Home  /  Zprávy  /  Soutěž mužů nabídne rekordní počet zápasů

Soutěž mužů nabídne rekordní počet zápasů

(po) 11. prosinec 2017, Radim Kroulík

Rekordní počet týmů, rekordní počet zápasů. Taková je podoba soutěže mužů pro rok 2018. Ve čtyřech ligách se do 117 zápasů zapojí 28 týmů. Před deseti lety bylo zápasů v soutěži mužů 28. Jde tak o více než čtyřnásobné navýšení porce zápasů. Velkými změnami prošly všechny ligy a mění se i zahraniční tým. Trnava Bulldogs se na českých trávnících v roce 2018 nepředstaví. Do 3.Ligy ale nastoupí B tým Wroclawi Panthers. Zatímco rozdělení do lig je již prakticky jisté, zařazení do skupin i formáty jednotlivých lig musí potvrdit Rada.  Soutěž mužů odehraje své základní části tradičně od dubna do začátku července. Playoffs zápasy vyvrcholí  Czech Bowlem na konci července. Pojďme se podívat podrobněji na jednotlivé ligy.

Bitters liga

Složení ligy
Západ: Pilsen Patriots, Příbram Bobcats, Prague Lions, Prague Black Panthers
Východ: Brno Alligators, Brno Sígrs, Pardubice Stallions, Ostrava Steelers
Nové týmy v lize: Brno Alligators, Brno Sígrs, Pilsen Patriots

Nejvyšší liga soutěže mužů narůstá z šesti týmů na osm. Oba brněnské týmy si vybojovaly účast v Bitters lize v uplynulé lize 2.Ligy. Po odchodu Bulldogs tak přišel logický postup třetího nejlepšího týmu 2.Ligy, Pilsen Patriots. Sígrs i Patriots ukázali, že posilněni o zahraniční hráče dokáží být velice nepříjemným soupeřem a v sezóně 2018 rozhodně nehodlají být do počtu. Alligators si návrat zpět do nejvyšší ligy zajistili i bez výpomoci importů.

Obhajovat titul budou Black Panthers, kteří již ohlásili první posilu, running backa Williama Younga. Ostrava Steelers vstupovala do sezóny 2017 s velkými ambicemi, ale trvalo několik zápasů, než bylo jasné, že tento tým může opravdu tyto ambice naplnit. Luke Wildung i Garrett Griffeth se vrátí do sestavy a budou mít tak šanci udělat i poslední krok a vyhrát Czech Bowl. V Ostravě se i tentokrát poohlédli po quarterbackovi ve Finsku, Drockilu nahradí Henri Väänänen. Lions budou také patřit mezi favority na postup do Czech Bowlu, zvlášť pokud se jim oproti letošku podaří vyhnout velkému počtu zranění. Pražský tým zatím žádné posily na nadcházející sezónu neohlásil. Stallions dvakrát dostali stopku na postup do Czech Bowlu od Black Panthers. S předvedenou hrou ale mohou být spokojení a ještě dlouho budou vzpomínat na dobrý tah s duem Langford - Lindsey. Ani Stallions ještě posily neohlásili. Bobcats si po dvou účastech v Czech Bowlu vybrali slabé dva roky, na které nebudou s radostí vzpomínat. Podaří se tentokrát vybrat správné posily, které vrátí Příbram do Czech Bowlu?

Předpokládaná podoba Bitters ligy rozdělí týmy do dvou skupin. Stále se počítá s deseti zápasy základní části, a tak každý tým sehraje se všemi soupeři ve skupině dva zápasy, a jeden zápas se soupeři z druhé skupiny. Dva nejlepší týmy z obou skupin postoupí do semifinále a vítězové se utkají v Czech Bowlu XXV.

2.Liga

Složení ligy
Hradec Králové Dragons, Prague Hippos, Prague Mustangs, Přerov Mammoths, Ústí nad Labem Blades, Vysočina Gladiators
Nové týmy v lize: Hradec Králové Dragons, Prague Mustangs, Přerov Mammoths, Vysočina Gladiators

Ve 2.Lize nezůstal kámen na kameni. Ligu opustily oba brněnské týmy i třetí Patriots. Liga se navíc rozrostla na šest týmů. Kromě Blades a Hippos tak uvídíme ve 2.Lize nováčky. Dragons tak ve druhém roce účasti v soutěži mužů udělali další skok vpřed. Po odchodu všech stávajících rivalů do křesla favoritů ligy usednou Blades. Pokud se ústeckému týmu vrátí Jakub Imr, čeká na obrany soupeřů velmi těžký úkol. Bitters Bronze Bowl ale ukázal, že Mammoths i Gladiators staví své týmy na kvalitní obraně (finále skončilo 6:0 pro Mammoths). Bude to ale stačit i ve 2.Lize na již ostřílené Blades a Hippos?

Týmy 2.Ligy odehrají osm zápasů, proti třem soupeřům dvakrát, proti dvěma soupeřům jednou. Ze základní části postoupí dva nejlepší týmy do Silver Bowlu a celkový vítěz postupuje do nejvyšší ligy pro sezónu 2019.

3.Liga

Složení ligy
Západ: Budweis Hellboys, East Bohemia Bucks, Prague Black Panthers 2, Trutnov Rangers
Východ: 
Šumperk Dietos, Třinec Sharks, Wroclaw Panthers, Zlín Golems
Nové týmy v lize: Prague Black Panthers 2, Šumperk Dietos, Třinec Sharks, Wroclaw Panthers, Zlín Golems

Ve 3.Lize se představí Wroclaw Panthers. Zvučný klub vyšle na české trávníky svůj B tým. Podobně na tom jsou i Black Panthers, kteří si v letošní sezóně vyzkoušeli 4.Ligu. Tentokrát dostanou náhradníci a mladí hráči možnost získávat zkušenosti o ligu výše. Dietos, Sharks a Golems čeká také přechod ze čtvrté ligy do třetí. Sharks byli letos suverénní a Iron Bowl ovládli po základní části bez prohry. Dokáží se ve 3.Lize postavit Black Panthers 2 a Panthers?

Týmy jsou rozděleny do dvou skupin a v základní části narazí každý tým dvakrát na všechny soupeře ze své skupiny. První dva týmy z obou skupin postupují do semifinále, které rozhodne o účastnících Bronze Bowlu.

4.Liga

Složení ligy
Karlovy Vary Warriors, Liberec Titans, Most Hunters, Tábor Foxes, Teplice Nordians
Nové týmy v lize: Karlovy Vary Warriors, Liberec Titans, Most Hunters

Čtvrtá liga přechází z jedenáctkového formy zpět. Návrat to ale nebude do osmičkové formy, ale jak jsme již avizovali po zasedání Parlamentu ČAAF, nově se bude hrát devítková forma. V útoku tak budou oproti jedenáctce chybět pouze oba ofenzivní tacklové. Premiéra v soutěži mužů čeká na Most Hunters, kteří byli na zasedání přijati mezi členy ČAAF. Po roční pauze se do soutěže vrací Warriors. Velký pád zažívají Titans, kteří ještě v roce 2016 hráli ve 2.Lize. 

Týmy odehrají celkem šest zápasů, proti jednomu soupeři dvakrát, proti čtyřem soupeřům jednou. První dva týmy po základní části postupují do Iron Bowlu.