Home  /  Zprávy  /  Deset nejlepších zápasů u nás za posledních deset let

Deset nejlepších zápasů u nás za posledních deset let

(út) 6. leden 2015, Michal Rosíval

Každoroční připomenutí desítky nejlepších zápasů hraných na našem území za posledních 10 sezón.

Nejprve tradiční připomenutí zásad, podle kterých je žebříček sestaven. Každý zápas je ohodnocen v pěti kategoriích, kterými se "měří" zajímavost zápasu. Ve všech kategoriích se uděluje 1-5 bodů, celkové maximum je tedy 25 bodů. Hypotetických 25 bodů by získal například finálový zápas Mistrovství Evropy hraný ve výborné atmosféře, s dostatkem bodů, skvělých výkonech a dramatickým rozhodnutím v závěru zápasu. Jednotlivé kategorie k hodnocení jsou rozepsány na konci článku.

Zatímco rok 2013 se do top10 nezapsal, sezóna 2014 má své "zářezy" dva.
Czech Bowl XXI se zařadil na páté místo. Skvělé místo, nejlepší divácká návštěva od přelomu tisíciletí, bez sebemenších pochyb nejzábavnější tým, co kdy u nás byl sestaven s nejlepším hráčem. Vlastně se chce říct, proč až páté místo. Důvod je zřejmý - přes veškeré superlativy šlo výsledkově o druhé nejnudnější finále v historii (na rok 2010 raději ani nevzpomínat).
Druhým zápasem, který se zařadil do žebříčku, bylo finále ČLAF B mezi Steelers a Hippos. Během zápasu Hippos čtyřikrát smazali touchdownové vedení Ostravy, na pátý touchdown dvacet sekund před koncem ale již odpověď nenašli.
Z dalších zápasů na vyšší bodové zisky dosáhly hlavně zápasy Black Panthers v AFL. Zápas s Giants a Dragons byly velmi dramatické, bohužel však chyběla patřičná atmosféra a důležitost zápasu. Reprezentační zápas proti Nizozemsku pak jednoduše nebyl dost dobrý na to, aby se dostal do nejlepší desítky zápasů, která má za sezóny 2005 až 2014 následující podobu.

10. Steelers-Hippos (ČLAF B 2014) – 19 bodů
Stručné "CV" tohoto zápasu už bylo zmíněno.

9. Česko-Slovensko (Přátelský mezistátní zápas) – 19 bodů
První a do letoška jediný zápas reprezentace na domácí půdě. Herně trochu slabší zápas byl vyvážený podstatností okamžiku, atmosférou zápasu, na které se valnou měrou podíleli slovenští příznivci a ačkoliv zápas nakonec skončil o deset bodů, tak průběh zápasu nenudil.

8. Lions-Panthers (ČJLAF 2010) – 20 bodů
Finálové zápasy juniorské ligy hrané v Edenu měly všechny předpoklady dostat se do žebříčku, protože atmosféru měly výbornou a i dramatičnost zápasů je mezi Lions a Panthers velmi dobrá, byť toto finále mírně zaostalo za rokem 2009.

6. Black Hawks-Milano Rhinos (EFAF Cup 2011) – 20 bodů
Maximální počet ve třech kategoriích - liga, atraktivita a drama. Zápas EFAF Cupu, který v podstatě dokonale naplnil podmínku o  atraktivitě s vítězným field goalem pět vteřin před koncem. Třikrát dokonalost, kterou ale až na šesté místo srazila úroveň zápasu (pouze základní skupina) a bohužel i nezájem diváků.

6. Oldboys-Panthers (Halové mistrovství 2005) – 20 bodů
Finále turnaje a nejlepší halový zápas historie. Zápas skončil 13:13 v základní hrací době. Remízu po prvním prodloužení zachránili Panthers lateralem, aby padli až ve druhém. Hezká vzpomínka na dobu, kdy bylo Halové mistrovství prestižní záležitostí. Symbolicky je i v tomto rankingu naposledy, protože je tomu již deset let a pro příští hodnocení bude zápas už přílis fousatý.

