Home  /  Zprávy  /  Dundáček zaútočí popáté na Hráče roku, všechny nominace jsou zveřejněny

Dundáček zaútočí popáté na Hráče roku, všechny nominace jsou zveřejněny

(po) 9. leden 2017, Radim Kroulík

Sezóna 2016 nabídla řadu napínavých zápasů a také skvělé individuální výkony. Americký fotbal se sice pyšní svou týmovostí, ale i tentokrát se volili nejlepší individuální výkony. Kategorie zůstávají oproti loňsku bez změny. Na Galavečeru si hráči převezmou trofej v kategoriích Hráč roku, Objev roku, Defensive a Offensive MVP ČLAF a Junior roku. Všechny kategorie s výjimkou Hráče roku zažily v loňském roce svoji premiéru. Hráč roku je již tradiční anketa, která má před sebou již sedmý ročník.

Jisté je, že ocenění Offensive i Defensive MVP, Objev a Junior roku bude mít nového majitele. Quarterback Columbus Givens z Bobcats již do sezóny 2016 nezasáhl. John Booker sice i nadále působil v Trnavě, tentokrát ale převážně z pozice head coache. V sezóně 2015, kdy Booker ovládl anketu Defensive MVP Divize I, měl nejvyšší průměr tacklů na zápas (7,8). Mezi Juniory byli všichni tři nominovaní v posledním roce juniorské kategorie, takže se můžeme těšit na celou novou trojici. Umístit se ve dvou letech v kategorii Objev roku lze téměř s jistotou považovat za nemožné.

Stallions a Black Panthers mají shodně pět nominací. V patách jim jsou Lions se čtyřmi. Třetí skončili překvapivě Steelers, kteří mají dva nominované. Trnava bude bojovat s jedním zástupcem. Na Bobcats se tentokrát nedostalo. Oproti loňskému roku se do nominace nevešel nikdo z nižších lig. Minimálně Jakub Imr z Blades, který zanechal výraznou stopu v reprezentaci, byl mezi možnými kandidáty z druhé ligy. Druhý ročník slavnostního Galavečera proběhne 4. února v kulturních prostorách Royal. Vstupenky lze zakoupit pouze zasláním objednávky na mail galavecer@caaf.cz.

Hráč roku

Loni skončil Karel Augusta v anketě Hráče roku na druhém místě a ani letos nechybí v nominaci. Linebacker Black Panthers prokazuje dlouhodobě své kvality v české i rakouské lize. V AFL se v sezóně 2016 umístil na třetím místě celé ligy v tacklech a na prvním místě v tacklech pro ztrátu yardů. A to dva zápasy rakouské ligy nehrál. V předcházející sezóně ligovou statistiku tacklů ovládl. Přestože pro Black Panthers byla účast paralelně ve dvou ligách náročnější než kdy dřív, dokázal se Augusta prosadit také ve statistikách české ligy. V kvalifikačním turnaji reprezentace patřil mezi opory. I díky němu se český tým mohl opřít o kvalitní běhovou obranu. Augustova přezdívka je „Smíšek“. Soupeřům s míčem ale moc do smíchu nebývá.

S nadsázkou lze říct, že tato cena by jednou mohla nést jeho jméno. Jan Dundáček ovládl anketu Hráče roku čtyřikrát z šesti možných pokusů a i tentokrát nechybí v nominaci. Tentokrát ale není takovým favoritem jako býval. Přeci jen mu chybí výkony z rakouské ligy, kdy jako receiver ve spolupráci s Newhall-Caballerem níčili obrany soupeřů. Dundáček dovedl jako quarterback Black Panthers k dalšímu titulu. A to není vůbec špatný. Vzhledem k tomu, že ostatní aspiranti na titul ani nepřemýšleli o variantě s českým quarterbackem (i Trnava dovedla na pozici quarterbacka Westa), je velké uznání na místě. Velkou kaňkou je pochopitelně poslední akce z Czech Bowlu, kdy na pozici obránce mohl (a měl) nesmyslně odevzdat titul do rukou Lions. Jeho (ne)safety by ale nemělo ubírat nic na tom, že táhl svůj tým. Funguje to i naopak. Jedna vydařená akce vás do nominace na Hráče roku nepošle. Přestože se mu v reprezentaci passově moc nedařilo, i díky jeho klasickým běhům dotáhl český výběr k výhře nad Nizozemskem.

