Home  /  Zprávy  /  Štíty Amazonek zůstaly v základní části čisté

Štíty Amazonek zůstaly v základní části čisté

(út) 17. říjen 2017, Radim Kroulík

Zápas o čest odehrály v sobotu na svém domácím hřišti brněnské Amazons proti pražským Black Cats. První jmenované si účast ve finále ženské ligy - Bitters Rose bowl III zajistily už minulý týden drtivou porážkou třetího celku ligy, Prague Harpies. Amazons tedy hrály hlavně o post neporaženého týmu v základní části. Black Cats si výhrou mohly zajistit účast ve finále.

Minulý rok se „ženám z deštného pralesa“ stalo několikrát, že od Koček inkasovaly hned v prvních minutách zápasu. Tentokrát ale nastala situace opačná a hned v prvním drivu bodovaly domácí. Už po několikáté skóre otevřela sezónní posila z Polska Aleksandra Łukasiewicz. Útok předvedl úspěšné tažení téměř přes celé hřiště – přispěla k tomu opět i sehraná dvojice Šlesingerová – Heroschová, která pražským protivnicím jistě způsobila nejednu vrásku. Łukasiewicz pak po několika úspěšných bězích prorazila cestu až do endzóny a Amazons se tak radovaly z prvních šesti bodů, ale bez dalšího navýšení.

Pražskému týmu se po hřišti dařilo pohybovat také úspěšně. Podobné potíže, jaké působí brněnská dvojčata Alžběta a Magdalena Heroschovy, působí i pražské Radka a Barbora Dlabolovy. Brněnská defenziva měla problém zejména se zastavováním běhů do slabé strany, a Kočky tak několikrát pronikly do tzv. redzóny soupeře. Brňačky se ovšem dokázaly semknout a po celou první polovinu zápasu udržely čisté konto.

Po přestávce byly bodové hody o něco hojnější, a to více ze strany hostů. Hned ze začátku 3. čtvrtiny sice skórovala brněnská Kristina Nešporová, pro kterou to byly první body kariéry, pak ale následovalo jen potvrzení kopem a dál nic. Black Cats se nepodařilo dopravit míč do endzóny po zemi, a tak začaly zkoušet své štěstí vzduchem. To se jim ke smůle Brňanek podařilo hned dvakrát. V obou případech míč od Adriany Štefanové zachytila ofensivně i defensivně nadaná hráčka Andrea Blahoutová. Poslední okamžiky zápasu pak nabídly strhující závěr hodný NFL. 

Asi tři minuty před koncem zápasu, po druhém touchdownu Blahoutové, svítilo na tabuli skóre 13:12 pro domácí. Kočky se tedy podle očekávání pokoušely potvrdit za dva body, čímž by si nejspíš zajistily výhru. Pražský quarterback ale mířil nepřesně, a míč tak skončil netknutý na zemi. Šanci pojistit si pozici vítěze pak dostal ještě jednou brněnský útok, ten však pražská obrana poslala po pár hrách ven a pod velkým časovým presem ještě rozehrával útok hostí. Jenomže v tu chvíli se o slovo přihlásila Lenka Vavrisová, zachytila interception a s uloveným míčem se vydala na cestu přes celé hřiště, do svatyně soupeře. Málem si už připsala svůj první touchdown, ale po náročném zápase, kdy obrana domácích strávila na hřišti opravdu hodně času, za půlkou zpomalila a Black cats její cestu ukončily. Titul „borec na konec“ se jí ovšem upřít nedá, protože na víc už nezbyl čas a Amazonky tak mohly slavit těsnou výhru 13:12 a čistý štít v základní části. Jestli se jim podaří vítězné tažení uhrát až do konce, můžou diváci sledovat 11. 11. v Bystrci. Snad bude počasí v Brně americkému fotbalu opět nakloněno a Martin si letos se svým příjezdem na „bílém koni“ dá na čas.

Autorka článku: Radka Balajková

Detail zápasu

Brno Amazons
13 : 12
Prague Black Cats Prague Black Cats
Q1 Q2 Q3 Q4
AMA 6 0 7 0
PBP 0 0 0 12

Datum: 14.10.2017 v 14:30
Počasí: Polojasno, 19°C
Počet diváků: 260
Rozhodčí: Richard Gazdík (R), David Hájek (U), Jan Klimeš (HL), Jaroslav Rybář (LJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Brno Amazons TD - 6:0 - Aleksandra Łukasiewicz, 3y run (kick neúspěšný); 8:12
3.čtvrtina
Brno Amazons TD - 13:0 - Kristina Postolková, 3y run (Kristýna Drmotová kick); 9:02
4.čtvrtina
Prague Black Cats TD - 13:6 - Andrea Blahoutová, 12y pass od Adriana Štefanová (kick neúspěšný); 8:35
Prague Black Cats TD - 13:12 - Andrea Blahoutová, 2y pass od Adriana Štefanová (2pt pass neúspěšný); 3:33