Home  /  Zprávy  /  Třetí pokus Bobcats na poslední krok k titulu

Třetí pokus Bobcats na poslední krok k titulu

(pá) 18. březen 2016, Radim Kroulík

V pravidelné rubrice si před začátkem České ligy amerického fotbalu představíme účastníky, kteří budou hrát o účast v Czech Bowlu a zisk titulu Mistra České republiky v americkém fotbale. Podívejme se nyní na tým, který se v posledních dvou sezónách dostal až do Czech Bowlu, kde ale v obou případech velmi tvrdě narazil na Black Panthers.

Po prvním neúspěšném Czech Bowlu se Bobcats rozhodli změnit styl quarterbacka a Dohertyho v roce 2015 vystřídal Columbus Givens, který byl kromě házení nebezpečný také po zemi. Givens si svými výkony nakonec vybojoval cenu pro Offensive MVP Divize I, takže šlo rozhodně o velmi platnou posilu. Hned první kolo nabídlo reprízu Czech Bowlu, ve které Black Panthers zavítali na hřiště Příbrami. Black Panthers, kteří hrají současně s českou ligou i AFL, nakonec vybojovali těsnou výhru 10:9. Bobcats ukončili čekání na vítězství nad Black Panthers ve druhém vzájemném zápase, ve kterém na hřišti Black Panthers uštědřili tvrdou ránu a zvítězili 51:0. Bobcats tak dali jasně najevo, že proti nim nemohou náhradníci pomýšlet na výhru. Bobcats zakončili základní část na druhém místě s bilancí 6 výher a 2 porážek, kdy kromě Black Panthers prohráli ještě zápas s Lions v čele s Hainesem. V semifinále narazili Bobcats opět na Lions, kteří hned v úvodu zaskočili soupeře kickoff returnem vráceným až do endzóny. Zbytek zápasu již ovládl favorit a po výsledku 49:21 se Příbram dočkala svého druhého Czech Bowlu v řadě. Vzhledem k tomu, že ještě v roce 2013 skončili Bobcats poslední a jeden jejich venkovní zápas musel být kontumován pro nedostatek hráčů připravených k zápasů, je jejich znovuzrození v podobě dvou Czech Bowlů v řadě fotbalovým zázrakem. Po jednoznačném Czech Bowlu v roce 2014 vládl minulý rok v týmu Bobcats větší optimismus, že by tento rok mohli hrát s Black Panthers ve finále minimálně vyrovnanou partii. To se ovšem nestalo a Bobcats museli zkousnout porážku 13:52.

V Příbrami se připravují na třetí pokus k ovládnutí ČLAF. Head Coachem bude opět Němec Sebastian Fandert a tým získal řadu posil různých národností. Kromě Američanů budou hrát za Bobcats i Němci a Srbové. Quarterbackem je Doug Webster, na kterém bude ležet největší tíha zodpovědnosti dostat tým na samostný vrchol. Posil budou mít Bobcats dost, otázkou ale zůstává, jestli to bude stačit na Black Panthers, kteří mají bohaté zkušenosti z AFL. Letošní rok ale nebude pouze soubojem Bobcats a Black Panthers, protože Prague Lions i Trnava Bulldogs by měli mít také velmi silné týmy. A zápasy se Stallions a Steelers nebudou pouze odpočinkové. Více nám k týmu řekne trojice Bobcatů.

Bohuslav Rom - Prezident klubu

Bobcats chyběl poslední krok k dosažení cíle. Co je potřeba změnit oproti předcházejícím sezónám?
Oproti předchozím sezónám je třeba změnit individuální přístup každého hráče. Uvědomit si, že na tým jako jsou Black Panthers nestačí se dvakrát týdně sejít na tréninku, ale je třeba, aby každý na sobě pracoval i individuálně mimo trénink. Slibujeme si také hodně od nového systému ligy, protože už Black Panthers nebudou mít takovou možnost se šetřit a budou muset do každého našeho zápasu nasadit to nejlepší. Oni hrají každý víkend těžký zápas proti top soupeři v AFL, a proto se  tak zlepšují. My proti jejich nejlepšímu týmu hrajeme pouze finále, takže dvakrát za dva roky, a to nás nikam neposouvá. Potřebujeme víc těžkých a kvalitních zápasů.