Jan Kabát je jediným hráčem, který si letos vybojoval nominaci ve dvou kategoriích. A po právu. V šesti zápasech si připsal tři interceptiony a pět ubráněných passů. Kvalitní výkony po celou sezónu vygradovali v Czech Bowlu, kde získal cenu MVP finále. V sezóně, kdy týmy měly hned několik útočných zbraní, bylo potřeba mít zajištěnou kvalitní passovou obranu. Bez dobré secondary by Silva, McDonald nebo Webster velmi rychle soupeře rozebrali. Black Panthers se mohli spolehnout na Kabáta. Výkon cornerbacka na kvalifikačním turnaji v Anglii nebyl špatný, ale dominantní výkon to nebyl. Možná kvůli tomu, že má laťku pro své výkony nastavenou proklatě vysoko.

Všestrannost Petrovi Plačkovi nechybí. Dlouhodobá opora Stallions začala sezónu na své tradiční pozici running backa, kde se dlouhou dobu přetahoval s trnavským Klementovičem o pozici ligové jedničky. V půlce sezóny přišel do týmu running back Andrecus Lindley. Plaček se začal stěhovat po celém hřišti. Jednou byl slot receiver, podruhé zase running back. To, že mu pozice receivera není cizí, ukázal v prvním zápase s Black Panthers, kdy jeho vítězný touchdown měřil 71 yardů. K tomu ještě kickoff returny, kde si také připsal touchdown. Pouze tři hráči získali více celkových yardů než Plaček, všichni zahraniční hráči. Pomineme-li JaVontae Henceho, který byl ve své vlastní kategorii, byl na tom v yardech lépe jen Goodson, navíc jen o 18 yardů. Produktivita Plačka bude v Pardubicích v letošní sezóně chybět. Naopak Black Panthers mají o jednu útočnou zbraň navíc.

Lionský běhový útok se v sezóně dlouho hledal. I tak byl Lukáš Růžek součástí útoku, který v základní části udělal 38,4 bodů na zápas. Přestože lionský running back odehrál všechny zápasy, bylo znát, že v průběhu sezóny nebyl zdravotně stoprocentní. Během venkovního zápasu Champions League, kdy se hned v úvodu zranil Silva, vzal roli quarterbacka právě Růžek. I on si z Dánska přivezl několik šrámů. V Czech Bowlu Růžek ukázal, že je všestranným running backem. Jeho finálový touchdown byl překvapivě jediným útočným skórováním svého týmu. Růžkovi nejlepší momenty sezóny přišly v národním dresu. Jeho 43yardový běh v zápase s Nizozemskem završil úspěšný obrat českého týmu z 0:13 na 20:13. Společně s Imrem a Dundáčkem tvořili většinu útočné produktivity.

Defensive MVP ČLAF

Ani v této kategorii se nepodařilo obhájit nominaci z loňského roku. John Booker se dal v Trnavě na dráhu trenéra, Josefa Murgaše zastavilo zranění v půlce sezóny. Nejblíže tak byl obhajobě Ondřej Kubík, kterému se sezóna 2016 vydařila. Konkurence ale byla velká a Kubík v nominaci chybí.

Zatímco Offensive MVP bývají většinou quarterbaci, v kategorii Defensive MVP bývá boj o tuto individuální cenu více otevřený. Letošní nominace tomu budiž důkazem. Na nejužitečnějšího hráče obrany je totiž nominován defenzivní lajnmen, linebacker a cornerback. Jestliže statistiky nemusí být vždy úplně vševypovídající, u individuálních výkonů v obraně to platí dvojnásob. K úplnému ocenění kvalit hráčů je potřeba pustit si video.

