Home  /  Zprávy  /  Sečteno, podtrženo - 3. část

Sečteno, podtrženo - 3. část

(st) 10. srpen 2016, Radim Kroulík

V minulé části rubriky Sečteno, podtrženo jsme se zaměřili na navrátilce do nejvyšší ligy - Ostravu Steelers a Pardubice Stallions. Ve třetí části se podíváme na průběh sezóny Příbrami Bobcats a Trnavy Bulldogs. Oba týmy měly ambice na účast v Czech Bowlu, oba si budou muset počkat minimálně rok. Trnava dojem ze sezóny vylepšila v závěru, pro Bobcats to byla trpká sezóna.

Příbram Bobcats


Cokoliv jiného než titul by byl zklamání. Takto se v úvodu sezóny prezentovala Příbram Bobcats. Po dvou finálových zápasech, ve kterých nedokázala držet krok s Black Panthers, měla být sezóna 2016 ta, která konečně skončí titulem pro Příbram. I letos se Bobcats chtěli opřít o silnou skupinu zahraničních posil. Hodně si slibovali od nového quarterbacka Webstera. Ten nakonec neprokázal stejné kvality jako předchůdci Doherty a Givens. První pass v české lize, který skončil interceptionem pardubického obránce, toho byl důkazem. Hru quarterbacka ale nelze označit za jedinou příčinu neúspěchu. Velkým kamenem úrazu byla rozsáhlá marodka, která ničila nepříliš široký kádr. Prakticky nebylo zápasu, kdy by Bobcats nepřišli minimálně o jednoho startera do konce sezóny.

První zápas sezóny odehráli Bobcats na domácí půdě proti Stallions, kteří již měli za sebou prohru s Lions. Ideální scénář pro rozjezd měl hořký konec. Prohra 7:20 a aby toho nebylo málo, po zápase postihla řadu hráčů nemoc, která jim znemožnila odehrát další zápas v Trnavě. Tam vyrazila Příbram pouze v 28 hráčích a už v druhé čtvrtině bylo znát, že soupeř má víc sil.

Úvod sezóny tak zastihl Bobcats s bilancí 0-2 a rozsáhlou marodkou. Bye week a zápas s Ostravou nakopl Příbram k otočení situace. Pohodlnou výhrou se dostali Bobcats více do pohody. Herní pohodu potvrdili v odvetě s Pardubicemi, kde se jim podařilo urvat výhru v samotném závěru poslední akcí. Když se o týden později podařilo v přestřelce porazit v odvetě i Bulldogs, zdálo se, že Bobcats míří opět vzhůru. Obě důležité výhry ale byly téměř doslova vykoupeny krví. V Pardubicích dohrál do konce sezóny mimo jiných Martin Hamza, proti Bulldogs Josef Murgaš. Loni dojeli na zranění klíčových hráčů Lions, tentokrát padla smůla na Bobcats.

I přes značně oslabený tým odehrála Příbram solidní reprízu Czech Bowlu. Na domácím hřišti se proti Black Panthers dařilo především obraně, která dlouho držela tým ve hře o důležité vítězství. Ani netradiční skórování Petra Datla, který po screenu přeběhl 62 yardů, nestačilo a Ladislav Jenšík ukončil naděje domácího týmu svým touchdownem z punt returnu.

Odvetný zápas nabídlo podobné drama jako zápas Bobcats v Pardubicích. Douglas Webster i tentokrát vzal odpovědnost na sebe, ale jeho snaha o proběhnutí do endzóny s vypršením času skončila 7 yardů před goal line. To, že Příbram bojuje s malým počtem hráčů dokládalo i to, že Webster odehrál značnou část zápasu také na pozici safetyho. I Jan Dundáček se dostal v posledním drivu do obrany, takže se v zápase oba quarterbaci dostali do obran, na první ligu něco velmi neobvyklého.

