Home  /  Zprávy  /  Preview #15.11

Preview #15.11

(čt) 18. červen 2015, Michal Rosíval
Brno, Ragby Bystrc, sobota 20.6., 14:00

Brno Alligators

vs

Příbram Bobcats

Konec dobrý, všechno dobré. Tohle kdyby pro Alligators platilo, tak by to bylo fajn, ale šance moc velké nejsou. Po navýšeném sebevědomí po polovině soutěže přišly samé pády a největší při prohře 0:62 s Lions. První zápas s Bobcats Brno prohrálo 54:7 a to tehdy útok Bobcats ještě nebyl v "šejpu".

Tohle se za poslední zápasy dost významně zlepšilo, tanečník Givens hraje čím dál lépe a v posledním zápase s Trnavou už byli k dispozici i všichni running backci. Naopak v obraně Bobcats problémy mají. Ani ne tak s výkony, ale personální. Zejména ve středu obrany potřební hráči chybí a tým nehraje v plné síle.

Bobcats ještě hrají o první místo v základní části. Potřebují pro něj vyhrát v Brně a současně výhru Lions nad PBP.

Pick´em o výhře Bobcats nepochybuje, na Příbram sází přes 95 % hráčů.

 

Praha, Slavia, neděle 21.6., 16:00

Prague Black Panthers

vs

Prague Lions

Řekněme si to přímo, PBP honí dva různé zajíce a hlavně si věci potřebují správně sladit. Sladit znamená, že by neradi hráli české i rakouské semifinále v neděli (viz preview AFL zápasu). PBP svoje semifinále chtějí hrát v pondělí 6.7., ale tato idea má jeden zásadní zádrhel - Slováci odmítají ocenit význam Jana Husa v evropských dějinách a výročí jeho upálení nemají jako státní svátek. V pondělí tedy Panteři hrát mohou pouze s Lions. Pokud budou hrát s Bulldogs, tak se musí hrát v neděli.

O složení SF dvojic přitom rozhodne zápas PBP-Lions (pokud tedy ´Gators nezaskočí Bobcats). Pokud PBP vyhrají nad Lions, tak vyhrají základní část a v semifinále budou hrát v neděli proti Bulldogs. Pokud v neděli vyhrají Lions, tak PBP budou hrát až v pondělí a právě proti Lions. Ano, vychází z toho zapeklitá věc, která je součástí všech soutěží, kde následuje playoffs. Pokud Black Panthers do semifinále chtějí za soupeře Lions, tak s nimi teď musí prohrát. A pokud Lions chtějí za semifinálového soupeře Bobcats, tak v neděli musí prohrát. Tvrdá realita systému základních skupin:-) Je pro úplnost: Pokud by zápas skončil nerozhodně (prodlužovat se nebude), tak základní část vyhrají Black Panthers.

Co se sestav týče, tak největší roli bude jistě hrát touha po vítězství. PBP v sobotu večer hrají ve Vídni a skladba týmu je nejasná vždy. U Lions ta skladba není nutně tak pestrá, ale budou chtít riskovat zranění důležitých hráčů (čti: Hainese)? Anglicky se zápasu tohoto typu říká dead rubber, čili mrtvá guma. České zápas z povinnosti je asi výstižnější. Je tady ale ještě jedno hledisko, vlastně dvě - taktika a psychika. A neříká se, že fotbal jsou takové velké šachy?

Pick´em se mírně kloní na stranu domácích.

 

Wien, Hohe Warte, sobota 20.6., 18:00

Vienna Vikings

vs

Prague Black Panthers

Minulý týden si PBP nechali mezi prsty proklouznout šanci na první místo, do Vídně tedy jedou s jistotou třetího místa v základní části a tak trochu s právem volby soupeře v semifinále. Tak trochu. Pokud nad Vikings vyhrají (je jedno o kolik), tak na první místo pomůžou Raiders a sami by v semifinále hráli ve Vídni (v neděli 5.7.). Pokud s Vikings prohrají, tak základní část vyhrají Vikings a PBP na semifinále pojedou do Innsbrucku (v sobotu 4.7.). Obě varianty vlastně dávají logiku - když Vikingy porazí, tak proč s nimi nehrát znovu; když je neporazí, tak ruce pryč:-)

PBP ale samozřejmě nejsou jediný tým, který by si chtěl vybírat a je jasné, že Vikings budou chtít skupinu vyhrát a tím pádem v semi narazit na Dragons, se kterými letos dvakrát vyhráli (47:10 a 34:10). Tomuto úkolu stojí v cestě, mimo jiné, jedna zdravotní překážka. Před 14 dny se Vikings zranil starting QB Thury a před týdnem proti Grazu hrál 17letý Seikovits. Je ale třeba říct, že v deštivém zápase zahrál velmi dobře a věk nemusí hrát roli. Ostatně minulý týden proti PBP za Raiders jako černá ruka řádil Platzgummer, kterému je osmnáct...

Vídeň tedy musí pořešit, jestli chce Thuryho šetřit na SF a více riskovat zápas s Black Panthers nebo už v sobotu jít do zápasu naplno. Ve vídeňské sestavě je již receiver Postel, první receiver týmu. Sestava PBP bude možná poplatná tomu, koho vlastně tým víc chce v semifinále. Co určitě nechce nikdo - aby se někdo před nejdůležitějším zápasem sezóny zranil.

Zatímco proti Raiders většina hráčů Pick´em věřila týmu z Prahy, tak po šestibodové prohře je to nyní zcela jinak - tři čtvrtiny tipují výhru Vikings. Možná hraje roli i kalkul s výhodností sobotního semifinále v Innsbrucku.

 


D-II je samozřejmě zdánlivě rozhodnutá už od prvního odvetného kola, ale co není stopro, to mě dycky skolí. Po víkendu to tedy "stopro" už být může. Výhra Steelers nebo výhra Stallions potvrdí složení finálové dvojice Stallions-Steelers. Bucks, kteří mají ještě teoretickou naději na postup, tedy nejenže musí porazit svého pardubického rivala, což není úkol z nejlehčích, vždyť první pardubické derby prohráli rozdílem několika tříd, ale navíc potřebují i pomoc Hippos, což vypadá ještě složitěji. Stallions si v případě výhry definitivně pojistí, že se Silver Bowl bude hrát v Pardubicích.

V západní skupině D-IV potřebují Warriors vyhrát v Teplicích, aby svou skupinu vyhráli. Znojmu by s ohledem na dosavadní výsledky na první místo pomohl jen menší (nebo možná větší) zázrak. Zajímavější je situace na východě. Mammoths jsou jasně první a už víceméně nemají o co hrát, pozornost již směřují k semifinále. O druhé místo tak na dálku bojují Dietos a Gladiators. Gladiators k postupu potřebují vyhrát v Ostravě a současně výhru Přerova v Šumperku. Pokud jedno nebo druhé neklapne, tak z druhého místo postoupí Dietos.

Předzápasové informace ke všem zápasům nižších divizí najdete v pátek na webu czechfootball.cz!