Home  /  Zprávy  /  Sečteno, podtrženo - 5. část

Sečteno, podtrženo - 5. část

(po) 29. srpen 2016, Radim Kroulík

Po ohlédnutí za ČLAF je čas podívat se na ostatní ligy a soutěže, které se na jaře a v létě odehrály. V soutěži mužů se mimo nejvyšší ligy odehrála v jedenáctkové formě ještě druhá a třetí liga. Čtvrtá liga byla opět osmičková. Celkem se do soutěže mužů zapojilo 25 klubů. Stallions a Mustangs postavili dva týmy. Mimo mužské soutěže se na jaře odehrály flagové ligy, konkrétně ligy U15, U19, Flagové mistrovství dospělých a reprezentace U15 vyrazila na Mistrovství Evropy do Srbska.

2.Liga

Účastníci loňského Silver Bowlu - Stallions a Steelers, přešli do nejvyšší ligy, a tak bylo jasné, že se letos o vítězství ve druhé lize poperou jiné týmy. Oproti roku 2015 zůstali ve druhé lize jen Prague Hippos a Pilsen Patriots. Ty doplnili pro letošní rok Brno Sígrs, Ústí nad Labem Blades a Liberec Titans. Nejlépe do sezóny vlétli Patriots. Těm se podařilo vyhrát v úvodních pěti zápasech. Do týmu navíc v průběhu sezóny přišel Wesley Worthen, který přišel po třech odehraných zápasech. Po skvělém úvodu Patriots přišel zlom v odvetném zápase se Sígrs. I Brno v průběhu roku posílilo. Terry Gaitor přišel do týmu před odvetným zápasem s Patriots. Sígrs vyhráli 54:14 a Patriots po bezchybném úvodu prohráli i zbylé dva zápasy základní části. Zmar Plzně v druhé polovině sezóny vyvrcholil v Silver Bowlu, ve kterém prohráli se Sígrs 0:67. Bez Worthena se ve finále nepodařilo Patriots držet krok s brněnským soupeřem.

Ve hře o účast v Silver Bowlu byli až do poslední chvíle i Blades, kteří většinou doplatili na pomalé začátky zápasů. Se stejnou bilancí jako druzí Patriots (5-3) může Blades mrzet prohra o bod s Hippos. I tak mohou premiérovou účast ve druhé lize hodnotit kladně a Jakub Imr ukázal, že je kvalitní running back.

Hra Hippos byla letos založena na silné běhové hře, což dokládají statistiky z vítězného zápasu s Blades, ve kterém se Hippos pokusili o jeden pass za celý zápas. Více než na bilanci 4-4 to v letošní sezóně nestačilo, ale oproti sezóně 2015, ve které skončili Hippos poslední s bilancí 1-7, je to velký progres. Větší úspěch ve druhé lize bez passové hry by byl spíše zázrakem a Hippos vyždímali ze sezóny maximum.

Pro Titans to byla náročná sezóna, kterou zakončili bez výhry. Především útok Titans se celou sezónu hledal a odehrál tři zápasy bez bodu. Pro Titans tak může být inspirací meziroční progres Hippos.

3.Liga

Letošní třetí liga zaznamenal hned několik premiér v jedenáctkovém fotbale. Karlovy Vary, Znojmo, Trutnov a Přerov ještě v loňském roce nastoupili v osmičkovém fotbale. Nejlépe zvládli změnu znojemští Knights, kteří se dostali do Bronze Bowlu. I Přerov může být s bilancí 3-3 spokojený. Účast Brna Alligators ve třetí lize určila jednoznačného favorita ligy. Skóre 208:13 ze základní části to jen potvrzuje. Navíc 13 bodů obdržel útok Alligators po dvou interceptionech. Obrana Brna tak pustila body jen jednou, v Bronze Bowlu.

Hellboys, kteří skončili v 2015 poslední bez jediné výhry, prokázali velké zlepšení a západní skupinu vyhráli s bilancí 5-1. Cesta Hellboys se zastavila v semifinále, kde narazili na Znojmo Knights. Do semifinále se dostali i Mustangs, kterým místo ve vyřazovacím boji udělal rezervní tým Stallions, který postoupit nemohl. Bronze Bowl byl jednoznačnou záležitostí Alligators, kteří porazili Knights 81:6.

4.Liga

Zatímco v loňské sezóně byla účast Vysočiny v Iron Bowlu překvapením, letos vstupovali do sezóny již jako favorité. Hned první zápas s rezervou Mustangs, který vyhráli Gladiators 89:0, to potvrzoval. Třinec Sharks a Zlín Golems zažili premiéru v soutěži mužů a Sharks hned v první sezóně postoupili až do Iron Bowlu. Tam nestačili na Vysočinu, která prošla sezónou bez prohry a dokázali si připsat i výhru 100:0. Vysočina byla v obou dosud hraných Iron Bowlech a oba byly vyrovnané. Loni ještě Gladiators prohráli s Knights 27:26, letos jim již výhra neutekla. I druhý nováček si nevedl špatně, bilance 3-3 je pro Golems určitě pozitivní. Bucks, kteří loni hráli ve druhé lize, se museli spokojit s jednou výhrou proti rezervě Mustangs. 

Flag

Flag U15 je jedinou soutěží, která probíhá na jaře i na podzim. Ve skvělé výchozí pozici jsou obhájci vítězství Příbram Bobcats a Prague Lions. Začátkem srpna vyrazila reprezentace U15 na první Mistrovství Evropy pořádané v této kategorii. V srbském Bělehradu skončil náš výběr na šestém místě s bilancí 2-4. Petr Vonásek se probojoval do prvního All star týmu a Matěj Drmla a Matěj Stehlík do druhého týmu.

Premiéru má za sebou flagová liga U19. První ročník ovádla Ostrava Steelers, která ve finále porazila Karlovy Vary Warriors. Třetí místo urvali Prague Mustangs. Na vítěze základní části, Budweis Hellboys, zbylo čtvrté místo.

V šestém ročníku Flagového mistrovství dospělých se po roční odmlce vrátil na trůn tým Panthers 30+.

Co dál?

Již tento víkend začíná juniorská liga, o týden později i druhá juniorská liga. Kromě juniorů se můžeme těšit na zápasy žen, dorostenců a vyvrcholení flagové ligy U15. V polovině září čeká mužskou reprezentaci kvalifikační turnaj ve Velké Británii, kde se o postup do další fáze kvalifikace utkáme s Nizozemskem a Velkou Británii nebo Ruskem. Kickoff podzimní části je tady!