Bobcats se začal pomalu vzdalovat sen o třetí účasti Czech Bowlu v řadě, navíc měli stále před sebou dva zápasy proti suverénním Lions. První vzájemný duel s Lions ve 12. kole nakonec i rozhodl o tom, že se Bobcats na Žižkov nepodívají. Šest passových touchdownů Matta Silvy pohřbilo poslední naděje Příbrami. Že Bobcats ztratili motivaci ukázal další zápas proti Steelers, ve kterém dokázala Ostrava urvat jediné vítězství v sezóně.

Trnava Bulldogs


Trnava prožila výborný vstup do sezóny a dlouho se držela na prvních dvou příčkách tabulky. Bulldogs byli také nejblíže k výhře nad Lions v základní části, když v domácím zápase podlehli Pražanům 27:28.  Roli head coache Trnavy převzal před sezónou John Booker, který do svého týmu přivedl trojici Američanů. Šťastnou ruku při volbě posil měl Booker u Tyrella Westa a především JaVontae Hence. Úderné duo bylo pro soupeřovy obrany prakticky nezastavitelné. Individuální statistiky Hence se zastavily na 1459 receiving, 333 rushing a 435 returning yardech. K tomu přidal 25 touchdownů.

Útok Bulldogs prošel v průběhu sezóny výraznou obměnou. Tu částečně zapříčinilo zranění running backa Ivana Klementoviče v zápase v Příbrami. Začátek sezóny startoval na pozici quarterbacka West a jeho předchůdce Boris  Bútora se stěhoval na pozici tight enda a defenzivního enda. Po zmíněném zranění Klementoviče přišla před domácím zápasem s Pardubicemi rošáda. Bútora se vrátil na pozici quarterbacka a West se přidal k Hencemu jako receiver. První zápas v novém složení skončil 49 body, 163 rushing yardy a 329 passing yardy.

Zdálo se, že Trnava našla v útoku nový recept a s nabraným sebevědomím vyrazila do Prahy na odvetu s Lions. Pro Lions to byl zápas, ve kterém si mohli zajistit účast v Czech Bowlu, za kterým vyrazili z ostra touchdownem z úvodního kickoff returnu. Pro Trnavu dopadl zápas jednoznačnou prohrou 9:55 a zkomlikováním cesty do Czech Bowlu.

Že se tým opírá především o duo Hence - West, se Trnava přesvědčila v zápase s Ostravou. Do prvního poločasu zasáhl ze zahraničních posil pouze linebacker Jarred Johnson. West a Hence se měli šetřit na klíčový duel s Pardubicemi. Výsledkem bylo rychlé vystřízlivění, kdy první poločas skončil 0:18. K otočení zápasu bylo potřeba dostat na hřiště plnou sílu.

Ve čtvrtfinále v Pardubicích dal Hence "pouze" dva touchdowny a 22 bodů na výhru nestačilo. Obě obrany v odvetě předvedly daleko lepší výkon. Zatímco v prvním duelu padlo 90 bodů, v tom druhém 50. Trnava tak ztratila šanci na účast v Czech Bowlu. Poslední zápas sezóny odehráli Bulldogs s Black Panthers. Výhrou se mohli Bulldogs dostat na konečné třetí místo. Black Panthers již měli zajištěnou účast v Czech Bowlu, a tak se dalo očekávat, že víc ze hry budou mít Bulldogs. Třetí místo a výhra nad Black Panthers se zkrátka počítá. Po zranění náhradního quarterbacka Chvaliny, který zastoupil místo odpočívajícího Jana Dundáčka, bylo zřejmé, že Pražané moc bodů nedají. Hence si v zápase připsal tři passové touchdowny z pozice quarterbacka, jeden si připsal po kickoff returnu a poslední touchdown v sezóně přidal po zemi. Především díky dvojici Hence - West skončili na prvním místě v získaných yardech. Vytoužená účast v Czech Bowlu jim ale i v této sezóně unikla.

Příští část rubriky Sečteno, podtrženo bude patřit cestě Prague Lions a Prague Black Panthers do Czech Bowlu.