Home  /  Zprávy  /  Dundáček obhájil Hráče roku, celkově vyhrál už počtvrté

Dundáček obhájil Hráče roku, celkově vyhrál už počtvrté

(so) 23. leden 2016, Radim Kroulík

Do šestého ročníku ankety Hráč roku amerického fotbalu byly nově zařazeny čtyři nové kategorie. Základní a již tradiční kategorie Hráč roku byla rozšířena o Juniora roku, Objev roku, Offensive MVP Divize I a Defensive MVP Divize I. Všech pět kategorií bude vyhlášeno v rámci Galavečera amerického fotbalu a cheerleadingu v sobotu v Praze na Smíchově. Kromě ocenění nejlepších hráčů budou oznámení dva noví členové Síně slávy.

V šestém ročníku ankety Hráč roku amerického fotbalu byli oceněni nejen samotný Hráč roku, ale nově i Junior roku, Objev roku, Offensive MVP Divize I a Defensive MVP Divize I.

Hráč roku

Pro koho bylo možné hlasovat: Všichni hráči a hráčky bez ohledu na věk oprávnění nastoupit za českou reprezentaci působíci v Evropě. V potaz mohly být brány výkony v českých soutěžích, zahraničních soutežích i reprezentaci.
Pro koho nebylo možné hlasovat: Cizinci a Češi hrající mimo Evropu.
Jak se hlasovalo: Každý hlasující vybral pět hráčů a dal jim 5 (svému vítězi), 4, 3, 2, resp. 1 bod (svému pátému).

       

1. Jan Dundáček (Prague Black Panthers), 115 bodů
Dundáček vyhrál už počtvrté. Zatímco tři předchozí tituly získal v lichých ročnících ankety, vloni poprvé anketu vyhrál i v sudém ročníku. To, že si Dundáček tuto cenu zaslouží, ukazují statistiky z rakouské ligy, kde dokázal nachytat o více než 500 yardů víc než druhý receiver v celé lize. V české soutěži vedl tým PBP jako quarterback a na této pozici posunul do další fáze kvalifikace na ME i národní tým.
Bez jakékoliv nadsázky lze říct, že je naším nejlepším receiverem i quarterbackem a ačkoliv anketu vyhrál už počtvrté, tak dost možná lze rok 2015 označil za jeho (zatím) nejlepší sezónu vůbec. Dominantní "go-to-guy" v rakouské lize a současně s velkým odstupem nejlepší český quarterback.
Dundáčkovo prvenství bylo stejně jako předloni doslova o parník. Z celkových 26 hlasujících označilo plných 21 jako svého vítěze a získal 115 ze 130 možných bodů (pravda, vloni získal 111 ze 115 bodů...). Navzdory drtivému vítězství od dvou hlasujících, média-expertů Václava Blahouta a Vladimíra Koči, kupodivu vůbec hlasy nezískal.

2. Karel Augusta (Prague Black Panthers), 59 bodů
Augusta měl nejvíce tacklů v rakouské lize, a to se značným náskokem. Výkony z rakouské ligy potvrdil i v kvalifikačním zápase proti Polsku, ve kterém zaznamenal nejvíce tacklů českého týmu. Do české soutěže se vloni příliš nezapojil, po monster roce 2014, kdy odehrál velké množství snapů v obou soutěžích, se v roce 2015 zapojoval hlavně do týmu hrajícího AFL.
Na Augustu si vzpomnělo 16 hodnotitelů, 12 z nich jej umístilo na druhé místo. Dosavadním Augustovým maximem bylo osmé místo z roku 2014.

3. Jan Štiegler (Prague Black Panthers), 46 bodů
Štiegler skončil v rakouské lize v nachytaných yardech hned za Dundáčkem, což ukazuje na obrovskou passovou sílu celého útoku Black Panthers. V České lize se Štieglerovi podařilo skórovat touchdown z passu, z interception returnu, z punt returnu i kickoff returnu, což je sbírka unikátní. Navíc v několika zápasech nastupoval i na pozici cornera a ukázal, že i v obraně by mohl být vyjímečným hráčem a pravděpodobně naším nejlepším man-to-man obráncem.
Také Štiegler letos dosáhl na své osobní maximum, v letech 2012 a 2013 byl dvakrát pátý.