James Brooks je tomu největším důkazem. Dominantní obránce, jakého české trávníky patrně ještě neviděly. O Brooksovi lze mluvit pouze v superlativech. Defenzivní end Prague Lions naprosto bořil útočné snahy soupeřů. Přestože Brooks skončil v tacklech na 37. místě, jeho výkony zvedaly obranu Lions na vyšší level. Brooks se podíval také do útoku, kde ho Lions využívali v redzóně na pozici tight enda. V útoku si připsal sice jen 3 catche, ale všechny byly touchdownové. Jeden touchdown si připsal v obou zápasech základní části s Black Panthers. Hvězdné trio Brooks, Silva, Wall táhlo Lions k vítězství v základní části bez jediné prohry. Není divu, že všichni tři jsou v nominacích na nejužitečnější hráče.

Pardubice po návratu do nejvyšší ligy nechtěli hrát stejnou roli jako v roce 2014, kdy prošli sezónou od jedné drtivé prohry k druhé. Stallions tak vystužili tým nejen v útoku, ale také v obraně. Srdcem obranného valu byl Kendral Ellison, který do Pardubic zamířil z německé GFL. Middle linebacker vytáhl svůj tým k výborným výsledkům. Obrana Stallions skončila na prvním místě v puštěných yardech a měla nejvíce sacků. Ellison si připsal nejvíce solo tacklů v lize. Prvenství získal i v tacklech pro ztrátu yardů. K tomu přidal také dva sacky a tři interceptiony. Ellison byl jedním z důvodů, proč Stallions měli i ve svém posledním zápase šanci na postup do Czech Bowlu.

Chcete vědět, jak moc byl Jan Kabát užitečný Black Panthers? Pusťte si Czech Bowl. Kabát byl přímo fantastický a právem dostal cenu pro MVP Czech Bowlu. Pokud bychom chtěli některého hráče u nás označit jako „shutdown corner“, pak je to jednoznačně Kabát. Byl to především Kabát, komu se podařilo ve finále vymazat Erika Walla. Do té doby nepředstavitelná věc. To, že panterský cornerback byl jediným hráčem svého týmu, který skóroval ve finále touchdown, vše jen podtrhává. Nutno říct, že Kabát nebyl vynikající pouze ve finále. Po celou sezónu byl vzdušný prostor na jeho straně uzavřen. Zkoušet házet přes číslo 20? Nedoporučujeme.

Offensive MVP ČLAF 2016

V loňském premiérovém ročníku ankety byli všichni tři nominovaní quarterbaci. Vítěze Columbuse Givense doplnili Dustin Haines a Jan Dundáček. Předpoklad, že cena pro nejužitečnějšího hráče útoku připadá výhradně quarterbackům, se letos podařilo překonat. Letošní nominace ukázala, že i ostatní pozice mají šanci na tuto cenu.

Rok 2016 nabídl v útoku spoustu výborných hráčů, kteří předváděli skvělé a stabilní výkony. Stačí se podívat na seznam jmen jako Silva, Hence, McDonald, Goodson nebo Wall. Pětice týmů, která až do samotného konce bojovala o místo v Czech Bowlu oplývala útočnými zbraněmi.

Stačí se podívat na statistiky. V roce 2015 naházel nejvíce yardů na zápas Boris Bútora z Bulldogs. Jeho 192,4 yardů by v roce 2016 stačilo na čtvrté místo mezi quarterbacky. I Jan Dundáček nebyl v 2016 daleko se svými 180,6 yardy na zápas. Webster (219,3), McDonald (258,6) a Silva (274,3) výkony trnavského quarterbacka výrazně překonali. 

