Home  /  Zprávy  /  Preview #16.15

Preview #16.15

(pá) 8. červenec 2016, Michal Rosíval

Nově úřadující slovenský mistr přivítá stále ještě úřadujícího českého mistra. Bulldogs minulý týden v tréninkovém tempu vyřídili Žilinu a "povinně" si zajistili slovenský titul, když zase jednou řádil JaVontae Hence. Hence zápas odehrál z pozice quarterbacka, ale samozřejmě byl o poznání nebezpečnější díky nohám než díky rukám. V druhé polovině sezóny již (opět) stabilní QB Boris Bútora kvůli zranění nemohl nastoupit a otazník je u něj i před poslední trnavským zápasem sezóny. Pokud by nastoupil, tak se velmi pravděpodobně posune do čela statistiky quarterbacků, takže alespoň dílčí motivace tady je.

Trnava zatím proti pražským týmům hrála patnáct zápasů, vyhrála jen jednou proti Lions a Black Panthers jsou tedy pro Bulldogs jediným nedobitým územím.

 

Před sezónou by se při pohledu na rozpis zápasů mohlo říct, že tohle bude semifinále, které určí soupeře PBP ve finále. Nakonec je ale všechno jinak - Lions si první místo zajistili už "dávno", Bobcats jsou "dávno" pátí a Black Panthers na finálového soupeře ne že čekali, ale o finále museli pořádně zabojovat minulý týden.

Lions hrají o svojí čtvrtou perfect season v historii, bez jediné prohry prošli u sezónami 2004 až 2006, kdy slavili titulový hattrick. Nicméně měli by mít na paměti, že ne vždy, když prošli bez prohry základní částí, tak z toho byla finálový úspěch. Proti Bobcats asi budou velmi rovnovážně volit mezi snahou o výhru a snahou nezranit se. Bobcats pak, chce se říct konečně, zakončí utrápenou sezónu, ve které se opět chtěli bít o finále, aby nakonec se zdecimovaným kádrem skončili pátí, takže i mimo teorerické semifinále (tedy ano, výhra u Lions a současně prohra Trnavy by Příbram posunula na čtvrté místo, ale...).

 

Pokud se ČLAF jen dohrává, tak vrcholy zažijí 2.Liga a 4.Liga.

Silver Bowl XI - Brno Sígrs-Pilsen Patriots
Sígrs hrají svoji pátou sezónu a v předešlých čtyřech slavili v úrovni, kterou hráli, třikrát první místo (pouze v roce 2013 skončili "až" třetí). Nyní tedy opět na "bedně" a hrající o největší úspěch ve svých mladých dějinách. Jen je trochu škoda, že i když v sobotu vyhrají, tak se chce říct "co z toho", protože postup mezi elitu předem odmítli a totéž se dá říct i o jejich plzeňském soupeři.
Sígrs jdou do souboje o celkové sedmé místo v systému soutěže mužského fotbalu u nás s bilancí 6-2, prohry jim připravili Patriots a v posledním kole za jistoty postupu i Blades. Plzeň má bilanci ze základní části 5-3, ale nějak jim postupem času dochází dech, protože po pěti výhrách přišly tři prohry (včetně debaklu 54:14 v Brně) a v odvetné části základní části dokázali vyhrát jenom nad Titans.
Zápas by (pokud oba nastoupí) mohl nabídnout duel dvou mladých pušek na pozici quarterbacka - Patrik Vainer a Filip Ondrášek jsou, spolu s ústeckým Janem Bláhou, nyní asi jedinými hráči, kteří by nyní mohli případně nahradit Jana Dundáčka na postu reprezentační jedničky, takže ve hře nemusí být nutně jenom matchup týkající se Silver Bowlu...

Iron Bowl II - Vysočina Gladiators-Třinec Sharks
Gladiators si zajistili účast i ve druhé edici Iron Bowlu a zatímco vloni to byla poměrně senzace, tak letos jdou do zápasu jako favorit a jako vítěz základní části. O výhodě domácího jihlavského prostředí rozhodli až v posledním kole základní části, ale výsledek 6:26 z Třince není nezbytně nutné brát jako měřítko síly obou týmů, protože v zápase nenastoupili všichni potřební hráči Sharks atd.
Drobnou zajímavostí je, že Gladiators hráli vloni a letos tři zápasy proti týmům z MS kraje a vždy dali přesně 26 bodů. Vloni vyhráli 26:14 a 26:24 nad rezervou Steelers (ne, že by platilo, že Sharks jsou pouze přejmenovanými Steelers 2, to určitě ne, ale taky se nedá říct, že by personální průnik mezi oběma týmy byl nulový), letos tedy 26:6 nad Sharks. Chce se tedy říct, že Třinec bude k vítězství potřebovat 27 a více bodů...