Home  /  Zprávy  /  Preview #18.3: O víkendu 11 zápasů

Preview #18.3: O víkendu 11 zápasů

(pá) 13. duben 2018, Radim Kroulík

Ve třetím týdnu soutěže mužů se naplno roztáčí zápasový kolotoč. Kromě Bitters ligy totiž do hry vstupují i zbývající tři ligy. Na českých trávnících tak bude o víkendu k vidění hned deset zápasů soutěže mužů. Třešničkou je zápas CEFL, který na stadionu Viktorie Žižkov svede proti sobě Prague Black Panthers a Tirol Raiders. Co nás tedy čeká?

Bitters liga

Ostrava Steelers - Prague Lions 
Od tohoto zápasu lze očekávat emoce na maximum. Steelers a Lions se totiž příliš nemusí. Důkaz? Loňský zápas v Porubě již neřešil postavení v tabulce do blížícího se semifinále. Steelers měli zajištěné druhé místo, Lions teprv čekal boj o třetí místo následující víkend doma se Stallions. Mohlo by se tedy zdát, že týmy budou šetřit síly a možná se na hřišti více objeví náhradníci. Omyl. Zápas byl od začátku vyhrocený a na obou stranách došlo k vyloučení hráče. Urputný boj skončil vítězstvím 7:0 pro Steelers.

Lions budou chtít Steelers vrátit porážku ze semifinále. Tam sice pražský tým skóroval jako první, ale následně tahala za delší konec lana Ostrava, když si vypracovala náskok 21:7, který udržela do konce.

Do letošní sezóny vstoupily oba týmy rozpačitě. Lions museli spolknout těžkou porážku s Black Panthers před televizními kamerami. Steelers v poločase prohrávali se Stallions 0:20 a do zranění quarterbacka Stallions to zkrátka nebylo ono. Oba týmy ale vstupují do zápasu pozitivně naladěny. Lions porazili Patriots 55:19 a Steelers nakonec v Pardubicích vítězství urvali, a to se počítá.

Zápas přinese souboj dvou hvězdných running backů. Růžek proti Dvorskému. Kde se zdá, že budou mít Lions navrch, je passový útok. Bartlow se proti Patriots více sehrál se svými receivery a Hamza se Suchým jistě budou hrát důležitou roli i v Ostravě. To passový útok Steelers byl v prvním zápase podobný tomu z loňského roku. Nedělejme ale ukvapené závěry. Passový útok Lions se v prvním zápase také hledal. Proti obraně Lions v čele s Jamesem Brooksem by ale bylo potřeba, aby to šlo také vzduchem. Jinak to bude pro Dvorského hodně dlouhý den.

Do obrany Lions se vrací po stopce linebacker Libor Boucký, který vyztuží běhovou obranu. Naopak i nadále (a již trvale) bude Lions chybět Václav Tymoč.

Zápas Steelers - Lions začíná v neděli od 15:00. V Pick’em věří více soutěžících pražským Lions.

Pardubice Stallions - Pilsen Patriots
Velmi trpkou porážku mají za sebou v Pardubicích. Skvěle rozehraný zápas s Ostravou se proměnil v noční můru. Nejen ztráta vedení 20:0 na konečných 20:21, ale i zranění klíčového hráče. Quarterback Chris Forcier, který v prvním poločase nasázel Ostravě tři passové touchdowny, se hned z kraje třetí čtvrtiny zranil a do zápasu již nezasáhl.

To, jak je důležitý starting quarterback, se následně diváci přesvědčili velmi názorně. Pardubicím chyběl náhradní quarterback, a když se zranil i zastupující Radim Kalous (který si v prvním poločase připsal 8 catchů, 105 yardů a 2 touchdowny), byl útok Stallions prakticky vyhlazen. Duo running backů Ministr - Jelínek se marně pokoušelo ukrajovat yardy a čas.

Pokud bude Forcier chybět i proti Patriots, bude zajímavé sledovat, jak si s tím pardubický útok poradí. Pro Patriots je to tak jedinečná šance zaútočit na první vítězství v sezóně. Budou to mít ale těžké, protože obrana Stallions předvedla vydařený výkon a zdá se, že příchod Hulmana výrazně vystužil obranu. Ta v prvním zápase více připomínala obranu z roku 2016 pod taktovkou linebackera Ellisona. Loni to bez importa v obraně tak slavné totiž nebylo. Pokud ale podobně jako s Ostravou bude obrana na hřišti prakticky celý zápas, bude pro ni velmi složité udržet soupeře na uzdě.