Přestože quarterbaci hráli na poměry české ligy přímo historicky, v nominaci mají převahu receiveři. JaVontae Hence předváděl výkony, nad kterými šlo pouze nevěřícně kroutit hlavou. Explozivní receiver proměnil prakticky každý dotek s míčem v zlato. Především ve statistice yardů neměl Hence konkurenci. Připsal si 1459 nachytaných yardů (druhý nejlepší Goodson měl 921) a průměr 25,6 yardů na catch ho také s velkým náskokem poslalo na první místo. O svoji užitečnosti pro svůj tým jsme se mohli přesvědčit v zápase s Ostravou. Plán šetřit klíčové hráče do závěrečného boje o účast v Czech Bowlu se mírně řečeno nevydařil. Trnava v poločase prohrávala 18:0. Hence (společně s Westem) se musel zapojit do druhého poločasu, kdy si hned prvním dotekem s míčem připsal touchdown, který doplnil dalšími třemi. Pravý důkaz užitečnosti pro svůj tým.

I v letošní anketě mají Prague Lions v nominaci svého quarterbacka. S velkou nadsázkou lze říct, že Dustin Haines dostal nominaci v minulém ročníku ankety z důvodu zranění. Šance Lions na postup do Czech Bowlu se totiž prakticky rozplynuly po zranění quarterbacka z Oregonu. Tento rok si vysloužil nominaci lionský quarterback již výhradně svými výkony na hřišti. Matt Silva předváděl po celou základní část neomylné výkony. V deseti zápasech zkompletoval 64,5 % passů pro 2743 yardů a 38 touchdownů. Netřeba říkat, že Silva všechny statistiky ovládl. V procentu zkompletovaných passů a yardech se pardubický McDonald sice držel svého soupeře, ale v passových touchdownech neměl Silva konkurenci. Druhý McDonald si připsal 22 touchdownů. I díky těmto monstrózním statistikám prošli Lions základní částí bez jediné prohry. Silva dotáhl svůj tým k vítězstvím v obou zápasech proti rivalovi Black Panthers, což určitě potěšilo nejednoho fanouška lvů. Kaňkou (a bohužel pro Lions podstatnou) byl výkon Silvy v Czech Bowlu. Na Silvovi ale bylo znát, že hraje finále se zraněním. Před výkony Silvy v roce 2016 lze pouze smeknout.

Bez kvalitních spoluhráčů by se Silva jen ztěží dostal na tak výborné statistiky. Silva se mohl opřít o Suchého, Ulyanina, Růžka, ale především o svůj primární cíl - Erika Walla. Úderné duo Silva - Wall naprosto níčilo své soupeře. Dominantní byl Wall především v momentě, kdy byl útok Lions na dostřel endzóny. Celkových 21 touchdownů Walla je ještě o dva více než měl Hence. Třetí nejlepší? Marek Suchý s 10 touchdowny. Tři touchdowny v prvním kole proti Pardubicím byly prvním znamením, že spolupráce Silvy s Wallem bude fungovat. Potvrzením bylo derby s Black Panthers ve druhém kole, kdy si Wall připsal dva touchdowny a dokázal se pravidelně odpoutávat od Ladislava Jenšíka. I ve druhém derby si Wall s Jenšíkem poradil a do endzóny se dostal hned třikrát. Nutno podotknout, že Black Panthers si na Walla dali v Czech Bowlu pořádný pozor a především Jan Kabát lionského receivera z finálového zápasu téměř vymazal. To nemění nic na tom, že výkony Walla byly strhující a jeho touchdownové konto velmi tučné.

Junior roku 2016

Loňskou premiérovou anketu o nejlepšího juniora ovládl defenzivní lajnmen Prague Black Panthers, Adam Smrekovský. Ten společně s dalším nominovaným, Michalem Dudkem, těžili také z účasti na World Development Teamu, kterého se před sezónou zúčastnili. Smrekovský, Dudek i třetí nominovaný, Stanislav Lepič, vyrostli z juniorské kategorie, takže se po sezóně 2016 hledala nová trojice nominovaných.

Letošní nominaci obsadili účastníci Junior Bowlu. Šanci převzít štafetu po svém spoluhráči má linebacker Prague Black Panthers, Marek Daník. Nominaci si Daník vybojoval nejen výkony v juniorské lize. V našlapané soupisce seniorského týmu Black Panthers odehrál pět zápasů, ve kterých si připsal 7 solo tacklů. Potenciálu mladého linebackera si všiml i reprezentační trenér Daniel Leško, který povolal Daníka na kvalifikační turnaj ve Worcesteru, kde byl pochopitelně nejmladším hráčem našeho výběru.

