Home  /  Zprávy  /  Preview #18.12: cílová rovinka základní části

Preview #18.12: cílová rovinka základní části

(pá) 22. červen 2018, Radim Kroulík

První tři ligy zakončí tento víkend základní část. V Bitters lize se rozhodne o posledním účastníkovi semifinále v přímým souboji Sígrs se Stallions. V pražském derby budou mít velkou motivaci Lions, kteří stále mohou skončit druzí a hrát tak semifinále doma. Ve 2.Lize bude napínavý duel o druhé postupové místo do Bitters Silver Bowlu. Blades a Mammoths si tak podobně jako Sígrs a Stallions zahrají neoficiální playoffs už teď. Ve třetí lize je složení semifinalistů jisté a bojovat se bude o lepší nasazení. Čtvrtá liga nabídne duel předposledního s posledním.

Bitters liga

Brno Sígrs - Pardubice Stallions
Neoficiální čtvrtfinále, akorát Sígrs budou mít startovací čáru posunutou blíže k cíli. Do rozhodujícího zápasu budou vstupovat s komfortním náskokem. Stačí jim totiž neprohrát o více než 34 bodů. V prvním vzájemném duelu, ve kterém za Stallions startoval na quarterbackovi junior Linek, vyhráli Sígrs drtivým rozdílem 42:0. V případě výhry Stallions by oba týmy měly shodnou bilanci, poměr vzájemných zápasů i sílu poražených vítězů. Proto by na řadu přišlo skóre ze vzájemných duelů. Stallions tak nebudou mít čas se na hřišti Ragby Bystrc rozkoukávat. Pardubice se dlouhodobě opírají o passový útok a jejich hra po zemi je spíše do počtu. Běhový útok má v sezóně průměr 35 yardů na zápas. Naopak vzduchem se Stallions tradičně daří. Mezi receivery má hned 4 hráče v top 10 v průměru zachycených yardů na zápas. Sígrs se tak musí mít na pozoru. Náskok mají komfortní, ale například se Steelers prohráli 0:35. Stallions musí předvést prakticky perfektní výkon ve všech fázích hry. Obrana v zápase s Alligators pustila 27 bodů, což si teď v zápase s druhým brněnským týmem nemůže dovolit. Proti Black Panthers se zranil quarterback Webster, který do druhého poločasu nenastoupil. Pro klíčový duel ale bude připraven.

S marodkou na postu quarterbacka se potýkají i Sígrs. Väänänen završil smolnou sezónu dalším zraněním a sezóna pro něj skončila. Finský quarterback tak na sezónu 2018 v Bitters lize nebude vzpomínat v dobrém. Quarterbackem Sígrs pro závěrečný zápas má být opět Michael Lindsey. Ten ukázal, že i na této pozici dokáže být platný. Dobře si je toho vědoma i obrana Pardubic. Lindsey totiž na hřišti Pardubic zdemoloval svůj bývalý tým (201 běhových yardů, 167 passových a celkem 5 touchdownů). Tentokrát bude hlavním cílem co nejdéle držet míč a nepouštět pardubický útok na hřiště. Předpoklady k tomu má dobré, vzhledem k jeho produktivitě získaných yardů z prvního zápasu.

Zápas Sígrs - Stallions začíná v neděli od 15:00.

Prague Lions - Prague Black Panthers
Pražské derby otevřelo základní část letošní sezóny televizním zápasem a také ji uzavře. Týmy vstupují do zápasu s odlišnou motivací. Domácí Lions mají šanci vítězstvím urvat výhodu domácího prostředí pro semifinále se Steelers. Lions se určitě chtějí vyhnout stejnému scénaři jako loni, kdy na semifinále vyrazili na Moravu, kde jejich účinkování skončilo vypadnutím. Black Panthers mají první místo v tabulce jisté. Hrají tak především o čest a udržení neporazitelnosti v základní části. A to není málo. Nelze si moc představit, že by Black Panthers vypustili zápas darovali vítězství svému pražskému rivalovi. Obhájci titulu se vyznačují agresivní hrou a vypouštění zápasů neznají. Black Panthers tak budou muset vyvážit udržení zápasového rytmu s odpočinkem klíčových opor pro playoffs. Určitě budou chtít, aby se opakoval scénář z úvodního zápasu, ve kterém zvítězili 48:0. Pak by se na hřiště určitě dostal náhradní quarterback Pavel Mráz a jeho kolegové ze střídačky.

Lions budou chtít ukázat, že výpadek útoku byl proti Steelers pouze výjimkou. Tým se v průběhu sezóny prezentoval dominantní ofenzivní hrou, která semlela soupeře v první čtvrtině a následně držela komfortní náskok. Proti Steelers v televizním zápase tomu tak nebylo. Passový útok nasbíral pouze 40 yardů. Bartlow se Suchým a Robou neměli svůj den. Proti obraně Black Panthers to nebudou mít o nic jednodušší. Uvidíme, jestli se útok Lions oklepe z nevydařeného zápasu se Steelers. Také uvidíme, jak moc se lionský tým výkonnostně posunul oproti úvodnímu zápasu s Black Panthers, který prohrál vysokým rozdílem.

Zápas Lions - Black Panthers začíná v neděli od 14:00.

Brno Alligators - Pilsen Patriots
Zápas, ve kterém se hraje především o vylepšení konečné bilance. Alligators minulý víkend přišli o šanci postoupit do semifinále, když vysoko prohráli druhé brněnské derby. S Patriots si tak budou chtít spravit chuť a zakončit sezónu na správné notě. To Patriots budou vyhlížet šanci urvat první vítězství v sezóně. Právě proti předposlednímu týmu budou mít dobrou šanci. Plzeňský tým ukázal v prvním vzájemném duelu sympatický výkon a určitě nebude bez šance. Navíc pro Alligators bude možná těžké hledat maximální motivaci. Tým měl dlouho dobře našlápnuto k playoffs a vypadnutí mrzí dvojnásob, protože bylo s městským rivalem.