Patriots přes na první pohled vysokou porážku předvedli proti Lions sympatický výkon. Ve třetí čtvrtině snižoval fumble returnem Dominik Ščerbák na 19:28. O jednoznačný zápas od samého začátku zápasu se rozhodně nejednalo. Patriots měli problémy v passové obraně, kdy si Bartlow připsal hned 5 passových touchdownů. Pokud nebude v neděli hrát Forcier, tak tato slabina by nemusela tentokrát tolik vadit.

Zápas Stallions - Patriots začíná v neděli od 15:00. Pro soutěžící Pick’em bude jistě důležité správně odhadnout, jestli bude Forcier hrát nebo ne.

2.Liga

Prague Hippos - Ústí nad Labem Blades
Složení druhé ligy se otřáslo v základech a došlo k velkému přeskupení. Dva týmy ale zůstaly a hned se střetnou v prvním zápase. Hippos a Blades budou vzhledem ke svým zkušenostem z 2.Ligy patřit k favoritům ligy. Hippos toto ale budou muset potvrdit, protože jen těžko lze pasovat do role favorita tým, který loni skončil 0-8. Alligators, Sígrs a Patriots jsou pryč, což by mělo otevřít cestu do finále právě Hippos a Blades.

Loni se Blades museli obejít bez running backa Jakuba Imra. Ten by měl chybět i tentokrát. Chybět ale nebude quarterback Jan Bláha. Pokud nedošlo k výrazným změnám, tak bude k vidění střet dvou ofenzivních filozofií. Blades vyznávají passovou hru, Hippos jsou spjatí se silovou hrou po zemi. První zápas tak napoví, jestli se oba týmy drží svých ozkoušených zbraní nebo jestli sáhly po změně. A první měření sil nám ukáže, jak na tom oba týmy jsou před zápasy s ligovými nováčky.

Zápas Hippos - Blades začíná v sobotu již od 11:00. Soutěžící Pick’em jednoznačně favorizují Blades.

Prague Mustangs - Hradec Králové Dragons
Proč hrají Hippos s Blades už v 11:00? Protože Motorlet přinese doubleheader. Po prvním zápase se na stejném místě představí Mustangs s Dragons. Zatímco Mustangs měli ambici dostat se do 2.Ligy již delší dobu, postup Dragons o ligu výše byl překvapením. Pro Dragons je to letos druhá sezóna v soutěži mužů a rozhodně dělají maximum pro to, aby nebyli pouze do počtu. Na pozici quarterbacka se představí Ashley Bailey. Říká vám to jméno něco? Loni hrál Baily jako receiver v Příbrami Bobcats. Nyní se tedy představí v novém týmu na nové pozici. Tím posilování Dragons neskončilo. Do týmu přišel německý hlavní trenér Jens Mollnau. A obranu povede americký trenér Darek Fuselier. Bude to na Mustangs stačit? Loni vyhráli Mustangs v prvním zápase 42:0, v tom druhém 20:0. Bailey by tak mohl pomoc produktivitě útoku Dragons.

Mustangs budou mít také zahraniční posilu na postu quarterbacka. Do týmu přichází Philip Villanueva. K němu do týmu přichází také William Little. Mustangs v loňské sezóně prošli suverénně základní částí, když si připsali šest výher a ani jednu prohru. Jejich tažení ale skončilo v semifinále, kdy podlehli Mammoths 3:27. Ukáží Mustangs, že je mezi nimi a Dragons stále výkonnostní odstup nebo se Dragons dotáhnou na svého soupeře?

Zápas Mustangs - Dragons začíná v sobotu od 15:00. Soutěžící Pick’em favorizují Mustangs.

Přerov Mammoths - Vysočina Gladiators
Repríza loňského Bronze Bowlu, tentokrát o ligu výše. Gladiators vstupovali do finálového zápasu na domácím hřišti jako favorité, ale Mammoths ukázali, že jejich obrana je výborná. O jediný touchdown zápasu se totiž postaral interception returnem Filip Bolek. Gladiators v čele s Purdiem nenašli ve finále odpověď a trofej tak putovala do Přerova.

Nová sezóna, nová liga, ale stále s Purdiem. Do sestavy Gladiators se tato agilní posila vrací. Kromě něj se Gladiators budou opírat i o výkony obrovitého Matthewa Sawickise.

To Mammoths budou sázet na osvědčený recept dominantní obrany. Podaří se jim zopakovat výkon z Bronze Bowlu?

Zápas Mammoths - Gladiators začíná v 15:00. Soutěžící Pick’em poměrně jasně favorizují Gladiators. 

