Home  /  Zprávy  /  Pomalý start a velký obrat. Český tým vyzve domácí Velkou Británii

Pomalý start a velký obrat. Český tým vyzve domácí Velkou Británii

(so) 17. září 2016, Radim Kroulík

Český tým zvládl první zápas na turnaji proti Nizozemsku a po vítězství 20:13 vyzve v neděli domácí výběr Velké Británie. Výhra českého týmu se nerodila snadno, kdy především začátek zápasu nevyšel podle představ. Stejně jako v zápase s Polskem našel tým cestu k těsnému vítězství. Kvalitní obrana a běhová hra byla opět receptem na úspěch. Hrdinou zápasu se stal Lukáš Růžek, který zaznamenal 43yardový vítězný touchdown.

Pozitiva hry:
1) Jakub Imr a jeho začlenění do backfieldu společně s Lukášem Růžkem. Trojice Imr - Růžek - Dundáček se postarala o většinu yardů útoku. Variantu dvou running backů vytáhl český tým až na zápas s Nizozemskem.

2) Obrana. Po ospalém úvodu, ve kterém inkasovala obrana rychlý touchdown a field goal, se obrana probrala k výkonu, jaký jsme od ní očekávali. Dva zalehnuté fumbly a donucení k puntům bylo klíčem k obratu ve druhém poločase.

3) Coaching. Trenérům se podařilo zareagovat na pomalý úvod zápasu, kdy se zdálo, že nefunguje prakticky nic. Úpravy v průběhu zápasu často bývají klíčem k úspěchu proti ne úplně známému soupeři.

Negativa hry:
1) Fauly. Český tým se dopustil příliš mnoho faulů, které často vracely povedenou akci (například touchdown Růžka). Obrana pochvalu za nesportovní chování po získaném fumblu asi také nedostala.

2) Nekonzistentní passová hra. Přestože pass na Šindlera nastartoval útok k prvním bodům, nemohl se český útok opřít o konzistentní příspěvek vzduchem. Tlak je momentálně na běhové hře, na které stojí a padá český útok. Velká Británie se určitě zaměří na zastavení tria v backfieldu, bude potřeba distribuovat míč více i mezi receivery.

3) Special teamy. Hned úvodní kickoff nastartoval sérii nepovedených akcí ve special teamech. Long snapy při field goalech i puntech také nebyly ideální. Hruboňův neproměněný 36yardový pokus o field goal naštěstí neměl vliv na výsledek.

Průběh zápasu:
Po rozpačitém začátku se český výběr nadechl k obratu, kterým otočil skóre z 0:13 na výsledných 20:13. Český tým působil ze začátku ve všech třech fázích hry ospalým dojmem. Nizozemsku se podařilo výborně vstoupit do zápasu, když úvodní kickoff return vrátil nizozemský hráč až za 40 yardovou čáru na naší polovině hřiště. Úvodní drive naznačil, že running back Nizozemska, Sean Richard, bude představovat problém. Richard dostal útok až na 10 yardů od endzóny, kde si vzal slovo quarterback, který našel podél levé sideline svého receivera. Pro Mikulku, který měl receivera na starost, to byl první ze slabších momentů, které si v úvodu  zápasu vybral.

Náš útok se podstatnou část prvního poločasu hledal. V úvodním drivu se nepodařilo odpovědět na rychlý touchdown Nizozemska a po třech akcích šel náš útok ze hřiště. Mohlo být ještě hůř, když špatný snap nezkrotil Woleský. S velkým štěstím se mu podařilo míč dostat ze země pod kontrolu a míč odkopnout skrz velké množství hráčů alespoň na našich 41 yardů.

Ve druhém drivu měl Mikulka problém s krátkými passy na Toma van Duijna. Holandský receiver společně s Richardem dotáhl tým alespoň na field goal ze 14 yardů.

Při kickoffu returnu Růžek nezkrotil míč, ale naštěstí pro náš tým, skončila akce touchbackem. Český útok poprvé vyslal na hřiště Imra, který byl v backfieldu společně s Růžkem. Tuto variantu s dvěma running backy držel český útok po většinu celého zápasu. Poněkud překvapivě dostával více prostoru s míčem Imr před Růžkem.

Po předchozích problémech Mikulky se proti van Duijnovi postavil Jan Kabát. Hned první akci naznačil receiver krátký pass, který Kabáta nachytal. Naštěstí lehkému touchdownu zabránil přehozený pass. Obrana již začala působit dobrým dojmem a podařilo se rychle zastavit nizozemský útok na první punt zápasu, který zároveň zakončil první čtvrtinu.

