Home  /  Zprávy  /  Závody ve zbrojení na sezónu jsou v plném proudu

Závody ve zbrojení na sezónu jsou v plném proudu

(pá) 17. únor 2017, Radim Kroulík

Sezóna 2017 se nezadržitelně blíží. Příprava na ni neznamená pouze zlepšování fyzické kondice hráčů a zdokonalování herního projevu. Nedílnou součástí je i vyhledávání zahraničních posil. V loňském roce jsme měli možnost vidět celou řadu zahraničních hráčů, kteří zvyšovali úroveň české ligy a předávali zkušenosti českým hráčům. I loňští navrátilci do nejvyšší ligy, Pardubice Stallions, měli ve svých řadách hned čtyři zahraniční posily.

Pro letošní rok došlo k úpravě pravidel. Na zápasovou soupisku mohou být zapsáni pouze dva hráči, kteří jsou označeni jako „importi“. Za importy se považují, bez ohledu na státní příslušnost, jednotlivci, kteří prošli fotbalovým programem na americké nebo kanadské univerzitě. Jednotlivec s českou státní příslušností importem být nemůže. Stejně jako loni mohou být dva importi na hřišti ve stejný moment.

Ostrava Steelers
Tímto omezením lze předpokládát, že se týmy poohlédnou po hráčích v Evropě nebo po hráčích, kteří neprošli univerzitním programem. Po překvapivém posilování Stallions z loňského roku přebírají pomyslnou štafetu Steelers. Ostrava má za sebou náročnou sezónu v nejvyšší lize. Po sezóně s bilancí 1-9 nezůstal kámen na kameni. Do týmu přichází z USA Luke Wildung a Garreth Griffeth. Oba by měli mít roli hrajících trenérů. Evropskou posilou pak je dánský lajnmen Jimmi Nannberg. Do Ostravy také zavítají polské posily Sysak a Nielaba. V Ostravě zatím nemají vyřešenou zásadní otázku - kdo bude starter na pozici quarterbacka. Ve hře je Michal Dudek i Garreth Griffeth. Dale Heffron měl být u Steelers na pozici hlavního trenéra, ale ze zdravotních důvodů bude týmu vypomáhat pouze externě z Německa.

Příbram Bobcats
Zatímco u Steelers je mohutné posilování překvapením, pak u Bobcats nikdo překvapen být nemůže. Příbram se již tradičně snaží posilovat. Vidina zisku titulu je stále žene vpřed. Po dvou finálových účastech přišel loni slabší rok. Z velké části zaviněný marodkou a úzkým kádrem. Ambice jsou ale stále nejvyšší. Na pozici quarterbacka bude hrát zkušený Craig Maynard, kterého z USA doplní linebacker Demetrius Allen. I Bobcats hledají posily, které neprošly univerzitním programem v USA nebo Kanadě. Na pozici running backa přichází z Mexika Riccardo Ruiz. Evropskou posilou pak bude finský lajnmen Marco Tiilikainen.

Pardubice Stallions
Pro Pardubice Stallions je laťka na letošní sezónu nastavena proklatě vysoko. Loni se tým vrátil po roční pauze do nejvyšší ligy a i díky čtyřem zahraničním posilám myslel na účast v Czech Bowlu až do posledního zápasu základní části. V neoficiálním semifinále na hřišti Black Panthers dostal od budoucího mistra velkou lekci, ale i tak Stallions splnili roli černých koní. K zopakování solidních výsledků vyrazí Pardubice s quarterbackem Reggiem Langfordem, který si v roce 2015 zahrál v GFL v Hamburgu Huskies.

Trnava Bulldogs
Možná ještě teď kroutí v Trnavě hlavou, jak se jim podařilo získat JaVontae Henceho. Receiver Trnavy se stal Offensive MVP ČLAF. To asi málokoho překvapilo. Pro letošní rok se Bulldogs budou muset obejít bez Henceho i hlavního trenéra Johna Bookera. Po třech letech v Trnavě odchází Booker trénovat do Finska a Brazílie. Zatím jedinou posilou slovenského týmu je hlavní trenér Toko Kande Pfeiffenberger. Bývalý německý starter národního týmu na pozici linebackera přebírá po Bookerovi štafetu. Kdo nahradí Henceho, Westa a Johnsona je zatím ve hvězdách.

Prague Black Panthers a Prague Lions
Z Prahy oficiální oznámení zatím nepřišlo. U obou týmů lze očekávat, že si do svých řad také přivedou posily. Dokáží Lions přilákat do svých řad někoho z loňské soupisky? Silva, Wall, Brooks i Holmes táhli Lions do Czech Bowlu. Stejně tak panovala v týmu spokojenost s hlavním trenérem Kylem Duncanem, pro kterého by to byl letos třetí rok v Praze. Stejně jako loni se se zveřejněním posil u Lions nespěchá.

Ani u Black Panthers zatím není jasné, kdo posílí úřadujícího mistra. Předpokládá se, že Dundáček bude pokračovat na pozici quarterbacka a Black Panthers přivedou posilu na jinou pozici. Kvůli neúčasti v rakouské lize letos odehrají výrazně méně zápasů než loni a nebudou muset tříštit síly mezi dvě ligy. Zúčastní se ale evropské soutěže. Celkový počet zápasů ale i tak bude pro Black Panthers výrazně nižší.

Brno Sígrs
I v nižších ligách najdeme týmy, které mají ve svých řadách zahraniční posily. Terry Gaitor pomohl v loňské sezóně Sígrs k zisku poháru v Silver Bowlu. A i letos se bude moc brněnský tým opřít o jeho výkony.

Pilsen Patriots
Patriots také měli v loňské sezóně ve svých řadách posilu ze zahraničí. A stejně tak tomu bude i letos. Miodrag Kocic ze Srbska posílí řady Patriots. Loni měl plzeňský tým Wese Worthena, který posunul Patriots do Silver Bowlu, ve kterém tvrdě narazili na Sígrs.

Ústí nad Labem Blades
I Blades se svým způsobem mohou pochlubit zahraniční posilou. Na pozici hlavního trenéra bude působit Ciaran Kelly, který loni působil u Prague Hippos.

Přehled zahraničních posil

Ostrava Steelers
- Luke Wildung (hrající OC) - USA
- Garreth Griffeth (hrající DC) - USA
- Jimmi Nannberg (OL/DL) - Dánsko
- Michał Sysak (OL) - Polsko
- Lukasz Nielaba (DL) - Polsko
- Dale Heffron (externí HC) - USA

Pardubice Stallions
- Reggie Langford (QB) - USA

Příbram Bobcats
- Riccardo Ruiz (RB) - Mexiko
- Demetrius Allen (LB) -USA
- Marco Tiilikainen (DL/OL) - Finsko
- Craig Maynard (QB) - USA

Trnava Bulldogs
- Toko Kande Pfeiffenberger (HC) - Německo

Pilsen Patriots
- Miodrag Kocic (WR/LB) - Srbsko

Brno Sígrs
- Terry Gaitor (DB/RB) - USA

Ústí nad Labem Blades
- Ciaran Kelly (HC) - USA

Tento seznam se s velkou pravděpodobností bude výrazně lišit od konečného stavu. Aktualizaci přineseme hned, jak další týmy zveřejní nové posily.