Home  /  Zprávy  /  Stallions se nechtějí smířit s rolí outsiderů

Stallions se nechtějí smířit s rolí outsiderů

(čt) 25. únor 2016, Radim Kroulík

V pravidelné rubrice si před začátkem České ligy amerického fotbalu představíme účastníky, kteří budou hrát o účast v Czech Bowlu a zisk titulu Mistra České republiky v americkém fotbale. Tento týden jsou na řadě pardubičtí Stallions, kteří se po roční pauze vrací do nejvyšší ligy a budou se jistě snažit zanechat lepší dojem než z posledního účinkování mezi elitou.

Stallions si výhrou v loňském Silver Bowlu zajistili účast v elitní lize. Poprvé v historii klubu si Stallions v roce 2015 přivedli americkou posilu na pozici Quarterbacka, který měl dovést klub k vítězství v Divizi II a zároveň předat cenné zkušenosti hráčům i trenérům. Scott Doherty svoji úlohu bez pochyby splnil. Dlouhá léta tápal passový útok Stallions, ale s příchodem Dohertyho to byl především passový útok, který táhl útok vpřed. V kombinaci se stálicí Stallions, Running Backem Petrem Plačkem, šlapal útok Stallions jako stroj. V základní části dali Stallions téměř o 80 bodů více než druhá Ostrava. To, že Stallions měli vyrovnaný tým a obrana nebyla pouze do počtu dokládá fakt, že Stallions obdrželi nejméně bodů za celou sezónu, a to také se značným rozdílem nad ostatními. Sezónou 2015 proběhli hřebci snadno a své tažení zakončili jednoznačnou výhrou 42:7 nad Steelers, se kterými se nakonec utkají i v sezóně letošní.

Na Stallions čeká mnohem náročnější program, který se rozhodli si sami ještě více ztížit. Mimo účast v elitní ČLAF se hřebci rozhodli přihlásit i druhý tým, který bude hrát ve 3.Lize. Samozřejmě nelze očekávat, že by Stallions postavili do druhého týmu všechny nejlepší hráče a druhý tým bude především sloužit k rozvoji všech hráčů a juniorů, kteří budou na podzim obahjovat účast v Junior Bowlu. Mimo širokého kádru budou Stallions disponovat také hned trojící importů, čímž jasně dávají najevo, že se nechtějí smířit s hraním na dně tabulky. V Pardubicích si jistě ještě živě pamatují na sezónu 2014, ve které procházeli od drtivé porážky k ještě drtivější porážce a s konečným skóre 60:289 skončili beznadějně poslední. Tři importi a tým se zkušenostmi z vítězného tažení Divizí II by mohl být receptem na to, aby letos Stallions zanechali výraznější stopu než v roce 2014. Více nám pardubický klub přiblíží trojice Stallionů v rozhovoru.

Petr Košťál - Head Coach

Ohlédněme se za sezónou 2015. Po rozdílných zkušenostech mezi rokem 2014 a 2015, jaký byl největší rozdíl mezi zápasy nejvyšší ligy a druhé ligy? A jaký očekávate rozdíl mezi loňskou a letošní sezónou?
Rozdíl mezi nejvyšší a druhou ligou je pochopitelně v kvalitě soupeřů. V roce 2014 jsme v byli naprostý otloukánek a jediný tým bez zahraniční posily. Přesto jsme některé zápasy neodehráli úplně špatně a myslím, že hráči načerpali spoustu zkušeností, které později mohli zúročit. Letos nás čeká skok zpátky a doufám, že si všichni v týmu uvědomují, jak těžké to bude. Ostatně, náš loňský nejtěžší soupeř, Ostrava, bude se slušnou pravděpodobností letos náš nejlehčí protivník. To myslím mluví za vše. A není to tím, že by to byl špatný tým, naopak. Ale v nejvyšší lize je ta úroveň prostě trochu někde jinde než ve druhé lize.

