Home  /  Zprávy  /  Bulldogs věří v první postup do Czech Bowlu

Bulldogs věří v první postup do Czech Bowlu

(st) 29. březen 2017, Radim Kroulík

Slovenský zástupce zatím v české lize došel nejdále do semifinále. Tam v letech 2013, 2014 i 2015 narazil na Black Panthers. Loňskou sezónu zahájili Bulldogs úspěšně. Nejprve si poradili se Steelers a i ve druhém domácím zápase si poradil s Bobcats. Dobrý start do sezóny opět překazili Black Panthers. Bullogs v Praze neprožívají vydařené zápasy. Od roku 2013 čeká trnavský tým na vítězství v Praze. Zatím pokaždé cesta na hřiště Lions nebo Black Panthers skončila prohrou.

Paradoxně to byla právě Trnava, která byla nejblíže k vítězství nad Lions v základní části. Na domácím hřišti podlehla pražskému týmu 27:28. Rozhodující zápas sezóny přišel v 13. kole na hřišti Pardubic. Neoficiální čtvrtfinále mělo rozhodnout o tom, kdo si uchová šanci na postup do Czech Bowlu. Trnava i v tomto zápase potvrdila, že se jí lépe hraje na domácím hřišti, kde Pardubice také porazila. Prohra 22:28 znamenala konec nadějí. V posledním kole si zlepšili Bulldogs náladu proti Black Panthers, kteří se již připravovali na Czech Bowl. Výhra 34:0 je ale jen slabou útěchou. Trnava opět na vytoužený postup do Czech Bowlu nedosáhla.

Trnavě se loni podařilo přivést do týmu výborné posily. Receiver JaVontae Hence udivoval svými výkony a ve spolupráci s Tyrellem Westem táhli útok Bulldogs. Hence si za sezónu vysloužil ocenění pro nejužitečnějšího hráče útoku v celé lize. A není divu. Stačí se podívat na zápas Bulldogs v Ostravě, kde měl podle plánu Hence (i West) odpočívat. Po prohraném prvním poločasu hned první akcí druhé půlky nasměřoval touchdownem svůj tým k obratu. Hence byl zkrátka prototyp rozdílového hráče.

Letos se Bulldogs rozhodli v posilách vydat jinou cestou. Do týmu nepřišel ani quarterback ani mrštný a všestranný receiver. Tým posílil sílu. Ofenzivní i defenzivní lajna se tak může spolehnout na zahraniční posilu. V rámci ligy ojedinělý krok. Bulldogs spoléhají na Borise Bútoru, který loni posunul Westa z pozice quarterbacka. Jedinou otázkou zůstává, kdo bude passy od Bútory zachytávat. Z loňských 2585 nachytaných yardů se o 2106 postarali Hence, West a Bútora ještě z pozice tight enda.

Bulldogs také nastupují ve slovenské lize. V loňském roce ale nemuseli hrát základní část a do soutěže se dostali až v semifinále. Tentokrát si musí Trnava projít i základní částí. O náročnosti hraní dvou lig současně by Black Panthers mohli vyprávět. Náročný program prověří především šíři hráčského kádru.

Ve slovenské lize již mají Bulldogs dva zápasy za sebou. V úvodním kole museli snést prohru 6:16 s Bratislavou. Náladu si spravili uplynulý víkend jednoznačnou výhrou 53:0 proti Zvolenu. Tým tak vstoupí do 1.kola české ligy rozehraný. 

Více nám o přípravách na sezónu řekne trojice Bulldogs:

Juraj Balog, manažer klubu

Jak hodnotíš loňskou sezónu?
Z loňské sezóny mám smíšené poicty, ale v konečném důsledku jsme skončili velmi dobře. V domácí soutěži jsme vyhráli titul, v české jsme skončili třetí hned po pražských týmech a poprvé v historii jsme porazili Black Panthers. Na druhou stranu jsme nedokázali přetavit potanciál týmu do účasti v Czech Bowlu, což nás velmi mrzí. V průběhu sezóny jsme laborovali se zraněním, ale dokázali jsme se stmelit víc, než se nám za poslední roky dařilo.

Letos hrajete i základní část slovenské ligy. Jak moc náročnější to pro vás bude?
Sami pořádně nevíme. Dva ze čtyř zápasů jsme odehráli před začátkem české ligy. Byla to tedy pro nás nejen účast v domácí soutěži, ale zároveň i příprava na českou ligu. Jsem zvědavý, jak se nám podaří ustát dvojzápas v jednom víkendu. Pevně věřím, že si to kluci hlavně užijí.

Představ v krátkosti posily.
I kvůli pravidlovému omezení importů jsme se rozhodli posílit obě lajny. A to hlavně z důvodu, že více hráčů pravě na těchto postech z různých důvodů ukončilo kariéru. Bobby i Ryan jsou skvělí hráči, kteří přináší do týmu hodně pozitiv. Zároveň je zábavné sledovat, jak rozdílné povahy oba mají, a jak jim dokonale jejich pozice sedí. Bobby je typický ofenzivní lajnmen, který je tichý, v klidu, ale zároveň dominantní, když potřebuje něco prosadit nebo říct. Ryan je na druhou stranu neskutečně energický a výbušný.

V české lize jste vždy skončili těsně za postupem do Czech Bowlu. Co zlepšit, aby to letos dopadlo?
Vyhrát více zápasů! Soustředit se na naší práci na hřišti, dodržovat pokyny trenéra, plně důvěřovat svým schopnostem a trénovat, trénovat a zase trénovat.