I útok se začal pomalu probouzet a posouvat po hřišti. Bohužel řadu delších posunů vracely fauly českého týmu. Dundáček hledal vzduchem především dvojici Woleský - Balažovič. Po zkompletovaném passu na Woleského, přišel interception, který zachytil nizozemský linebacker, Rajiv Hooi. Facemask našeho týmu ještě posunul naší obranu blíže k endzóně, konkrétně na 11 yardů.

Obrana navázala na dobrý výkon z předešlého drivu a zastavila soupeře z výborné pozice alespoň na field goal, kterým navýšilo Nizozemsko skóre na 13:0.

Zlepšená hra našeho útoku ve druhé čtvrtině mohla vést k prvním bodům. Útok se dostal na soupeřovu polovinu, kde se Marek Hruboň měl pokusit o 57 yardový field goal. Další poměrně nepřesný long snap vedl k zániku možnosti pokusit se o field goal.

V posledním drivu prvního poločasu nám pomohly fauly soupeře. Nejprve personal faul posunul náš útok na polovinu hřiště. Následně se český tým rozhodl zahrát 4. down, který byl 12 yardů dlouhý. Dundáček našel Balažoviče a naše snaha o body v závěru poločasu mohla pokračovat. Nesportovní chování a defenzivní holding poté posunuly náš útok až na 6 yardů od endzóny. Na čtvrtý down se český tým rozhodl pokračovat v útoku. Dundáček si to po snapu namířil středem do endzóny, ale narazil. Offside obrany nám dal ještě jeden pokus o zisk bodů. Do konce poločasu zbývaly 4 sekundy. Tentokrát se Dundáček rozhodl oběhnout lajnu po pravé straně za Fuksou, ale výsledek byl stejný. Čas vypršel a první poločas tak skončil 13:0 pro nizozemský tým.

První akce druhého poločasu naznačila, že by útok mohl působit lepším dojmem než v úvodu zápasu. Běh Imra byl ale zatím jen první vlaštovkou a Woleský puntoval na polovině soupeře. Do druhého poločasu již nezasáhl starting quarterback Nizozemska. Na předvedené hře to bylo znát. Český tým navíc výrazně zlepšil zastavování běhů, a tak se útok soupeře na hřišti ve druhém poločase moc neohřál.

Jediný catch Martina Šindlera v zápase dodal útoku energii. Dundáček naznačil screen na Woleského a Šindler se prosmýkl obranou až na 5 yardů od endzóny. Narozdíl od konce prvního poločasu se Dundáčkovi již podařilo dotlačit míč až do endzóny. Český tým snížil na 6:13. Při potvrzení byl opět špatný snap, který sebral Hruboň a snažil se passem najít spoluhráče v endzóně. Výsledkem byl interception a neúspěšné potvrzení.

Jedinou slabou chvilku zaznamenala naše obrana ve druhém poločasu, kdy Semedo chytil u sideliny pass přes Hamala a doběhl si pro 39 yardů. Slabý moment se podařilo napravit Šimánkovi zalehnutím fumblu po špatném snapu. Nesportovní chování českého týmu po získaném míči posunulo náš útok z nadějné pozice zpět na naši polovinu.

Hned první akce mohla vrátit míč zpět soupeři. Dundáček si nechal míč a po 20 yardovém běhu fumbloval. Pohotovost prokázal Miroslav Kysilka, který udržel míč pro český útok. Na začátku čtvrté čtvrtiny vyprovokoval útok nizozemskou obranu k offsidu, čehož využil Dundáček k dlouhému passu na Balažoviče, kdy jsme se dostali na 14 yardů od endzóny. Z další akce se podařilo Růžkovi doběhnout až do endzóny, ale personal faul vrátil hru zpět. Růžkova chvíle měla teprve přijít. Z nadějného drivu zbyl jen neúspěšný pokus o field goal z 19 yardů. Tentokrát to vypadalo, že snap byl v pořádku.

Obrana i nadále prokázala sílu umocněnou absencí starting quarterbacka soupeře. Rychle se tak dostal český útok zpět na hřiště. K vyrovnání zavelel Dundáček, který odkrojil pořádnou porci yardů směrem k endzóně. S pomocí faulů obrany se dostal útok až na 1 yard od vyrovnání. Přestože bylo prakticky jasné, co se bude dít, nikdo nezabránil Dundáčkovi od druhého touchdownu v zápase. Úspěšné potvrzení Hruboně vyrovnalo skóre na 13:13.

Nizozemský útok se nejen nezmohl na odpověď, ale dalším fumblem odevzdal míč českému týmu. Tentokrát zalehl míč Pulec. Využít turnoveru se podařilo hned první akcí, kdy si Lukáš Růžek dal 43yardový slalom až do endzóny. Soupeř již nenašel sílu na zvrat a útok českého týmu tak mohl ukončit zápas ve vítězné formaci.