Zápas Alligators - Patriots začíná v sobotu od 16:00.

2.Liga

Ústí nad Labem Blades - Přerov Mammoths
Stejně jako v zápase Sígrs se Stallions, i toto bude neoficiální vyřazovací zápas. Narozdíl od Bitters ligy, vítěz s jakýmkoliv rozdílem bere vše. První vzájemný duel ovládli Blades 14:12, kteří tak svému soupeři uštědřili zatím jedinou porážku v lize. O stejný kousek se teď budou pokoušet na vlastním hřišti. Ústí se podařilo zastavit produktivní běhový útok Mammoths a sami si připsali své dva jediné touchdowny zápasu po zemi. Oba týmy se mohou spolehnout na kvalitní obranu. Mammoths v celé základní části pustili zatím v sedmi zápasech pouze 27 bodů (Blades 69). Zároveň má Přerov i nejproduktivnější útok, který nasázel 215 bodů (Blades 193). Těšit se tak můžeme na vyrovnanou bitvu o druhé postupové místo do Bitters Silver Bowlu. Kdo vyzve Gladiators v zápase o vítězství ve 2.Lize?

Zápas Blades - Mammoths začíná v sobotu od 15:00

Hradec Králové Dragons - Prague Mustangs
Dragons vstupují do závěrečného zápasu s prvním vítězstvím v sezóně v kapse. Na hřišti Hippos vyhráli suverénně 40:0. V zápasech s ostatními soupeři zatím Dragons nedokázali držet krok. Proto budou Mustangs favority. První vzájemný duel vyhrál pražský tým 34:12. Na playoffs to letos stačit nebude, ale stále mohou zakončit sezónu s bilancí 4-4. Dragons proti silnějším soupeřům trápí především produktivita v útoku, který má problém se posouvat po hřišti. Možná bylo vítězství s Hippos tím správným impulzem a Dragons se proti Mustangs budou prezentovat zlepšeným výkonem v útoku.

Zápas Dragons - Mustangs začíná v sobotu od 12:00.

Vysočina Gladiators - Prague Hippos
Gladiators již vyhlíží Bitters Silver Bowl a zápas s Hippos pro ně bude spíše kvalitním tréninkem. Hippos letos prochází krizí úzkého kádru. Proti Dragons nastoupilo 20 hráčů a na postu quarterbacka se objevil defenzivní back Miroslav Vogal. Vysoká prohra s Dragons naznačuje, že proti Gladiators to příliš slavné nebude. Hippos před sezónou patřili k nejzkušenějším týmum druhé ligy, ale od samotného začátku sezóny se jim smůla na zranění lepila na paty. Pražané tak vyhlížejí konec sezóny. Pro Gladiators teprve to hlavní začne.

Zápas Gladiators - Hippos

3.Liga

Zlín Golems - Třinec Sharks
Třinec si minulý týden vyšlápl na Bobcats a stále mají šanci si zajistit celkové druhé místo v základní části a zajistit si tak výhodu domácího hřiště pro semifinále. K tomu potřebují, aby Bobcats vyhráli svou skupinu Jih. Proti Golems budou Sharks jasnými favority. Zlín zatím čeká na první vítězství v sezóně a jelikož zápas s Bucks byl zrušen, má teď s Třincem poslední šanci. Ten ale ukázal, že bude i v playoffs těžkým soupeřem. Nelze tak příliš očekávat, že by Sharks klopýtli právě s Golems.

Zápas Golems - Sharks začíná v neděli od 14:00

Prague Black Panthers 2 - Příbram Bobcats
Tato dvojice vstupovala do základní části úvodním zápasem a také se se základní částí rozloučí. Black Panthers 2 zažili jedinou letošní porážku právě s Příbramí. Bobcats si dobrou pozici zkomlikovali prohrou proti Sharks a o první místo ve skupině Jih ještě musí zabojovat. PBP 2 mají šanci zakončit základní část na prvním místě a odehrát semifinálový duel doma. V loňské sezóně pražský tým ve 3.Lize do playoffs postoupit nemohl, tentokrát to pravidla umožňují. Black Panthers se mohou opřít o kvalitní obranu, která v sezóně v pěti zápasech pustila pouze 34 bodů. V útoku vede Pražany quarterback Jiří Chvalina. Produktivita jeho útoku sice není zdrcující (Sharks i Bobcats skórovali v sezóně více bodů), ale s výjimkou zápasu s Bobcats to vždy stačilo na komfortní náskok.

Zápas Black Panthers 2 - Bobcats začíná v sobotu od 15:00.

4.Liga

Teplice Nordians - Most Hunters
Nordians si po loňské účasti v Iron Bowlu nevybrali nejšťastnější sezónu. S jednou výhrou a třemi porážkami jsou na posledním místě právě před Hunters. Tým, který byl před sezónou pasován do role favorita, se tak do finále nepodívá. V předcházejícím zápase si Nordians připsali první vítězství v sezóně, když porazili Foxes. To je ale jen malá útěcha za jinak nevydařenou sezónou. V sobotu budou mít Teplice příležitost spravit si chuť a zakončit sezónu vítězně. Most zakončí premiérovou sezónu, ve které se především rozkoukával. Foxes mohou být pro Hunters dobrým příkladem, jak lze rychle přetavit nabrané zkušenosti z první sezóny. Tábor totiž stále bojuje o účast v Iron Bowlu.

Zápas Nordians - Hunters začíná v sobotu od 14:00.