Home  /  Zprávy  /  Do sezóny vstoupili lépe Black Panthers a Stallions

Do sezóny vstoupili lépe Black Panthers a Stallions

(po) 5. září 2016, Radim Kroulík

Dvěma zápasy odstartovala 1. juniorská liga. V Hostivaři přivítali domácí Lions svého městského rivala - Prague Black Panthers. Nedělní zápas nabídl duel mezi Pardubicemi a Ostravou. První kolo letošní sezóny tak nabídlo reprízu loňských semifinálových zápasů.

Prague Lions - Prague Black Panthers 7:14

Městské derby bylo soubojem úřadujícího juniorského mistra a suveréna základních částí. Black Panthers neprohráli v základní části poslední dvě sezóny a naposled utrpěli porážku 5. října 2013 proti Pilsen Patriots. Od té doby si připsali 11 výher v základní části. Lions se loňskou základní část hledali, ale našli se v pravý čas v playoffs a získali juniorský titul.

V sobotním zápase se na první body čekalo až do druhého poločasu. Oba útoky byly schopné s míčem postupovat vpřed, ale velké množství turnoverů zastavovalo šance na skórování. První touchdown zápasu skórovali Black Panthers. Juniorský tým Black Panthers si vzal příklad od svých seniorských kolegů, to když v redzóně vzal zodpovědnost na sebe quarterback Jakub Horáček. Prvním během se přiblížil na vzdálenost jednoho yardu. Dalším pokusem zamířil okolo lajny přímo do endzóny. Potvrzení nebylo úspěšné. Obrana Lions se dostala k míči velmi rychle a než holder stačil cokoliv vymyslet, byl rázem bez míče. Za záchranou brzdu zatáhli Black Panthers téměř až na polovině hřiště, potvrzení tak skončilo bez bodu na obou stranách.

To, že special týmy mohou být ve vyrovnaných zápasech rozhodující, se přesvědčili Lions ve čtvrté čtvrtině. Při plánovaném puntu nedolétl snap k punterovi a míče se zmocnili Black Panthers, kteří míč donesli přibližně tři yardy od endzóny soupeře. Stejně jako první touchdown, i ten druhý byl v režii quarterbacka Horáčka. První pokus si opět donesl na jeden yard od endzóny a druhou akcí již proběhl až do endzóny.

Lions se podařilo snížit 2:17 před koncem zápasu. Quarterback Jindřichovský nejprve našel passem Tomáše Beránka. Dva yardy před endzónou napodobil Jindřichovský svým touchdownem Horáčka, když si sám doběhl do endzóny. Na obrat Lions nezbyl čas a Black Panthers se radují z první výhry v sezóně. Přestože tomu skóre příliš nenapovídá, oba týmy předvedly atraktivní útočnou hru, kterou bohužel narušovaly časté turnovery.

Pardubice Stallions - Ostrava Steelers 34:8

Ostrava vyrazila do Pardubic pouze se 17 hráči, což se v průběhu zápasu ukázalo rozhodující. Stallions dokázali skórovat z obou úvodních drivů. Velký den měl domácí running back Jan Dunovský, který zaznamenal 4 touchdowny. Pardubice se opíraly o fungující běhovou hru a po dvou touchdownech, které se nepodařilo potvrdit, rychle získali náskok 12:0. Z kraje druhé čtvrtiny se Steelers podařilo snížit na 12:8. Passový touchdown ale odnesl po tvrdém hitu quarterback Filip Konečný, který již do zápasu nezasáhl. Role quarterbacka se ujal Tyson Steel.

Další změna skóre nastala hned při první útočné akci domácích, kdy si hattrick připsal Dunovský. Pozice quarterbacka byla pro hostující tým zakletá. Hned ve svém prvním drivu se Steel snažil u sideline získat co nejvíc yardů, ale po hitu domácího obránce i pro něho zápas předčasně skončil. Po tomto momentu již bylo jasné, že se Steelers budou snažit především zápas dohrát. Quarterback domácích, Matěj Linek, do poločasu navýšil na 26:8 běhovým touchdowem.

V poslední čtvrtině si čtvrtý touchdown připsal Dunovský a body za safety získali Stallions po špatném snapu při puntu. Stallions si připsali vítězství 34:8, ale jak na tom doopravdy jsou, zjistí až tento víkend na hřišti Lions. Steelers v malém počtu a po dvou zraněních na postu quarterbacka nemohli dostatečně prověřit sílu pardubického týmu, který v loňské sezóně došel do Junior Bowlu. Bezvýznamnou útěchou pro Steelers může být fakt, že jsou po prvním kole jediným týmem, který skóroval passový touchdown.

2. kolo

Ve druhém kole vyrazí tuto sobotu Stallions do Prahy, kde změří své síly s Lions. V neděli čeká Black Panthers cesta do Ostravy.