Splnila sezóna 2015 očekávání, a to jak od Dohertyho, tak od celého týmu?
Moje očekávání určitě ano. Vždycky může být výkon lepší, ale loni to prostě celkově stačilo a nakonec i s mírnou rezervou. Scott Doherty splnil plán myslím tak na 200 procent. Jeho vliv na náš útok byl prostě neuvěřitelný. On a náš Offensive koordinátor stvořili útok, který musel být pro naše soupeře tak trochu noční můrou.

Jak probíhá příprava na sezónu 2016?
Zatím podle plánu. I když mám trochu pocit, že přece jenom mírně vlažně. Možná některým hráčům ještě nedochází, jak strašně těžká sezóna nás čeká.

Na čem chce tým nejvíce zapracovat do začátku sezóny?
Řekl bych, že především na celkové taktické úrovni hry, a to ve všech herních aspektech. Týmy v nejvyšší lize disponují nejen individuálně skvělými hráči, ale jsou i kvalitně připravené po taktické stránce. Nemůžeme si dovolit za nimi v tomo příliš zaostávat.

Hned tři importy v týmu, jak velký přínos pro české hráče to bude? Neobáváte se, že bude těžké usměrnit tým se třemi zahraničními posilami?
Já doufám, že přínos to bude velký. Všechny posily jsme vybírali i s ohledem na jejich trenérské zkušenosti a věřím, že toho zvládnou našim hráčům předat hodně. Počítám s tím, že importi nám budou v usměrnění týmu spíš nápomocni. Myslím, že si všichni uvědomují, že nám sem přicházejí pomoci se všemi aspekty hry na hřišti i mimo něj a ne nám přidělávat starosti. Jinak asi mohu prozradit, že původně měli být importi pouze dva, ale vzhledem k odchodům na Defensive line jsme se rozhodli přivést ještě jednu posilu navíc.

Můžete krátce charakterizovat všechny tři posily?
Shane McDonald je kanadský Quarterback, který je typický pocket passer. Nicméně pokud je to nutné, je schopný s míčem i pohnout i po zemi. Je to vysoký hráč s dobrým přehledem, který by měl skvěle zapadnout do našeho systému a navázat tak na práci Scotta Dohertyho. Navíc je i velmi aktivní co se týká koučování, což nám samozřejmě může jenom pomoc.
Kendral Ellison je skvělý mobilní Middle Linebacker s několikaletou zkušeností v Evropě. Loni byl druhý nejlepší tackler GFL a bude naší hlavní zbraní proti velmi mobilním Quarterbackům, kterých potkáme v nejvyšší divizi celou řadu. Navíc by nám měl hodně pomoci i se scoutingem a po taktické stránce obecně.
Eddie Brown mu v tom bude zcela jistě zdatně pomáhat. Jedná se o skvěle atleticky vybaveného hráče, který bude svou rychlostí a výbušností intenzivně zaměstnávat soupeřovu Offensive line. Je to absolvent NAIA programu a byl ve své seniorské sezóně nejlepším tacklerem týmu a vyhrál s ním svou konferenci.

Co vedlo k vytvoření druhého týmu, který bude hrát 3.Ligu?
Kdybych měl odpovědět s trochou nadsázky, tak zřejmě mladická nerozvážnost. Problémů s tím bude celá řada, a to jak na hráčské, finanční tak organizační úrovni. Jsem momentálně trochu zklamán z přístupu hráčů. Od druhého týmu jsme si slibovali především zapojení nováčků a starších juniorů do sezóny tak, aby získali co nejvíce herních zkušeností. Bohužel je na některých pozicích trochu méně hráčů než se původně očekávalo a navíc hráče zjevně vidina druhého týmu nemotivuje dostatečně. Účast na tréninkách rozhodně není taková, jak jsem si původně představoval.

Jan Wajtr - Wide Receiver

V čem byl největší rozdíl po příchodu Dohertyho?
Scott přinesl nejen do útoku svým příchodem efektivitu, zápal a dlouholeté zkušenosti s fotbalem.

Jak moc bude obtížné po sezóně v Divizi II hrát s týmy, které jsou v ČR nejlepší?
Prožívám každý zápas stejně a snažím se odevzdat na hřišti maximum ať hraju mezinárodní utkání nebo zápas v poslední divizi.