4. Lukáš Růžek (Prague Lions), 41 bodů
Nejvýše umístěný hráč mimo PBP a současně jediný running back v top 15. RB Lions si doběhl až na čtvrté místo. Růžek toho z českých hráčů naběhal nejvíc a v yardech po zemi zaostal pouze za Givensem. Jeho výkony mu vynesli starting pozici v národním týmu, kde si přes urputnou obranu Polska udržel průměr nad 5 yardů na jeden run. Po zranění, které jej stálo loňskou sezónu, se vrátil ve velkém stylu!
Růžek v anketě už jednou bodoval, v sezóně 2013 si vysloužil sedmé místo.

5. Tomáš Svoboda (Prague Black Panthers), 19 bodů
Stejně jako parťák z linebackerské dvojice Augusta, tak i Svoboda měl statisticky úspěšnou sezónu v rakouské lize, ve které skončil v tacklech na pátém místě. Svobodův výkon v Czech Bowlu, ve kterém si připsal dva interceptiony, mu zajistil ocenění MVP.
Svoboda anketu vyhrál v roce 2013, vloni byl čtvrtý a je společně s Dundáčkem jediným hráčem, který byl v top5 ve všech třech posledních ročnících.

Úplné pořadí Hráče roku
Z předloňské top8 hráčů z pořadí zcela vypadl jen (tehdy druhý) Jan Kabát, zbytek více či méně své pozice obhájil.

Offensive MVP Divize I

Pro koho bylo možné hlasovat: Všichni hráči bez ohledu na státní příslušnost hrající Divizi I ČLAF. V potaz mohly být brány pouze výkony v české lize, nikoliv v zahraničních soutežích nebo reprezentaci. S ohledem na pojmenování kategorie šlo samozřejmě o útočné pozice.
Jak se hlasovalo: Každý hlasující vybral dva hráče a dal jim 2 (svému vítězi), 1 bod.

Top 3
1. Columbus Givens (Příbram Bobcats)
2. Jan Dundáček (Prague Black Panthers)
3. Dustin Haines (Prague Lions)

   

Úplné pořadí Offensive MVP Divize I
Celkem dostalo alespoň jeden hlas devět hráčů, hodnotitele zaujali  hlavně quaterbaci trojice top týmů, tedy Givens, Dundáček a Haines. Nejvýše postaveným ne-quarterbackem byl RB Lions Lukáš Růžek, nikdo další nezískal hlasy od více než čtyř hodnotitelů. Givensovo vítězství mohlo být možná i vyšší (a Haines mohl být druhý), protože zatímco ostatní hodnotitelé dávali body dvojici Givens-Haines, tak reprezentační trenéři cizím hráčům body víceméně nedávali vůbec.
Vítězný Givens v Příbrami před sezónou nahradil Scotta Doherty, protože Bobcats chtěli běhavého quarterbacka. Givens jako QB naběhal nejvíce yardů v základní části D-I, měl o 200 yardů víc než druhý (RB) Růžek. V passing yardech překonal 1000 yardů, což zvládl už jen trnavský Boris Bútora. Druhý Dundáček v této kategorii bojoval pouze jako QB (jeho receiverovské schopnosti z AFL na užitečnost v rámci české ligy vliv nemají) a styl nestyl, včetně playoffs naházel 15 touchdownů proti jedinému interceptionu, což byla nejlepší bilance ze všech starterů. Třetí Haines sice nakonec nebyl "most valuable", ale pro Lions byl cenný extrémně. Pokud Haines mohl odehrát celý zápas, tak Lions neproháli ani jeden ze čtyř zápasů - naopak, pokud nemohl (do)hrát, tak prohráli pětkrát z pěti.
Zajímavostí je, že útočným MVP (za českou ligu) v rámci Black Panthers se stal receiver Martin Šindler (Dundáček nebyl ani mezi trojicí nominovaných) a nejužitečnějším hráčem celkově se stal Štiegler. V hodnocení celé soutěže přitom pro Šindlera ze šestice trenérů PBP nehlasoval ani jeden a Štiegler získal jen jedno druhé místo (za Dundáčkem).