Je tým již zvyklejší na cestování po těch několika letech v české lize nebo je to stále stejně náročné?
Co vám budu povídat, těšíme se na návrat jakéhokoliv brněnského týmu do nejvyšší ligy. Cesty do Pardubic a Příbrami dají zabrat. V zásadě je to ale v pohodě, aspoň je zábava v autobuse a zlepšuje se kolektiv. Navíc když vystoupíte po vítězném zápase v dobré náladě u nějakého rychlého občerstvení a začne se tleskat personálu za každé připravené menu. Když nás 40 hladových vystoupí z autobusu, tak to samozřejmě trvá o něco déle. Je to zábava nejen pro nás, ale i pro zaměstnance a další zákazníky. 

Boris Bútora, quarterback

Bulldogs se vydali cestou posil na lajnách, jak to hodnotíš?
Myslím si, že povahově zapadli Robert Thomson i Ryan Seaberg velmi dobře. Jsou to skuteční lídři, kteří táhnou tým svým výkonem, zkušenostmi a přístupem vytváří atmosféru, ve které je radost pracovat a zlepšovat se. Při výběru importů je vždy dilema výběru mezi potřebami klubu na jednotlivých pozicích a  hráčů s největším možným dopaden na hru. Jsem velmi vděčný, že máme trenéra, který vidí i v tuzemsku kvalitu a je ochotný pracovat s našimi hráči.

Loni byl v týmu dominantní Hence, jak nahradit jeho produktivitu?
Nahradit jeho produktivitu můžeme jedině jako tým. Nejsem úplný odborník na importy v Evropě, ale myslím, že povolanější říkali, že to byl jeden z nejdominantnějších ofenzivních hráčů (kromě quarterbacků) v Evropě. Ani John Booker nevěděl, koho k Bulldogs verbuje. Myslím si, že Tae překvapil všechny kromě sebe.

Do české ligy vstupujete po dvou odehraných zápasech slovenské ligy. Berete to jako výhodu?
Já osobně to jako výhodu neberu. Oba zápasy se odehrály hlavně proto, aby se odehrály. Monarchs už byli rozjetí a my jsme toho v zápase s nimi moc neukázali. Zvolen není ani zdaleka v naší výkonnostní kategorii. Navíc nám v obou zápasech z různých důvodů chyběli starteři a hráči rotovali na různých pozicích, aby dostali šanci ukázat, co v nich je a trenér je viděl v zápase.

Loni si měl statisticky poměrně úspěšnou sezónu na QB. Co bude potřeba, aby se statistiky přeměnily ve vítězství?
Tým, tým, tým. Ani tak dominantní hráč jako byl Hence nám sezónu nedokázal utáhnout sám, i když dělal vše na 130% a byl prakticky nezastavitelný. Tento rok očekávám, že se náš útok vybalancuje a zefektivní. Přístup všech hráčů útoku se zlepšil. Jsem u Bulldogs čtvrtý rok a můžu říct, že tento rok slovenská část týmu vytvořila nejlepší partu, jakou jsem u Bulldogs zažil. Ještě musíme v rámci týmu zapracovat na alespoň 94 procentní účasti zdravých hráčů na tréninku a bude to opravdu skvělé.

Lukáš Vittek, linebacker

Jaká je spolupráce s novými zahraničními posilami?

Spolupráce s Rayanem je velmi dobrá. Ukazuje své kvality nejen ve hře, ale i jako trenér. Hodně se věnuje naší nové defenzivní lajně a linebackerům, kde dává hodně zkušeností a účí je různé techniky.  Ryan je hráč, který chce vyhrávat a je velmi důležité, aby si tuto chuť převzali i ostatní.

Po loňské sezóně odešel Booker. Jaký zanechal v týmu vliv?
John zanechal v klubu výraznou stopu, a to hlavně po stránce disciplíny, na které musíme dále pracovat. Pod Johnem jsme absolvovali i velmi kvaltiní přípravu, na kterou Toko navázal.

Jak bys porovnal Johna Bookera a Toka Pfeiffenbergera?
je velmi důležité, že s výběrem nového trenéra John pomáhal a Toka už měl od něj informace o klubu. Toko přinesl zjednodušení hry, spopustu nových drillů a pracujeme hlavně na tom, kde máme slabé stránky. Toko dává šanci všem hráčům, aby se ukázali, a to je velmi důležité, když máme v této sezóně spoustu nových hráčů.

Na čem potřebuje obrana zapracovat?
Je to stále to samé. Musíme zapracovat na outside bězích, pokrývání vlastních zón a disciplíně. Vždy jsme měli problém se soustředěním. Podaří se nám zastavit 3 downy a na čtvrtý dovolíme soupeři uhrát 15 yardů. Je důležité jít hru po hře a stále být stoprocentně soustředěný na svoji zodpovědnost.

Jak náročné bude zkombinovat dvě soutěže? Black Panthers na to loni málem dojeli.
Věřím, že to dopadně pozitivně. Je to velmi náročné hlavně z pohledu počtu zápasů a dokonce máme víkend, kdy hrajeme dva zápasy. Osobně to ale vnímám pozitivně, protože bude prostor na to, aby hlavně noví hráči nabrali potřebné zápasové zkušenosti do dalších sezón. Věřím, že konečně bude méně zranění a užijeme si to.