Home  /  Zprávy  /  Preview #16.17

Preview #16.17

(pá) 22. červenec 2016, Michal Rosíval

Zatímco Black Panthers byli ve finále pokaždé od svého vzniku v roce 2010 a od roku 2011 táhnou šňůru pěti titulů, Lions slaví návrat na vrchol, resp. zatím přinejmenším pod vrchol. Před sezónou 2010 málem zanikli, když víceméně všichni hráči klub opustili a založili právě Black Panthers. V sezónách 2010 a 2011 prohráli Lions všechny zápasy. Ano, už v roce 2013 postoupili do finále, ale až letos lze mluvit o tom, že mají ve finále šanci. Možná i o tom, že jsou mírným favoritem zápasu. 

Lions jsou tedy ukázkou toho, že tým lze vybudovat opravdu z ničeho. Nestane se tak přes noc, ani přes 365 nocí, ale také to netrvá 20 let a kterýkoliv "nový" tým v Lions může vidět vzor ve smyslu Yes, you can, protože po odchodu v klubu zůstalo pět dospělých a hromada dětí (čti: juniorů). Během pěti let se tedy dá zrychlit z nuly na sto, jsou k tomu třeba pouze náboristé a, hlavně, dobří trenéři. Je jedno, jestli máte historii dlouhou deset, dvacet nebo padesát let.

Black Panthers vznikli zcela jinak. Lions znovuvznikli díky mládeži a náborům, Black Panthers (Black Hawks) vznikli jako hotový tým a až do nasátí hráčů z Panthers neměli ani žádnou mládež. Hráči Lions mají průměrný věk 24 let a jenom 7 hráčů z finálové soupisky se narodilo v 80s (v 70s nikdo). Průměr PBP týmu je 28 let a 5 hráčů je narozených v sedmdesátkách. Okolo poloviny soupisky s fotbalem začínalo jinde než v Black Panthers (nebo Panthers), ale v posledních letech černobílí dokázali vybudovat něco, čemu v našich poměrech lze říkat velkoklub a tým byl a je základním kamenem reprezentace a bez nadsázky výkladní skříní českého fotbalu. 

Kromě vzniku a vývoje týmy odlišuje i současná strategie. Lions mají hru postavenou na amerických hráčích, PBP chtějí hrát jen s českými hráči. QB Lions Matt Silva letos strhal všechny passing statistiky, zejména díky receiverovi Eriku Wallovi. Ale jednoznačně reprezentační kvality mají i druhý receiver Marek Suchý a hlavně repre jednička RB Lukáš Růžek. V obraně našli záhadným zázrakem enda Jamese Brookse, který na podzim hraje profesionálně v Japonsku a jeho roční plat lze možná přirovnat k ročnímu rozpočtu Lions. Jak se v Lions ocitnul je stejný zázrak jako minulé učinkování Kyla Newhall-Caballera v PBP, ale díky za tyhle zázraky... To nejlepší ale mají Lions mezi linebackery - trojice Ondřej Kubík, Libor Boucký a Tomáš Louda letos byla nejlepší skupinou hráčů v lize. A je jim pětadvacet a míň. Není možná ideální proti nim hrát, ale pozorovat je z dálky zážitek je.

Black Panthers před sezónou sebevědomě (nebo statečně) vyhlásili, že českou ligu budou hrát pouze s českými hráči. Hodně se prodiskutovalo, je třeba říct, že před sezónou PBP prostě nevěděli, jak dopadnou zdravotně, že sestoupí z AFL atd. atd. Možná stačilo veřejně vyhlásit "chtěli jsme, ale nebylo to možné, pochopte to prosím" a kauza by tím skončila, ale bohužel se tak nestalo. Ve druhé polovině sezóny tak starty sbíral i QB Luke Zahradka a v klíčovém "semifinále" proti Stallions hrál i RB/S Jason Simpson. Ten přitom ve finále hrát nemůže, protože neodehrál dostatečný počet zápasů v základní části, naskočil víceméně jen do zápasu s Pardubicemi. Pokud ale na QB čekáte Zahradku, tak byste v sobotu večer měli být překvapení, PBP i nadále chtějí dodržet svému slibu a zápas zahájí Jan Dundáček. Mimochodem i on s fotbalem začal u Lions a je jedním z řady tahounů, který do PBP přišel odjinud kvůli výkonnostnímu růstu, zejména v AFL. Ano, slib prošel určitou modifikací, takže pokud to nepůjde, nahradí Dundáčka Zahradka, ale stále platí, že Black Panthers chtějí hrát jen s českými hráči. Ostatně podobnou strategii měli už ve zmíněném semifinále, jen v něm poměrně brzy zjistili, že tudy cesta nepovede. A Zahradka hodil prvním passem dlouhý touchdown...