Poslědní dvě sezóny jste měli quarterbacky s naprosto odlišným stylem. Jaká je charakteristika Webstera? Podobá se více Dohertymu nebo Givensovi?
S oběma předchozími quarterbacky jsme byli spokojeni, ale pokaždé jim chybělo něco, co měl ten druhý. Od Douga si slibujeme, že bude kombinací toho nejlepšího z obou předchůdců. Je to velmi kvalitní quarterback, kterého jsme měli vyhlédnutého velmi dlouho a jsme moc rádi, že nakonec bude hrát právě v našem týmu.

Jak probíhá příprava na sezónu?
Příprava začíná již od prosince, kdy jsme pracovali na fyzické přípravě hráčů a od ledna pod vedením trenéra Fanderta pracujeme na playbooku.

Může být problém usměrnit tolik zahraničních posil?
Usměrnit věřím, že ne. Coach Fandert vládne na hřišti tvrdou rukou a hráči z USA, kteří u nás letos budou hrát jsou ze svých univerzit zvyklí na velmi přísnou morálku a disciplínu. Sebastian hráče vybíral osobně přímo ve Spojených státech, kde byl od loňského srpna až do prosince. Proto věřím, že hráči budou velmi kvalitní a budou mít profesionální přístup.

Tato sezóna je třetí, ve které budete mít více zahraničních posil. Je vidět i v roce 2016 vliv prvních importů ze sezóny 2014?
Ano, určitě. Ten přínos zahraničních hráčů na trénincích je obrovský. Což se loni nakonec odrazilo i na výsledcích našich mládežnických týmů, kteří s hráči trénovali.

Do Czech Bowlu postupují přímo první dva týmy ze základní části. Mohou vám pomoc zkušenosti z důležitých zápasů z posledních dvou let v průběhu sezóny, kdy se bude o účastnicích Czech Bowlu rozhodovat?
Myslím si, že určitě ano, ale letos bude liga velmi kvalitní a vyrovnaná a budou rozhodovat maličkosti. Každý zápas se hraje od nuly a my musíme jít do každého zápasu naplno a být lepším týmem než soupeř.

Josef Murgaš - Linebacker

Za minulou sezónu jste byl nominován na Defensive MVP Divize I. Jaké vidíte letos šance na zopakování, případně na vítězství v této kategorii?
Naminací na tuto cenu jsem byl opravdu zaskočen, jelikož jsem byl suspendován na 2 zápasy základní části, a tak jsem si myslel, že pro mě nominace nepřipadá v úvahu, ale o tím víc to bylo milejší. Americký fotbal hraji přibližně 15 let a ocenění na klubové úrovni jsem již v minulosti párkrát získal a během sezóny jsem si říkal, že bych chtěl být mezi TOP 10 obránci ligy. Ač je toto ocenění sebevíce lákavé a příjemné, tak pro mě nikdy nebylo hlavním cílem. Daleko důležitější považuji rozvíjení fotbalového programu v Příbrami. S touto vizí jsme sem přišli pomoc a chceme v tomto úsilí nadále pokračovat. Rád bych vyzdvihl celkovou práci naší obrany. Individuální ocenění beru jako velkou poctu, ale uvnitř vím, že bez lidí kolem sebe na hřišti bych na toto umístění v anketě nikdy nemohl pomyslet. Pro tuto sezónu cítím ke svým spoluhráčům dluh a beru jako povinnost se pokusit znovu o nominaci a samozřejmě to posunout o příčku výš.

