom lepším případě koncem září.

Hned jak to bude možné objednejte si hotel. Už delší čas na všechny cesty používám server www.booking.com. Většinou se nic předem neplatí. Ale už od února můžete mít jistotu, že budete mít kde spát. Některé hotely si zhruba na 5 dní zablokují na vašem účtu cca 1/3 ceny, asi aby měly jistotu, že na to máte. My jsme bydleli asi 200 metrů od Paddingtonského nádraží a zároveň stejnojmenné stanice metra. Hotýlek byl velmi dobře situovaný. Z jedné strany co by kamenem a stanici metra dohodil od Sherlocka a Backer Street, a z druhé strany od Hyde Parku a Kensingtonského paláce. Metrem pak 3 stanice od Piccadilly Circus. Ubytujte se podle svých možností co nejblíže centru, ušetříte na jízdném ze vzdálenějších zón.

A zbývají letenky. K prvnímu zamluvení se objeví na přelomu května a června. Mluvím tady o letenkách s nízkonákladovou společností Easy Jet. Letenky jsme kupovali přes server Letuska.cz a můžu jen doporučit. 
A pak už přišel jeden krásný den na konci září a přijeli z UPS a předali nám lístky. Už zbývalo jen vyměnit peníze a počkat na den odjezdu. Nějaké drobné si určitě vyměňte, ale jinak se dá opravdu téměř všude platit kartou.

Telefonicky si zhruba pět dní před odjezdem ověřte, že letíte ve smluvený čas, odbavte se na internetu a připravte se na to, že za každé, ale opravdu každé sedadlo se doplácí v rozpětí od 59 do 299 Kč, opět splatné hned přes internet a kartu. Objednejte si odvoz z/na letiště National Expressem. Samozřejmě nemusíte a můžete jet Gatwick Expressem. Je v centru za 30 minut a každých 15 minut jede vlak, ale cena je na rozdíl od autobusu nejméně dvojnásobná. Tady doporučuji neskočit na společnost Easy Bus!  To že letím s Easy Jet a spolupracují s Easy Bus není ten správný důvod proč využít jejich služeb. Je lepší trochu si připlatit (rozdíl je opravdu asi 3 libry na osobu) a koupit si jízdné se společností National Express. Jezdí krásnými luxusními autobusy, a protože jízda z Gatwicku trvá cca 2 hodiny, a na Stansted trvá nejméně hodinu, tak se to opravdu vyplatí. Cestou uvidíte jako bonus okrajové čtvrti Londýna, kam byste se asi cíleně nevypravili. Navíc si ušetříte spoustu nervů, protože National Express jezdí přesně a na čas, kdežto Easy Bus při cestě na letiště má klidně půl hodinové zpoždění, nebo taky nepřijede vůbec. V tom lepším případě se přikodrcá mikrobus, kam se normální člověk nevejde a větší trpí celou cestu.

Pomocí serveru, kde jste objednávali ubytování si naplánujte trasu z letiště do hotelu. Vypíše vám i linky autobusů nebo metra, kterými máte jet. Je to opravdu důležité, jinak se budete hned po vystoupení z autobusu cítit absolutně ztracení. Nás tento plánek navedl přímo k autobusu č. 36 a po deseti stanicích jsme vystoupili skoro u hotelu.

Do Londýna se létá z Terminálu 1!  To jen pro pořádek, protože už budete odbavení a pojedete na letiště na poslední chvíli, tak abyste nemuseli s očima na vrch hlavy přebíhat z T1 na T2, protože Londýn prostě není v Shengenu. Užijte si let!

Po přistání na Gatwicku přejeďte na správný terminál vlakem. Pravděpodobně přistanete na North a autobus pojede z South. Mezi letišti pojedete vlakem, který nikdo neřídí. Vyhledejte si místo stání autobusu. Přijede opravdu včas a doveze vás na Victoria Station. Je to první sekání se zdánlivým chaosem Londýna. Nadýchněte se, rozhlédněte se a u první trafiky si kupte Oyster card, vyplatí se. Záloha je 5£ a hned si jí nabijte nejméně 10£.  Cesta autobusem stojí cca 1,40£  a cesta metrem 2,40£. Jedná se o cestovné v pásmu 1 a 2. Cesta do Wembley, které je v pásmu 4 stojí víc, ale protože jsme si průběžně dobíjeli, tak nemůžu přesně říct kolik. Dobíjí se velmi jednoduchým způsobem u terminálů v každé stanici metra. Dobít můžete 5 nebo 10£ hotově nebo kartou. Ověřenou výhodou je, že když o víkendovém dni projedete 7£ a o pracovním dni 8,5£, tak už ten den jezdíte zdarma. Každopádně s touto kartou platíte zhruba půlku co bez ní a opravdu se to vyplatí. Navíc pokud budete v Londýně pobývat více dní a stihnete navštívit i různá muzea a památky, tak na spoustu z nich vám tahle karta zajistí další slevu. Při odjezdu jí nezapomeňte na poslední stanici metra u Tube asistenta vrátit. Dají vám zpět zálohu a veškerý neproježděný kredit.