DEfensive MVP Divize I

Pro koho bylo možné hlasovat: Všichni hráči bez ohledu na státní příslušnost hrající Divizi I ČLAF. V potaz mohly být brány pouze výkony v české lize, nikoliv v zahraničních soutežích nebo reprezentaci. S ohledem na pojmenování kategorie šlo samozřejmě o obranné pozice.
Jak se hlasovalo: Každý hlasující vybral dva hráče a dal jim 2 (svému vítězi), 1 bod.

Top 3
1. John Booker (Trnava Bulldogs)
2. Ondřej Kubík (Prague Lions)
3. Josef Murgaš (Příbram Bobcats)

   

Úplné pořadí Defensive MVP Divize I
Mezi obránci bodovalo celkem 17 hráčů, větší zásah ale zaznamenali jen Booker a Kubík. V pořadí top obránců se obrátilo pořadí ligové (s výjimkou Alligators, jejichž hráči nezískali žádný hlas v žádné kategorii) - Booker byl v lize čtvrtý, Kubík třetí, v anketě třetí Murgaš bral v červenci v Edenu stříbro a mistrovské Black Panthers zastupuje až čtvrtý Ondřej Chvojka.
Booker kvůli zdravotním problémům odehrál jen šest zápasů, ale v průměru tacklů na zápas byl jednoznačně nejlepším hráčem D-I a stejně jako u Bookera platilo, že měl velmi výrazný vliv na vývoj zápasu. Booker si v Praze cenu převzal osobně, protože se již do Trnavy vrátil a v sezóně 2016 bude působit na pozici head coache.
V pořadí se umístil i již zmíněný Štiegler, což je sice jméno, které se mezi top obranné hráče možná na první pohled nehodí, ale přes sporadické zapojení se do obrany nasbíral 4 interceptiony a celkem 6 ubráněných passů, v obou kategoriích nejlepší výkon v rámci celých PBP a v interceptionech nebylo lepšího hráče v celé divizi! Reprezentační defensive coordinator Peter Matlovič na první místo umístil Kamila Rusína z Bobcats, který v sedmi zápas nasbíral 11 tacklů (a 1 sack), lídr soutěže Kubík jich přitom měl přes padesát, ale nezaujal.

Junior roku

Pro koho bylo možné hlasovat: Všichni hráči a hráčky ročníku 1996 a mladší (U19) oprávnění nastoupit za českou reprezentaci působíci v Evropě.
Pro koho nebylo možné hlasovat: Cizinci a Češi hrající mimo Evropu.
Jak se hlasovalo: Každý hlasující vybral dva hráče a dal jim 2 (svému vítězi), 1 bod. V kategorii Junior roku byl jiný pool hlasujících než v ostatních kategoriích - každý klub zastoupený v ČJLAF měl k dispozici dva hlasy, celkem tedy mohlo hlasovat (pouze) 10 osob.

Top 3
1. Adam Smrekovský (Prague Black Panthers)
2. Michal Dudek (Ostrava Steelers)
3. Stanislav Lepič (Pardubice Stallions)

   

Úplné pořadí Juniora roku
Junior roku byla nejméně jednoznačná kategorie. Z devíti hodnotitelů vypadlo 10 různých jmen a jen Smrekovský se mezi hlasy objevil více než třikrát. Zajímavostí je, že kromě jejich hlavního trenéra Zacha Harroda nikdo další nedal ani jeden hlas komukoliv z mistrovských Lions (pozn.: pro hvězdu týmu a soutěže Setha Booze hlasovat nešlo, hledal se nejlepší český junior!).
Rozhodně stojí za zmínku, že jak první Smrekovský, tak druhý Dudek se před sezónou zúčastnili jako jediní Češi-hráči kempu IFAF pro juniory. Smrekovský byl v juniorské lize pilířem obrany Black Panthers a svými výkony táhl svůj tým. Výrazné výkony v juniorské lize jen potvrdily úspěšnou sezónu, ve které pravidelně nastupoval i za dospělý tým PBP, kde v týmovém hodnocení skončil z pozice lajnaře na pátém místě v tacklech.

