Home  /  Zprávy  /  Preview #15.4

Preview #15.4

(čt) 30. duben 2015, Michal Rosíval
Trnava, Energo, pátek 1.5., 14:00

Trnava Bulldogs

vs

Prague Lions

Jak lépe oslavit svátek práce než pěknou prací:-) Bulldogs využívají obou pátečních volných dnů a tento týden si zvou Lions a příští pátek Bobcats. Trenér Příbrami Fandert v rozhovoru ČAAF.TV Trnavu ignoroval ve výčtu potenciálních finalistů, v power rankingu na FB profilu ČAAF přitom Bulldogs poskočili na druhé místo, takže to budou jistě zajímavé sváteční zápasy, kde týmy budou českému prostředí vysvětlovat, jak se věci mají. Bulldogs v prvním zápase dostali 40 bodů od PBP, ale výsledek velmi výrazně klame tělem. Podobně jako klame nula obrany v zápase s Brnem. Pravou podobu ukáže obrana proti Lions, těšit se dá asi na po celém hřišti létajícího Johna Bookera. Bulldogs mají a budou mít problém s běhy, chybí running backci. Ivan Klementovič někdy letos k dispozici bude, ale není jasné kdy. Stále ale platí, proč běhat, když mají Borise Bútoru. Zápas v Brně pro menší zranění neodehrál Jozef Klokner, ale že by chyběl i doma v důležitém zápase není pravděpodobné. Zatím je Trnava ráda za pozici podceňovaného outsidera a zápas ukáže, jestli čtvrtým vzadu má i zůstat nebo i v Příbrami pochopí, že k postupu do finále je třeba odstranit nejen Lions, ale i Bulldogs.
Lionský Jekyll a lionský Hyde, toť zápas s Příbramí. Už zbývá jen zjistit, jestli první poločas byl pod poměry týmu nebo druhý poločas neopakovatelně nad poměry. První půlka strašlivé skládání, dropování passů, ve druhém poločase se ve zlato proměnilo vše, na co sáhli. Lions mají asi dva plány na zápas - neútočit směrem, kde bude Booker a pečlivě bránit stranu, kde na slotu bude Klokner. Na papíře neporazitelná strategie, praxe vždycky o něco těžší. Těžko říct, jak moc to vědí Lions, ale Trnava určitě ví, že s Lions zatím v ČLAF hrála třikrát a třikrát prohrála. To by ještě nebylo nic vyloženě neobvyklého, ale prohry byly o 7, o 9 a o 2 body. To už je něco, co se vryje do paměti a je jedno, že letošní Lions mají jiného trenéra a jiného quarterbacka. A jsou letos Lions lepší než byli? Ano, lepší QB, lepší trenér, lepší chemie v týmu. Anebo taky ne, možná byl druhý poločas proti Bobcats zázrak. Uvidíme v pátek odpoledne.
Pick´em Lionům věří, tři čtvrtiny pro tým z Prahy

 

Praha, Slavia, neděle 3.5., 16:00

Prague Black Panthers

vs

Brno Alligators

Asi nepůjde vyloženě o šokující odhalení, když v úvadu preview zazní, že toto je na papíře nejjasnější zápas letošní Divize I a cokoliv jiného než klidná výhra PBP by byla asi největší senzací v dějinách fotbalu u nás... Neporažený mistr má navíc volno v AFL, takže do karet PBP hraje opravdu všechno. S "rakouským" týmem to ale Panteři přehánět nebudou, na Šimánka, Svobodu nebo Kabáta se brněnský útok bude těšit asi marně. Zápasy začnou rakouští náhradníci a pak se uvidí. Což v překladu znamená zhruba poločas a pak ryze český tým. Trochu proti očekávání zápas začne na QB Dundáček, ale stále platí, že po většinu hry se budou střídat Banik a Chvalina, kteří budou hrát vnitřní zápas o pozici druhého QB v týmu. Proti Trnavě ani jeden příliš nezazářil, Banik hodil jediný pass a ten skončil interceptionem, Chvalina z pěti passů hodil tři complety a taky jeden interception. Možná by šanci mohl dostat neobvyklý RB, protože Víšek letos kvůli zranění neodehrál vůbec nic, poslední zápas AFL nehrál ani Synáček a místo něj hrál Reinvart, který měl hrát jen (?) v českém týmu. Jestli se depth chart posune trvale, tak prostor dostane asi Raygada, uvidíme.
Minulý týden zápas nedohrál brněnský QB Fortelný, ale bude (měl by být) zpět. Stejně jako druhý RB Leoš Janďourek. Naopak výpadek hlásí OL, která bude muset nahradit jednoho startera. Je to tedy s ohledem na dosavadní výkony trochu sci-fi příběh, ale je Brno opravdu v zápase bez šance? Rychlá odpověď zní ano, je. Delší odpověď zas tak jednoznačná není. Vloni byly týmy v podobných pozicích a Alligators, pravda, tehdy to bylo doma v Brně, s PBP v poločase vedli 27:13 (ano, aby druhý poločas prohráli 0:44...), runová hra není špatná, obrana v podstatě taky nehraje od A do Z špatně a v tomto zápase bude čelit spíš panterským backupům. Sumasumárum, jestli máte rádi sci-fi příběhy s položenou otázkou "a co když je to pravda", tak o ní do neděle můžete přemýšlet.
Pick´em na tyto příběhy naladěná každopádně není, na PBP sází 97 % hráčů. Handicap je nastaven rekordně vysoko a třetina věří ve výhru Black Panthers o "půlstoletí", tedy o padesát a více bodů.

Předzápasové informace k zápasům nižších divizí najdete každý pátek na webu czechfootball.cz!