Vyzvedněte si plán metra (Tube map) a Free map of London, obojí je opravdu zdarma a usnadní vám hledání hotelu a bude nedílným společníkem na všechny dny vašeho pobytu.

Náš hotýlek Belvedere na Norfolk Street měl všechno, co měl mít. Chyběla jen lednice, a překvapivě v koupelně bylo jen jedno miniaturní mýdlo. Naštěstí jezdíme vybavení, takže jsme si měli čím vyčistit zuby:-). Na každém pokoji je rychlovarná konvice a hrnečky, nescafé v pytlíčkách, čaj, mlíčka, cukry. Zaplaťte si pobyt se snídaní, vůbec jsme nelitovali. Takzvaná anglická snídaně již byla hodně přizpůsobená hostům a houby a krvavé jelito tam nenajdete.  Součástí jsou dva pěkné plátky slaniny, velká lžíce fazolí, vejce á la volské oko, minipárek, stojánek s opečeným toustovým chlebem a na výběr káva nebo čaj. Kafe bylo silné a dobré. Mléka a džusu, co kdo vypil. Na každém stole másla a marmelády. Ještě byly na výběr různé druhy cornflaků. Snídaně opravdu na dost dlouho zasytí.

Po snídani jděte poznávat Londýn. Je opravdu obrovský, ale pohodovou chůzí se za jeden den dá obejít to nejdůležitější. Nenechte si namluvit, že to a to nemá cenu vidět, i Downing Street, která je zavřená bytelnou mříží má svoje kouzlo a stojí za to tam dojít. Odjeďte metrem na Piccadilly Circus a dejte se po fotbalově naladěné Regent Street až dojdete k Trafalgarskému náměstí. Zrovna tam chystali obrovskou promo akci k nedělnímu zápasu.
 
 

Je to pěkný začátek ladění se na fotbalovou notu. Pokračujte dál do oblouku Admirality a alejí až k Buckinghamskému paláci. Když budete mít štěstí a přijdete ve správný čas a den, uvidíte i střídání stráží. Od paláce jděte k Westminsterskému opatství, dál k Big Benu, je obrovský a krásný. Přejděte Westminster Bridge a pokračujte po druhém břehu Temže, rozhlížejte se a užívejte si. Opravdu není třeba spěchat. Dojděte až k Millennium mostu a po něm přejděte ke kostelu Svatého Pavla. Přes London Bridge se vraťte zpět a cestou se podívejte na HMS Belfast, křižník, který se zapojil do bojů druhé světové války. Opět přejděte řeku, tentokrát po slavném Tower Bridge a dojděte k Toweru. 

 

Když budete mít štěstí bude otevřené metro hned za Towerem, v tom horším případě tak o 500 metrů dál. Bude už odpoledne a budete opravdu uchození, dejte si někde kafe, kupte si něco k jídlu a jeďte se vyspat na druhý den. Čeká vás Wembley, a zápas a máte jistotu, že to nejdůležitější z Londýna jste opravdu viděli. První rande s tímhle úžasným městem jste zvládli.

Jídlo jsme řešili pomocí Tesca, na víc nebyl ani čas. Mají obrovský výběr čerstvých sendvičů nejrůznějších druhů, krabičkových salátů jak zeleninových, tak ovocných, těstovinových s masem i bez. Čerstvé balíčky sushi, různé druhy dortíků a pečiva.  Sendviče okolo 2 až 2,5£, saláty a sushi zrovna tak, a pečivo do 1£. Jeden a půl litrová lahev Evian 88 pencí, takže drahá je fakt asi jen u nás. Kafe Starbucks  v přepočtu jako u nás.

A pak přijde to ráno, kdy vás čeká třešnička na londýnské návštěvě. Cestou do Wembley se určitě zastavte na Baker Street a koukněte se k číslu 221B, nebo do nedalekého Regents parku, ale určitě se podívejte odkud Vám další den odjíždí autobus na letiště, ať to pak zoufale nehledáte a nekazíte si pohodu. Udělali jsme to tak a nelitujeme. Jeďte do stanice Wembley Park a pomalu jděte ke stadionu a nasávejte atmosféru. Užívejte si velkoplošné plakáty hvězd hrajících klubů, nechte si udělat tetování nálepkou. Dají vám vybrat jeden z hrajících klubů, a nebo třeba jen znak NFL. A nestyďte se, tetují se malí i velcí.




Ten obrovský prodejní stánek NFL klidně vynechejte, i s jídlem a pivem klidně počkejte a nestůjte fronty.  O patro výš je prodejních stánků ještě několik a uvnitř stadionu jsou také a ceny jsou všude úplně stejné. Mají drobnosti vztahující se přímo k zápasu jako například půlené šály s logy obou klubů, popruh na klíče nebo ID kartu.  Dále je tu standardní nabídka jako v každém internetovém obchodě NFL nebo u jednotlivých klubů, i ceny jsou podobné.  Má to tady ale určitě jinou atmosféru než e-shop, a spoustu příchozích se vybaví na nadcházející zápas.