Dvakrát jste narazili na Black Panthers v Czech Bowlu a dva jednoznačné výsledky. Je sezóna 2016 ta, kdy se misky vah vyrovnají?
Je nutné číst mezi řádky. Black Panthers v současné době nepředstavují jeden tým, ale dva, a to konkrétně národní tým doplněný o velmi dobře organizačně rozvíjený tuzemský tým. Proto se jedná o velmi těžko zdolatelný kolos pro město jako je Příbram.Letošní rok jsme poskládali velice sílný kádr,který má potenciál tohoto pražského Goliáše zdolat a nastavit novou hranici pro americký fotbal u nás. Kdybych si nebyl jistý, že tento rok bude průlomový, velmi bych zvažoval své další působení jako aktivní hráč. Ze strany obrany slibuji, že se bude jednat o velmi tvrdý a neústupný výkon každou minutu na hřišti.

Kdo je podle vás největším soupeřem na místa v Czech Bowlu?
Soupeřem jistě zůstávají Black Panthers, nicméně vzhledem k zvedající úrovni fotbalu a formou, jakou se liga bude hrát, nelze podle mě podcenit žádného soupeře. Lions jsou velmi dobře trénovaný tým, Pardubice mají velmi dobré zahraniční akvizice, Trnava hraje velmi účinný a tvrdý fotbal a Ostrava byla vždy plná překvapení. Nicméně s účastí Bobcats v Czech Bowlu počítám. Pokud bych měl tipnout jak budou vypadat finalisté letošního ročníku, budou to podle mě Bobcats a Bulldogs.

Martin Hamza - Wide Receiver

Útok Bobcats v loňské základní části skóroval nejvíce bodů, ale během dvou Czech Bowlů jste dohromady dali jen 13 bodů. Co je potřeba udělat, aby se útoku dařilo skórovat i v nejdůležitějších zápasech?
Trenéři odvádí skvělou práci, ale my hráči jsme slabší a pomalejší než náš finálový soupeř. Zaostáváme fyzicky a to se týká nejen útoku, ale i obrany. To, co platí na soupeře v základní části zdaleka nestačí na Black Panthers ve finále. V tom se musíme zlepšit. Každý hráč musí dát více individuální přípravě, protože i když hrajeme týmový sport, tak nakonec je to vždy o souboji jeden na jednoho.

Co si tým může odnést pozitivního po dvou porážkách v Czech Bowlu s tak vysokým rozdílem?
Zkušenosti. První finále byli někteří hráči zaskočeni silou soupeře a atmosférou velkého zápasu, ale loni to už bylo lepší. A prohrát vysokým rozdílem je asi i lepší než prohrát o jeden bod. Akceptujete výsledek s tím, že soupeř byl prostě lepší. Prohrát rozhodující zápas třeba o obd musí bolet mnohem více, to pak přemýšlíte o každém yardu.

Jak moc přítomnost zahraničních posil posouvá spoluhráče na tréninku?
Kvalitní zahraniční hráči vždy byli přínosem pro českou ligu. Zvyšovali herní úroveň, motivovali soupeře a učili spoluhráče na trénincích. Ať to byl Ferni Garza, Scott Doherty nebo Columbus Givens, se kterými jsem hrál, tak všichni měli obrovský vliv nejenom na výsledky, ale i na taktickou přípravu na zápasy a na výkony spoluhráčů. I hráči Black Panthers obrovsky vyrostli díky Caballerovi. Pro mě dost mrzí, že se v poslední době slovo import bere jako něco negativního.

V loňské sezóně jste měl nejvíce catchů, yardů i touchdownů mezi všemi wide receivery. Zajímáte se o statistiky?
Výhra nebo prohra, to je nejdůležitější statistika. Ale uznávám, že hráčské statistiky sleduji, beru je jako ukazatel a měřítko toho, jak jsem týmu prospěšný. No a samozřejmě chci přispívat k výhrám co možná největším dílem, tedy mít i co možná nejlepší individuální statistiky.

To, jestli se podaří Bobcats na třetí pokus postoupit do Czech Bowlu a získat vysněný titul Mistrů České republiky, zjistíme již brzy. Pro Bobcats začíná sezóna 9. dubna na domácím hřišti proti Stallions. Víte jak zápasy Bobcats dopadnou a chcete si zasoutěžit? Ukažte svůj přehled o americkém fotbale v ČR a tipujte v naší soutěži Pick'em všechny zápasy, které se na jaře odehrají. Vyhrát můžete ceny od našeho partnera Under Armour.