To, že k nominaci na Juniora roku nepotřebuje hráč zkušenosti ze seniorského týmu, natož reprezentace, dokazuje Jan Dunovský z Pardubic Stallions. Pardubický running back zahájil svoji první sezónu přímo raketově. V prvních dvou zápasech nadělil Steelers i Lions čtyři touchdowny. Osm touchdownů po dvou zápasech kariéry není vůbec špatná vizitka. K nominaci stačilo Dunovskému odehrát pouze tři zápasy, protože hned při první akci čtvrtého zápasu s Black Panthers se zranil do konce sezóny. Dokud byl Dunovský na hřišti, byl hlavní zbraní Stallions pro posun míče a jeho hlavním přínosem byli tzv. big plays. Mezi jeho 8 touchdowny najdeme i 56, 65 nebo 80 yardové touchdowny. Budou pouze tři zápasy v juniorské lize stačit na vítězství v anketě?

Adam Salfický určitě nějaké geny po svém otci zdědil. Stejně jako Daník i Salfický okusil nejvyšší seniorskou ligu, kdy si ve čtyřech zápasech připsal 3 tackly. Jarní část mohla vyjít Salfickému lépe nebýt zranění, které ho limitovalo. Salfický také do poslední chvíle usiloval o nominaci na kvalifikační turnaj reprezentace, ale narozdíl od Daníka se do závěrečného výběru nedostal. Naplno se projevil potenciál pardubického linebackera v juniorské lize. Jako kapitán obrany dovedl Stallions k druhému Junior Bowlu v řadě a k zisku prvního titulu v klubové historii Stallions. Obrana Stallions fungovala výborně především v závěru ligy, když ve finále nepustila Black Panthers jediný bod.

Objev roku 2016

Jako první si tento titul odnesl domů defensive back Filip Ondrášek z Brna Sígrs. Cesta nováčka z třetí ligy až ke klíčovému momentu v kvalifikaci české reprezentace v zápase s Polskem je již dobře známa. Ondrášek byl blízko k nemožnému, protože hlasy dostal i za sezónu 2016, kdy se v brněnském týmu usadil na nové pozici quarterbacka. Mezi tři nejlepší se ale nedostal.

To, že individuální ceny nemusí být záležitostí jednoho nebo dvou nejlepších týmů, dokazuje hned tato kategorie. Do trojice nominovaných se dostali dva zástupci Ostravy Steelers, která skončila v ČLAF na posledním místě s bilancí 1-9 a skóre 119:372. Dvojici Ocelářů doplňuje receiver David Holub z Pardubic Stallions. Steelers i Stallions tak po návratu do nejvyšší ligy ukázali, že i oni mají kvalitní hráče.

I v 31 letech lze bojovat o titul Objev roku. Cornerback Lukáš Česlík ze Steelers je toho důkazem. Ve své premiérové sezóně se usadil na pozici starting cornerbacka a zaujal trochu překvapivě ve statistice tacklů, kde měl 13. nejlepší průměr na zápas. Devatenáctiletý running back Dominik Dvorský skončil na pátém místě v běhových statistikách. Nominaci si vybojoval především za průměr 7,3 yardů na jeden běh. Pro Dvorského to byla druhá sezóna v seniorském týmu. Předtím odehrál dva roky za juniory Steelers. I pro Davida Holuba ze Stallions to byla druhá sezóna. Receiver Pardubic byl na depth chartu až za Janem Horáčkem a Janem Wajtrem, kteří skončili na čtvrtém a šestém místě v celé lize v nachytaných yardech. I jako cíl číslo tři pro quarterbacka Shanea McDonalda, se dokázal Holub umístit se 456 yardy v top 10 mezi receivery. Se 35 zachycenými přihrávkami skončil na osmém místě.