Home  /  Zprávy  /  Black Panthers se znovu stali českými mistry, v duelu obran předčili Lions

Black Panthers se znovu stali českými mistry, v duelu obran předčili Lions

(ne) 24. červenec 2016, Michal Rosíval

Zápas obran, poprvé vyhrál tým bez útočného touchdownu, vynikající Jan Kabát a naprosto bizarní závěr, takový byl Czech Bowl XXIII v kostce…

Black Panthers na Žižkově před více než 2500 diváky ve finále 23. ročníku České ligy porazili dosud neporažené Lions a uhájili pozici nejlepšího týmu v republice. Obhájce titulu naplnil své předsezónní a předzápasové předsevzetí a do zápasu na postu quarterbacka nasadil Jana Dundáčka a víceméně celý zápas odehrál bez amerických posil. V zápase padlo pouze 19 bodů, což je druhý nejnižší součet ve finálové historii, Black Panthers slaví pošesté v řadě, vše zásadní se odehrálo v závěru obou poločasů.

V první čtvrtině se neudálo v podstatě vůbec nic, jediný úspěšnější drive PBP utnul interception Libora Bouckého. Až konec druhé části přinesl první, a jak se nakonec ukázalo jediný útočný, touchdown zápasu, když Matt Silva přihrál Lukáši Růžkovi a ten za přispění celého útoku skóroval 66yardovou akcí. TD přihrávku už Silva házel se zjevným zdravotním problémem, který jej limitoval po zbytek zápasu, což jistě bylo jedním z faktorů ovlivňujících zápas. Po touchdownu dopadl drajv Black Panthers jako všechny ostatní v první půli s výjimkou hozeného interceptionu, tedy odkopnutým puntem. Půl minuty před koncem poločasu ale Lions dali vzpomenout na finále z roku 2009, kdy namísto zaklenutí a poločasového vedení ztratili míč a vrátili Panthers do hry (a tehdejší Czech Bowl prohráli).

Nepoučeni z chyb předchozí klubové generace tentokrát dokonce půl minuty před koncem poločasu a na vlastních 16 yardech „vyrobili“ Lions pass do náruče Jana Kabáta, který mohl jen poděkovat a skóroval. Dva Kabátovi interceptiony v předchozím průběhu znegovali fauly spoluhráčů, do třetice však přidal i touchdownový přídavek a těsně před poločasem Black Panthers srovnali na 7:7.

Třetí čtvrtka zopakovala průběh první – puntové výměny narušil jen turnover Black Panthers v red zone Lions, když nepovedeným snapem třetího centra Ladislava Pulce PBP přišli o míč na jednom yardu. Po fumblu se dvojím nesportovním chováním ze zápasu vyloučil DT Lions Lukáš Boucký.

Opravu nevídaný závěr však přinesla čtvrtina poslední. V jejím úvodu poslal Pantery do vedení 34yardovým field goalem Marek Hruboň. Mohl další tři body přidat i ze 44 yardů, ale druhým pokusem již minul. Lions poté míč dostali na vlastních 27 yardech a měli k dispozici tři minuty. Silva úkol splnil napůl – passem na Marka Suchého posunul útok do míst, odkud by Ondřej Šisl mohl případným field goalem mohl minimálně vyrovnat. Další pass na Alexeje Uljanina však zachytil opět Kabát a definitivně si řekl o titul Nejužitečnějšího hráče zápasu. Stále však nebyl konec a Black Panthers přikovaní k vlastní goal line a s trojbodovým vedení cíleně zahráli safety a věnovali Lionům dva body. Tato safety však byla ještě chtěná a cílená…

Po výkopu měli Lions poslední akci sezóny, zoufalý pass Silvy letěl do míst, kde nikdo z Lions míč chytat nemohl a mělo být jasno. Kdyby ale v místě passu nebyl odchovanec Lions Dundáček, který míč zachytil a doběhl s ním do endzóny, kde s míčem spadl na zem. Ihned po akci se Lions dožadovali safety, což by znamenalo naprosto unikátní závěr zápasu. Po nepochopitelné chybě nejlepšího českého hráče desetiletí, mohli Lvi posledním zoufalým passem do prostoru, kde nebyl žádný z receiverů vyhrát zápas díky safety v poslední akci. Dundáčka a Black Panthers ale zachránili rozhodčí, safety nevyhlásili a v bezesporu nejkurióznějším a nejkontroverznějším závěru všech českých, a možná nejen českých, finálových zápasů se tak mohli radovat Black Panthers.

Detail zápasu

Prague Lions
9 : 10
Prague Black Panthers Prague Black Panthers
Q1 Q2 Q3 Q4
LIO 0 7 0 2
PBP 0 7 0 3
Statistiky

Datum: 23.7.2016 v 19:30
Počasí: Přeháňky, 27°C
Počet diváků: 2638
Rozhodčí: Richard Gazdík (R), Jan Klimeš (U), Radim Kroulík (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Radek Janhuba (BJ), Adam Dvořáček (SJ), Václav Kriesman (FJ)
 

Scoring summary
2.čtvrtina
Prague Lions TD - 7:0 - Lukáš Růžek, 66y pass od Matthew Silva (Ondřej Šisl kick); 3:00
Prague Black Panthers TD - 7:7 - Jan Kabát, 33y interception return (Marek Hruboň kick); 0:27
4.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 7:10 - Marek Hruboň, 34y; 9:22
Prague Lions SAF - 9:10; 0:08