5. Black Panthers-Bobcats (ČLAF 2014) – 20 bodů
I tento zápas již byl představen.

4. Panthers-Lions (ČLAF 2009) – 21 bodů
Druhé velké finále v Edenu. Zápas na nejvyšší úrovni. Kdyby Lions zcela zbytečně neztratili vedení v závěru prvního poločasu a šli do přestávky se sedmibodovým vedením, tak by pořadí zápasu bylo asi ještě vyšší.

3. Black Hawks-Panthers (ČLAF 2012) – 22 bodů
V mnoha ohledech velmi podobný zápas finále z roku 2011. Také velká přetahovaná, nakonec rozdíl jen o jediný bod, ale něco málo přece jen na nedostižný loňský zápas scházelo. Možná vítězný field goal, možná umělé osvětlení, možná více diváků, možná jiný stadion. Každopádně i toto byl zápas, který patří do českých fotbalových dějin.

2. Lions-Panthers (ČJLAF 2009) – 22 bodů
Co do součinu bodů obou týmů (skóre 38:29), tak rekord juniorské ligy. Tohle ve finále soutěže, ne v "nevýznamném" zápase v poklidné přátelské atmosféře. Kromě rekordního počtu v bodech (přitom se v žádném případě nedá říct, že by obrany hrály špatně!) i výborná fotbalová atmosféra. Tento zápas měl všechno. Skoro...

1. Black Hawks-Panthers (ČLAF 2011) – 24 bodů
Juniorské finále 2009 mělo všechno dokud se světu neukázalo finále ČLAF z roku 2011. A tento zápas všechno opravdu měl. Vítězný field goal Black Hawks 25 vteřin před koncem, následovaný o asi 3 yardy krátkým pokusem Panthers v době, kdy vypršel čas. Výborná atmosféra na perfektním stadioně, jinde neopakovatelná. Kontroverzní vyloučení. Velký den pro Black Hawks a svým způsobem pro celou ligu, protože po letech skončila dominance Panthers. Pravda, aby se po pár letech vrátila v podobě dominance Black Panthers, ale jestli jejich éra skončí stejně, tak proč ne.


Jednotlivá kritéria určující bodový zisk zápasů

Liga a její úroveň
Mezinárodní soutěž (evropské poháry, mezistátní zápas): 5 bodů
Národní soutěž mužů (ČLAF, AFL): 4 body (za jinou než nejvyšší úroveň 3 body)
Národní soutěž juniorů: 3 body
Jiné soutěže: 2 body
Nesoutěžní zápasy: 1 bod

Důležitost zápasu
Finále: 5 bodů
Playoffs: 4 body
Důležitý zápas: 3 body
Zápas: 2 body
Nepodstatný zápas: 1 bod

Atraktivita
Zde již nelze stanovit objektivní kritérium. Fanoušek obrany by asi vyzdvihl zápas s výsledkem 3:0, bere se tedy hodnocení průměrného diváka, který dává přednost útoku. Vždy se hodnotí podle obvyklých pro danou soutěž, takže 5 bodů může získat zápas například AFL i české juniorské soutěže, ačkoliv předvedená hra bude rozdílná. Jde o to, nakolik byl daný zápas vyjímečný v dané soutěži nebo věkové kategorii.

Dramatičnost
Samozřejmě ani zde nelze stanovit hranice dramatičnosti, nicméně vychází se z předpokladu, že pěkný zápas s výsledkem 55:0 je pro diváka méně zajímavý, než zápas, který jde do prodloužení nebo je rozhodnut vítězným field goalem při vypršení času, což lze přijmout jako všeobecně uznatelné kritérium.

Atmosféra
Ani tady pochopitelně nelze být zcela objektivní, ale jsou zápasy, které si zapamatujete nejen hrou, ale i tím "okolo", duchem místa a času. Jinými slovy, roli hraje atmosféra na zápase, místo zápasu, počet diváků.