Home  /  Zprávy  /  Nový náboj ve 2.Lize. Finalisté mají zajištěn postup do ČLAF

Nový náboj ve 2.Lize. Finalisté mají zajištěn postup do ČLAF

(po) 20. únor 2017, Radim Kroulík

Plánované rozšíření nejvyšší ligy na 8 týmů bude mít pochopitelně dopad na letošní Druhou ligu. Dle propozic  soutěže budou mít oba účastníci Silver Bowlu zajištěné místo v ČLAF pro sezónu 2018. K tomu bude mít i třetí tým Druhé ligy právo vyzvat v baráži poslední tým po základní části ČLAF. O tom, že výkonnostní skok mezi Druhou ligou a ČLAF je značný, by mohla vyprávět Ostrava. V obou sezónách ve Druhé lize postoupili Steelers do Silver Bowlu. Poprvé odešli z finále vítězně, podruhé nestačili na Stallions. Návrat do nejvyšší ligy skončil loni bilancí 1-9.

Kdo bude patřit mezi favority na postup do ČLAF? Mezi hlavní favority budou pochopitelně patřit loňští finalisté Silver Bowlu. Sígrs se i letos budou opírat o výkony Terryho Gaitora. V Patriots bude nově působit srbský Miodrag Kocic. Blades loni dlouho bojovali o finále a mají ve svých řadách reprezentanty Imra, Bláhu a Vlasáka. Uvidíme, co s týmem udělá nový hlavní trenér Blades, Ciaran Kelly. Hippos loni skončili s bilancí 4-4. Po pomalém začátku nakopl tým k lepším výsledkům Mike Rogers, který se posunul z pozice defenzivního koordinátora na post hlavního trenéra. Pod ním se Hippos dostali z 1-3 na konečných 4-4.

Samostatnou kapitolou jsou Brno Alligators. Pravidelný účastník nejvyšší ligy se loni propadl až do 3.Ligy. Tam hledal konkurenta marně a Alligators postoupili snadno o ligu výš. Tentokrát na ně čeká o něco větší výzva. Nestává se moc často, aby tým, který postoupil do vyšší ligy, byl rázem favoritem. Tady máme výjimku potvrzující pravidlo. Očekávání budou vysoká. U Alligators se nepředpokládá, že by do svých řad povolali zahraniční posilu. Na sezónu s Garzou na quarterbackovi budou v Brně asi ještě dlouho vzpomínat.

Brno bude mít rovnou dva kandidáty na postup do ČLAF. Brněnské derby bude rozhodně patřit k tomu, co si fanoušek amerického fotbalu nemůže nechat ujít. A kdo ví, třeba se do nejvyšší ligy dostanou oba brněnské týmy. Cestu mít ale lehkou nebudou. Patriots, Blades i Hippos jsou více než důstojnými soupeři. Prognózy před sezónou vypadají ve Druhé lize velmi dobře. Vyrovnané týmy a možnost postupu do ČLAF. Druhou ligu se rozhodně vyplatí sledovat.

Druhá liga startuje v pátek 14. dubna, a to pěkně zostra. Sígrs se střetnou od 16:00 s Alligators v areálu Ragby Bystrc.

Fotografie: Roman Ivičič