Home  /  Zprávy  /  ME juniorů a žen a klubová Liga mistrů

ME juniorů a žen a klubová Liga mistrů

(pá) 12. prosinec 2014, Michal Rosíval

IFAF Europe, čili evropská "pobočka" světové federace IFAF, v minulých dnech vyhlásila tři hlavní soutěže v roce 2015.

ME juniorů
Do bojů o nejlepší juniorský tým Evropy se zapojí celkem 12 států. Finálový turnaj čtyř zemí budou v červnu hostit Drážďany a Německo má jako pořadatel postup zajištěn stejně jako obhájce zlata z roku 2013, Rakousko.
Zbývající týmy musí do kvalifikace, vše proběhne v příštím roce. Nejprve se odehrají zápasy Itálie-Španělsko, resp. Velká Británie-Rusko a vítězové doplní ve kvalifikačních skupinách Francii, Nizozemsko a Srbsko, resp. Dánsko, Finsko a Švédsko. Z každé skupiny postoupí vždy jen vítěz.
Česko se tohoto cyklu neúčastní, reálně se však jeví zapojení do cyklu 2017.

ME žen
O pořadatelství se ucházela i ČAAF, nakonec byla dána přednost Španělsku, které turnaj mělo hostit původně ve Valencii, nyní bylo ME přesunuto do Granady, tedy do nejjižnější části Španělska, Andalusie. Ta v této roční době bude hostit významný turnaj již poněkolikáté. Půjde o první ME žen v historii, dosud se hrála jen dvě MS, nejlepším evropským týmem jsou Němky.
Turnaje se kromě domácích zúčastní týmy Rakouska, Finska, Německa, Švédska a vítěz kvalifikace mezi (stejně jako u juniorů) Velkou Británií a Ruskem.
Česko se neúčastní.

Liga mistrů (IFAF Champions League)
Projekt odstartoval letos, příští rok se tedy koná druhý ročník. Bohužel se soutěže opět neúčastní německé a rakouské týmy, což lze interpretovat i jako pozůstatek mezinárodních diplomatických půtek.
Týmů je z organizačního hlediska krásný počet, přesný tucet. Týmy jsou tak rozděleny do čtyř regionálních skupin, vítěz každé skupiny postoupí na "Final four", kde týmy během tří dnů odehrají dva zápasy (podobný model jako u mezistátních akcí).
Týmy "dodalo" deset zemí, seznam účastníků najdete na stránkách soutěže.
Do soutěže se npřihlásil žádný český tým.

MS mužů
Hlavní soutěží na mezinárodním poli pak bude MS mužů, které bude od 4. do 18. července hostit švédský Stockholm v nové Tele2 areně v bezprostřední blízkosti českým sportovním fanouškům známé haly Globen.
Akce přivítá poprvé v historii 12 týmů (naposledy 8), bude trvat přes 3 víkendy (naposledy 2) a pořadatelé čekají více diváků, než kolik navštívilo MS v hokeji. Evropu budou zastupovat tři nejlepší týmy kontinentu - Německo, Rakousko a Francie a samozřejmě pořádající Švédsko.