 

Přímo do stadionu se vstupuje karuselovou brankou a za ní je člověk z ostrahy s detektorem. Jsou velmi milí a korektní. Protože všude se píše, že není možné mít kabelku ani malou, ani fotoaparát, tak jsme nic neměli, ale opravdu malá kabelka a malý foťák nejsou problém. Spoustu návštěvníků je bez problémů mělo. Ve stáncích se navíc dá koupit průhledná plastová taška NFL za 3£, ve které můžete vnést zakoupené a osobní věci do stadionu. Velký foťák nebo kabelka tam ale opravdu nesmí.

Uvnitř stadionu jsou další stánky. Pití od piva přes colu zhruba za 5£, fish and chips opravu slušná porce tj. 2 ks ryby a hromada hranolek za 8,5£. Různé hot dogy okolo 5£ a velký pytel opravdu ale opravdu dobrého pop cornu je taky za 5£.

Na každé sedačce je vlajka pořádajícího klubu na fandění. Hodně se jich tam pak válelo, ale většina lidí si je odnesla na památku. Také tam byly igelitové tašky, modré, bílé a červené, které se při hymnách zvednou a všichni na stadionu tak utvoří motivy anglické a americké vlajky, sledujte to na velkoplošných obrazovkách, je to pěkné.

Přijďte klidně dřív, stadion se postupně zaplňuje, na hřišti se už rozcvičují hráči a začíná předzápasový cvrkot. Všechno rychle uteče a pak už to začne naplno. Je úplně jedno  komu fandíte a kdo fandí vedle vás, všichni si to přišli užít. A zážitek, kdy zabouří 90ti tisícový stadion už vám nikdy nikdo nevezme. Atmosféra je neskutečná a i když sedíte nahoře, tak v televizi už to nikdy nebude „to ono“, protože tohle je prostě jedinečné. Když ještě tým, kterému jste přijeli fandit vyhraje, tak už to vůbec nemá chybu. Jedinou chybou je, že to všechno hrozně rychle uteče a jdete domů. Měli jsme pocit, že v televizi se nikdy takhle rychlý zápas nehrál…

 
Po zápase nespěchejte, v klidu jděte zpátky směrem k metru, je tu sice fronta a téměř hlava na hlavě, ale organizace je skvělá, celá fronta se s každým vlakem metra na pokyny organizátorů a policistů o kus posune a určitě se najde nejeden roztleskávač, který nemá ještě dost a hecuje frontu ke skandování jména jednoho z týmů, případně i úplně jiného:-).

 

Když se přiblížíte ke svému hotelu, najděte si příjemnou hospůdku. Jestli máte to štěstí, že máte v Londýně známé, sejděte s nimi a jděte na pivko. Když ne, jděte i tak. Ochutnejte i místní piva, poseďte a užijte si zbytek atmosféry báječného dne.

V pondělí asi nejspíš poletíte domů. Jestli ještě máte čas jděte přes Hyde Park k Royal Albert Hall, pak zpátky přes Queens Gate ke Kensingtonskému parku. Někde jsem četla, že Londýn je hlavně o parcích. Jen si tak sednout a koukat kolem sebe, nasávat atmosféru, dát si sendvič a pak zase popojít dál. Udělali jsme to a byl to překrásný závěr povedeného výletu.

 

A protože dáte na mojí radu a pojedete National Expressem, tak stačí být na stanici o 10 minut dříve než je dohodnutý odjezd, protože váš autobus přijede včas a nepojede jako když vás ukradl. Budete tak mít dost času užít si ještě dopolední Londýn.

Letiště Stansted se po příjezdu zdá malé, ale nedejte se mýlit. Po celní kontrole (pas nám nikdo nekontroloval) zase pojedete bezpilotním vláčkem ke správnému gatu. Vše je skvěle značené a nemůžete se ztratit, pak už se o vás postará pozemní personál a nasměruje vás do správného letadla.

Zbývá se už jen vrátit domů. Hned v letadle jsme začali spřádat plány na další návštěvu Londýna, případně jiné části Anglie, ale určitě zakončené dalším zápasem NFL. Věřím, že kdo tam už byl nám dá za pravdu, kdo nebyl tak se bude snažit, aby to také co nejdříve zažil. Každopádně si to nenechte ujít a užijte si to!



Naše cesta se mimořádně povedla a všichni doufáme, že se do Londýna, a na nějaký další zápas brzy znovu podíváme. Přesto si rádi přečteme i další poznatky ostatních návštěvníků Londýna a zejména NFL. Vyhraďte si nejméně prodloužený víkend a poznejte i město.