Home  /  Zprávy  /  Pražské derby juniorů zahájí podzimní soutěže

Pražské derby juniorů zahájí podzimní soutěže

(pá) 2. září 2016, Radim Kroulík

Čtyři soutěže, pět lig - fotbal se o víkendu vrací na české trávníky! Stejně jako v loňském roce uvidíme dvě ligy juniorů, soutěž dorostenců a žen. Ve flagu pokračuje v sezóně kategorie U15. Na reprezentaci čeká kvalifikační turnaj v Anglii. Kickoff podzimní části sezóny provede nejvyšší juniorská liga.

První juniorská liga

Stejně jako nejvyšší liga mužů, i juniorská liga prošla změnou názvu a formátu. Název Česká juniorská liga amerického fotbalu vystřídá od letošního roku název "První juniorská liga amerického fotbalu" (případně 1. juniorská liga nebo zkratka JL1). O titul Juniorského mistra České republiky v americkém fotbale pro rok 2016 budou hrát obhájci Prague Lions, Prague Black Panthers, Pardubice Stallions a Ostrava Steelers. Oproti 2015 tak v nejvyšší juniorské lize chybí East Bohemia Bucks. Mimo názvu mění První juniorská liga po vzoru ČLAF formát ligy. Týmy odehrají proti každému soupeři dva zápasy a první dva týmy po základní části postoupí přímo do Junior Bowlu XVI.

To, že juniorská liga může být nepředvídatelná, dokazuje loňský ročník. V prvním semifinále se utkaly oba pražské týmy. Black Panthers vstupovali do zápasu jako vítěz základní části bez prohry. Lions šli do semifinále ze čtvrtého místa s jednou výhrou proti Bucks. Ještě 9 minut před koncem zápasu vedli Black Panthers 13:0, ale za obratem zavelela hvězda Lions, Seth Booz, který si připsal běhový touchdown a po safety i touchdown z punt returnu. I druhé semifinále nabídlo zajímavou zápletku. Domácím Stallions se proti Steelers hned v úvodu zranil starting quarterback Matěj Linek. I přes tuto ztrátu a deficit 9:22 dokázali Stallions zápas otočit na konečných 23:22.

Junior Bowl XV se tak trochu nečekaně hrál v Pardubicích, protože Stallions vstupovali do playoffs z druhého místa. Vzájemný zápas ze základní části rozhodl půl minuty před koncem pardubický Jan Spěvák. Ve finále se ale naplno projevila mašina Lions - Seth Booz. Tři touchdowny a 350 total yardů Booze pomohli k výhře Lions 22:9. Lions tak stačily k titulu tři výhry. Výrazně zlepšená hra v playoffs a téměř nadlidské výkony Setha Booze dotáhly pražský tým k poháru.

Všechny týmy se do nové sezóny musely vypořádat se ztrátami. Black Panthers se nemohou spolehnout na Juniora roku 2015, Adama Smrekovského, který již v juniorské kategorii nastoupit nemůže. Stejný "osud" čekal i oba dva nominované na stejnou cenu. Ostravský quarterback Michal Dudek ani stallionský Stanislav Lepič svým týmům nepomohou. Seth Booz sice stále patří věkem do juniorské kategorie, ale ani on svému týmu nepomůže, protože je na Floridě, kde usiluje o stipendium.

Základní část juniorské ligy začíná již tento víkend, který nabídne reprízy semifinálových zápasů. V Hostivaři se od 14:00 střetnou Prague Lions se svým rivalem, Prague Black Panthers. Neděle nabídne v Pardubicích na Letním stadionu duel mezi domácími Stallions a Steelers. Komu se podaří vstoupit do sezóny pravou nohou?

Příští víkend se fotbalový podzim rozjede naplno. První zápasy odehraje i Druhá juniorská liga, ženy a flag U15.  Soutěž dorostenců odstartuje 18. září.