Home  /  Zprávy  /  Preview #17.11: Brněnské derby #2

Preview #17.11: Brněnské derby #2

(pá) 9. červen 2017, Radim Kroulík

Šest zápasů je na programu na druhý červnový víkend. V Bitters lize finišují boje o lepší postavení v tabulce do vyřazovacích bojů. 2.Liga nabídne druhé brněnské derby již jistých finalistů a ve 4.Lize hrají Dietos o zachování šancí na Iron Bowl.

Bitters liga

Pardubice Stallions - Ostrava Steelers

Zápas druhého se třetím a ve hře boj o domácí prostředí v semifinále. To je ve zkratce sobotní zápas Bitters ligy mezi Stallions a Steelers. Oba týmy mají na kontě 5 výher a jsou blízko tomu, aby se potkaly ještě jednou v semifinále. Na záda jim dýchají Lions a všechny týmy se určitě budou chtít vyhnout čtvrtému místu, které by jim přisoudilo semifinále na hřišti Black Panthers.

První vzájemný duel ovládli doma Steelers v poměru 25:14. Steelers se jako jedinému týmu zatím podařilo udržet pardubický útok na uzdě. S výjimkou tohoto zápasu dal pardubický útok nejméně 26 bodů. To, že steelerská obrana hraje skvěle, se přesvědčil minulý týden i útok PBP, který se dostal na 13 bodů.

V Ostravě dominantní obranu potřebují, protože jejich útok příliš produktivní není. Výhodou ale je, že na vítězství nepotřebují velké množství bodů. V zápase s PBP odehrál větší část zápasu na quarterbackovi Michal Dudek. Ten vedl v závěru zápasu drive, který zakončil touchdownovým passem v poslední vteřině na Wildunga. Útok Steelers je ale postaven především na běhové hře v čele s Dominikem Dvorským a s velkou pomocí Wildunga, který mu razí cestu.

Pardubický útok je od zápasu se Steelers v dobré formě. Dal 26 a 28 bodů PBP, 51 a 47 Bobcats (k tomu ještě 55 Bulldogs). Skvěle hraje především receiver Michael Lindsey, který svými výkony i projevem připomíná loňského fenoména z Trnavy, JaVontae Henceho. V televizním zápase s Bobcats se činili i ostatní receiveři Pardubic. Radim Kalous nastartoval tým z ospalého začátku 65yardovým touchdownem a dva zářezy si připsal i David Holub. Quarterback Stallions Langford se má o koho opřít a i proto má naházeno již téměř 2000 yardů a 28 touchdownů.

Stallions se musí spoléhat na produktivní útok, protože obrana pouští v průměru 28 bodů na zápas a ve spoustě statistik je na posledním místě. V Ostravě si Dvorský připsal dva touchdowny a 220 yardů. Proto ani moc nevadilo, že Dudek zkompletoval 4 passy. Pokud chtějí Stallions uspět, musí se jim více dařit zastavovat běhovou hru Steelers.

Týmy jsou před nedělním duelem v opačných situacích oproti prvnímu zápasu. Pardubice odjížděli do Ostravy po třech zápasech v řadě a po těžkém zápasu s Black Panthers z předcházejícího týdne, zatímco Steelers měli bye week. Teď se karta obrátila. Ostrava vyráží po náročném zápase s Black Panthers a Stallions měli minulý týden bye week. Zápas o druhé místo Bitters ligy začíná v neděli od 15:00.

Prague Black Panthers - Trnava Bulldogs

Zápas prvního s posledním. Black Panthers si po prvním zaváhání v sezóně, kdy remizovali se Steelers, mohou spravit chuť. Pro PBP bude důležité vyhnout se zraněním. Proti Ostravě se pražský tým potýkal se zraněními především v útoku a na herním projevu to bylo znát. Proti Bulldogs by útok vedený Dundáčkem neměl mít problém se prosadit. Cílem určitě bude dostat na hřiště co nejdříve náhradního quarterbacka Mráze.

Ambice Bulldogs jsou v letošní sezóně na úrovni přežití a jinak tomu nebude proti obhájcům titulu. Jestliže pro PBP je důležité vyhnout se zraněním kvůli playoffs, pro Bulldogs je to klíčové k odehrání zápasu. Miniaturní vzpruhou je proměněný field goal z posledního zápasu se Steelers, kterým prolomili pětizápasovou šňůru bez bodu.

Byl to právě první vzájemný zápas těchto soupeřů, který naplno odstartoval zmar Trnavy. Po prohře Bulldogs v Pardubicích nastoupili do 2. kola Bitters ligy  ve značně oslabené sestavě a PBP neměli problém během první čtvrtiny nasázet 28 bodů a zvítězit 65:0.

2.Liga

Brno Alligators - Brno Sígrs
Generálka na Silver Bowl a vypjatá odveta remízy z 1. kola. Oba brněnské týmy naplnily předsezónní prognózy a hladce si zajistili účast ve finále a tím pádem i právo účasti v příštím ročníku Bitters ligy.

Alligators se oproti prvnímu vzájemnému zápasu musí vyvarovat pomalému začátku. Sígrs vlétli na svého soupeře a v prvním poločasu si vybudovali náskok 13:0. Alligators se rozjeli až v druhém poločasu a otočili skóre na 13:21. K vyrovnání dovedl Sígrs nikdo jiný než Filip Ondrášek, který si nejprve připsal touchdown 12 vteřin před koncem zápasu a následně i potřebné dvoubodové potvrzení.

Přestože oba týmy mají účast ve finále jistou, nelze očekávat, že by se šetřily a poslaly na hřiště náhradníky. Dokáží Alligators zastavit úderné duo Ondrášek Gaitor? Druhý jmenovaný v prvním vzájemném zápase nehrál. Druhé brněnské derby začíná v sobotu od 18:00 v areálu Ragby Bystrc. Kdo získá psychickou výhodu před třetím finálovém derby?

Pilsen Patriots - Prague Hippos
Po příchodu quarterbacka Van Parkera byla předvedená hra Patriots mnohem lepší. Důkazem je poslední domácí zápas se Sígrs, ve kterém ještě ve čtvrté čtvrtině hráli nerozhodně. Bohužel pro Patriots, příjezd Parkera přišel příliš pozdě. Jinak mohl pohled na tabulku vypadat mnohem optimističtěji než současných 1-4.

Ještě hůře jsou na tom Hippos. Ti zatím na první výhru v sezóně čekají. První vzájemný zápas prohráli Hippos 21:31, přestože vedli ve druhé čtvrtině 13:0. Pro oba týmy je to možnost, jak si alespoň částečně spravit chuť a vylepšit bilanci. Zápas Patriots s Hippos začíná v sobotu od 14:00.

4.Liga

Zlín Golems - Šumperk Dietos
Zlín hraje o první vítězství v sezóně, Šumperk má stále šanci na postup do Iron Bowlu. Musí ale se Zlínem vyhrát. První vzájemný zápas vyhráli Dietos doma 14:7. Bude nás i tentokrát čekat defenzivní bitva? Zápas začíná v sobotu od 14:00. 

Prague Black Panthers 2 - Teplice Nordians
Black Panthers 2 prochází 4.Ligou suverénně. Bilance 3-0 a skóre 111:6. Seskupení veteránů a mladých hráčů získávající zkušenosti vítězí s přehledem. První vzájemný duel ovládli PBP2 56:0. Nordians čeká těžký zápas, který je může zocelit do Iron Bowlu, do kterého postoupí ze skupiny Západ. PBP2 postoupit do finále nemohou.