Objev roku

Pro koho bylo možné hlasovat: Všichni hráči a hráčky bez ohledu na věk oprávnění nastoupit za českou reprezentaci působíci v Evropě. Definice objevu nebyla striktně stanovena. Nemuselo jít nezbytně nutně o úplného nováčka, limit počtu odehraných sezón stanoven nebyl a posouzení bylo pouze na hodnotitelích.
Jak se hlasovalo: Každý hlasující vybral dva hráče a dal jim 2 (svému vítězi), 1 bod.

Top 3
1. FIlip Ondrášek (Brno Sígrs)
2. Alain Pae (Prague Lions)
3. Ondřej Kubík (Prague Lions)

Filip Ondrášek  Alain Pae  Ondřej Kubík                                                                  

Úplné pořadí Objevu roku
Skoro stejně jednoznačná kategorie jako Hráč roku. (Dříve hokejista) Ondrášek se soutěžním fotbalem začal v dubnu, se Sígrs v červenci vyhrál Bronze Bowl, v říjnu zachránil výhru české reprezentaci z pozice startera a na konci roku se začal učit na quarterbacka, kterého by v Sígrs mohl hrát v roce 2016 (pokud tedy zůstane v Brně). Ondrášek od 24 hodnotitelů získal 16 prvních a 4 druhá místa. Na druhém a třetím místě se trochu vzájemně kanibalizovali dva Lvi, Pae a Kubík. Paemu navíc mohlo uškodit, že může být považován za cizince (což není!), Kubík pak nehrál první sezónu.
Poněkud kuriózně se mezi objevy zjevil i Lukáš Růžek, top hráč Lions po několik let a snad překvapivě se významněji neprosadil Remigius Machura, o kterého se hodnotitelé možná mylně domnívali, že hrál několikátou sezónu. Machura přitom v roce 2013 pořádně s fotbalem ani nestihl začít a jeho první (a patrně i poslední) sezónou byla až ta loňská, ve které to stejně jako Ondrášek dotáhl rovnou na reprezentačního startera.

Síň slávy

Síň slávy ze své povahy nominace ani pořadí nemá a ani se o ní nehlasovalo. Noví členové byli stejně jako vloni určeni Předsednictvem.

"Class of 2015"
Martin Kocián (trenér)
Zbyněk Zelinka (funkcionář)

Martin Kocián  Zbyněk Zelinka                                                                   

Martin Kocián je trenér, který již od 90. let působil v Prague Lions. Jediný český profesionální trenér má ve svém CV zapsány top týmy GFL (první německá liga) Berlin Adler a Dresden Monarchs, má aktivní trenérské zkušenosti z USA, jako head coach vedl českou a poté i slovenskou reprezentaci. Od loňska působí v Graz Giants, tradičním účastníkovi AFL (rakouské nejvyšší soutěže). V sezóně 2016 tento tým povede jako hlavní trenér.
Zbyněk Zelinka je spoluzakladatel České asociace amerického fotbalu, který se podílel velkou měrou na vzniku a rozvoji amerického fotbalu v Brně a na celé Moravě. Je spoluzakladatelem klubu Brno Alligators, ve kterém hrál a funguje v něm od začátku 90. let až do současnosti jako manažer klubu. Bez nadsázky lze říct, že je duší, mozkem i rukama nejstaršího moravského klubu. Dlouhodobě působil i jako místopředseda ČAAF a v současné době je členem Rady.