3.Liga

Příbram Bobcats - Trutnov Rangers
Bobcats ve třetí lize. Chvíli to asi potrvá než si na to zvykneme. Dlouholetý favorit na Czech Bowl podobně jako v nedávné minulosti Alligators přeskupuje síly. První zápas je čeká doma s Rangers. Papírově ideální soupeř na nový začátek. Co ale očekávat od Bobcats? Opravdu těžko říct, v jakém stavu se tým nachází.

Rangers každoročně bojují s počtem hráčů a letos tomu nejspíše nebude jinak. I tak si v Trutnově umí zápasy užívat a zápas se zvučným soupeřem s bohatou historii je pro ně určitě motivací navíc. Loni měli Rangers problémy především v útoku, kdy si v šesti zápasech připsali pouze dvacet devět bodů.

Zápas Bobcats - Gladiators začíná v sobotu od 15:00. Soutěžící Pick’em poměrně jasně favorizují Bobcats. 

Budweis Hellboys - Prague Black Panthers 2
Druhý tým Black Panthers loni podával výborné výkony a ve čtvrté lize proti méně zkušeným týmům neměl konkurenci. Teď ve 3.Lize už bude nastupovat proti zkušenějším týmům. Vedle Bobcats mají PBP2 ve skupině Hellboys, se kterými sehrají první zápas. Druhý tým Black Panthers je určen primárně mladým hráčům a hráčům, kteří nedostávají prostor v Bitters lize. Bude tento mix hráčů stačit na Hellboys? V loňské sezóně se Hellboys neprobojovali do playoffs a to budou chtít letos určitě změnit. První zápas napoví, v jaké síle se nachází.

Zápas Hellboys - Black Panthers 2 začíná v sobotu od 14:00. Pick’em hovoří jasně ve prospěch Black Panthers 2.

Wrocław Panthers - East Bohemia Bucks
Premiérová účast jediného zahraničního týmu proběhne na domácím hřišti s Bucks. V jaké síle budou Panthers? Pochopitelně v tomto týmu nebudou hrát nejlepší hráči Panthers. Jejich sílu v plné sestavě okusili Prague Lions v roce 2016 v Champions league a dopadlo to velmi jednoznačně ve prospěch polského týmu. Sílu Panthers pravděpodobně nepoznáme v tomto zápase. Bucks v loňské sezóně nevyhráli jediný zápas a navíc skórovali za celou sezónu pouze šestnáct bodů.

Zápas Panthers - Bucks začíná v neděli od 13:00. V Pick’em i přes handicap 69,5 bodů věří více soutěžících Panthers.

Zlín Golems - Šumperk Dietos
Golems se premiérově představí ve 3.Lize. Proti nim budou stát zkušení Dietos. Šumperk v loňské sezóně dlouho pomýšlel na postup do Iron Bowlu, ale nakonec nestačil na Sharks. Poslední vzájemný zápas Golems a Dietos skončil těsným vítězstvím Šumperku 10:6. Vypadá to, že by nás mohl čekat velmi vyrovnaný zápas. Golems potřebují zapracovat na útoku, který v loňské sezóně zaznamenal padesát sedm bodů (Dietos sto devět).

Zápas Golems - Dietos začíná v neděli od 14:00. Soutěžící Pick’em věří více domácím Golems.

4.Liga

Liberec Titans - Karlovy Vary Warriors
Zápas týmů, které se v posledních sezónách hledají. Titans ještě nedávno hráli ve 2.Lize. Warriors loňskou sezónu dokonce vynechávali. Zápas tak může přinést řadu překvapení. Zkušenost jsou rozhodně na straně Titans, ale kdo ví, jestli se jim podaří zkušenosti přetavit i v nové devítkové formě fotbalu. Oba týmy tak vstoupí do historie jako účastníci prvního devítkového zápasu u nás.

Zápas Titans - Warriors začíná v neděli od 14:00. V Pick’em se více věří domácím Titans.

CEFL


Prague Black Panthers - Tirol Raiders
Black Panthers si z Bitters ligy odskočí na zápas CEFL. V evropské soutěži narazí doma na jeden z nejlepších týmů Evropy. Zápas s Lions ukázal, že Black Panthers jdou správným směrem, ale Raiders budou soupeřem na úplně jiné úrovni. Raiders si v posledním zápase AFL vyšlápli na Graz Giants, které vede Martin Kocián. Pro Black Panthers to bude výborný test a srovnání, jak na tom jsou v porovnání s evropskou špičkou. Zápas odehrají Black Panthers na stadionu, kde zatím nikdy neprohráli. Jejich duel s Raiders se totiž bude hrát na stadionu Viktorie Žižkov.

Zápas Black Panthers - Raiders začíná v neděli od 14:00. V Pick’em věří soutěžící Raiders, zároveň si ale nemyslí, že by Raiders měli vyhrát o více než 25 bodů.