Síla PBP byla dlouho v OL. Ze "staré gardy" v ní zůstal jen Jakub Králík, ale pořád jde o nejsilnější lajnu u nás. V porovnání s předchozími lety šli dolů receiveři. Jan Štiegler se úvodu sezóny (v zápase s Lions) zranil a ani Dundáček letos neměl zdaleka takovou sezónu jako s Caballerem. Do obrany se na finále přesouvá Daniel Balažovič a vyztuží passovou obranu, která celý rok v AFL víceméně hořela. Současně má ale potenciál jednoduše zavřít všechny cesty a rozhodnout. Uvidíme, zda-li se zmobilizuje.

Na předzápasové tiskovce se oba týmy shodly, že vyhraje ten, kdo udělá méně chyb a rozhodnou maličkosti. Pěkně česky se někdy říká lepší exekuce. Jak to říct jednoduše? Kdo bude lepší, ten vyhraje! Oba týmy jsou plné talentovaných hráčů a rozhodnout může kterýkoliv z nich.

Nálož finálových událostí nabízí poslední kolo letošního Pick´em. Lions jsou mírným favoritem zápasu, věří jim asi 55 procent hráčů. Zajímavostí (nebo anomálií) je, že také 55 procent věří tomu, že Lions vyhrají o víc než jeden touchdown A bodů by mělo být mezi 40 a 60...

Soupisky obou týmů a nahlášení základní sestavy

Live statistiky zápasu

 

Rakousko

Půl hodiny před Czech Bowlem začíná Austrian Bowl. Graz Giants budou mít v relativně nedalekém Klagenfurt asi diváckou výhodu, ale favoritem zápasu tým trenéra Martina Kociána není. Tím jsou obhájci loňského titul, Raiders. V základní části oba týmy skončily s bilancí 9-1, když se porazily navzájem. V dubnu v Innsbrucku vyhráli Raiders 31-0, ale v květnové odvetě v Grazu vyhráli Giants 22:21 v prodloužení. V týdnu před finále byl Kocián vyhlášen jako nejlepší trenér letošního ročníku AFL.  

 

Liga mistrů

O víkendu vyvrcholí i Liga mistrů. V pátek se hrají semifinále, v neděli finále. V pátek odpoledne proti sobě hrají turecký Koc a italský Milán a v pátek večer pak domácí Wroclaw Panthers a Danube Dragons. Panthers minulý týden s přehledem vyhráli polské finále a ve skupině Ligu mistrů jasně přehráli pražské Lions. Dragons pak letos dvakrát hráli s Black Panthers. Finále LM se pak hraje v neděli.

Detail zápasu

Prague Lions
9 : 10
Prague Black Panthers Prague Black Panthers
Q1 Q2 Q3 Q4
LIO 0 7 0 2
PBP 0 7 0 3
Statistiky

Datum: 23.7.2016 v 19:30
Počasí: Přeháňky, 27°C
Počet diváků: 2638
Rozhodčí: Richard Gazdík (R), Jan Klimeš (U), Radim Kroulík (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Radek Janhuba (BJ), Adam Dvořáček (SJ), Václav Kriesman (FJ)
 

Scoring summary
2.čtvrtina
Prague Lions TD - 7:0 - Lukáš Růžek, 66y pass od Matthew Silva (Ondřej Šisl kick); 3:00
Prague Black Panthers TD - 7:7 - Jan Kabát, 33y interception return (Marek Hruboň kick); 0:27
4.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 7:10 - Marek Hruboň, 34y; 9:22
Prague Lions SAF - 9:10; 0:08