Co bude klíčem k tomu, aby útok Stallions šlapal i v ČLAF?
Udržet a ještě posunout loňské tempo o trochu výše.

Čeká vás 10 zápasů základní časti, jaký je pro hráče rozdíl, jestli hraje zápasů 6 nebo 8, jak tomu bylo dříve?
Osobně bych si rád zahrál i nějaký "extra" zápas v 3.Lize :)

Josef Ulrich - Linebacker

To, že zahraniční Quarterback má velký vliv na celkovou podobu útoku a playbooku je zřejmé, jak velkou roli lze očekávat od Linebackera, co se týká přínosu pro celý tým?
Samozřejmě to, že Quarterback je prvním importem, který by do týmu měl přijít, je na 90 procent jasné každému. Po osobní zkušenosti mohu říct, že přínos na hřišti je obrovský. To, co ovšem posunulo celý tým, je trénink s hráčem takových kvalit a hlavně jeho práce na videu, playbooku, playcallingu nebo gameplanu. Téměř totožnou práci v obraně je schopen odvádět kvalitní Linebacker. V našem případě se jedná o hráče, který je výjimečný rychlostí čtení hry a charakteristikou "sideline to sideline hráč". Pro nás byla při výběru hráče do obrany důležitá jeho dovednost pracovat s videem, příprava Linebackerů a Secondary na každý zápas a samozřejmě herní přínos na hřišti. Možná je to složité pro týmy bez importů pochopit, co jeden člověk dovede, ale po zkušenosti se Scottem a jeho dopadu na úroveň našeho útoku, jsme se rozhodli přivést kvalitního hráče do obrany a věříme, že dopad na její hru bude přinejmenším stejný.

Jak vnímají hráči importy? Samozřejmě je tu společný cíl vyhrávat, ale nemůže nastat závist, že hráči, kteří přijedou těsně před sezónou, zaberou místo ostatním?
V našem kádru je téměř 100 hráčů a nejsem schopen zhodnotit, zda to všichni vidí jako já. Samozřejmě post Quarterbacka je v tomto případě jasně daný a může být pro hráče, kteří projdou celou přípravou a tvrdě dřou, mírně frustrující, že nedostatnou post startera v žádném zápase. Nicméně pokud se budeme bavit o pozici Linebackera, myslím, že to všichni berou jako obrovský přínos a snažís se naopak od importů naučit co možná nejvíc a zdokonalovat sebe sama.

Jak moc náročnější je příprava na nejvyšší ligu, co se týká playbooku nebo rozboru videa?
Do začátku ligy zbývají již pár týdnů, nicméně v tuto chvíli se dodělávají poslední úpravy playbooku v návaznosti na podepsané posily a jejich styl hry. V druhé divizi nám v obraně stačilo hrát s jednoduchým systémem. Nicméně v první divizi se rozhodně očekává jiný fotbal. Téměř všechny týmy v nejvyšší lize postaví amerického QB nebo hráče s velkými zkušenostmi. Co se týká rozboru videa, tak podepsání Kedrala Ellisona bylo dost ovlivněno i tím, že on sám vyžaduje pozici v týmu, která se zabývá rozborem videa a přípravou defenzivního gameplanu na jednotlivé soupeře. V loňské sezóně jsme měli v podstatě jednoho defenzivního trenéra a v této sezóně se nám počet rozrostl díky importům na tři. Tahle pomoc je za mne 60 procent práce, kterou zde tito kluci vykonávají a je tím, co domácí hráči vnímají daleko více, než zabrané místo na zápasové soupisce.

To, jestli Stallions podaří zaskočit zkušené favority, zjistíme brzy. První zápas odehrají Stallions 3. dubna na domácím hřišti za Tipsport arénou na Letním stadionu proti Prague Lions. Myslíte si, že víte, jak si Stallions v zápasech ČLAF povedou? Tak se zaregistrujte do naší soutěže Pick'em, ve které můžete tipovat nejen na zápasy Stallions po celou sezónu a vyhrát ceny od našeho partnera Under Armour v celkové hodnotě 10 000 Kč.