Home  /  Zprávy  /  Systém soutěží amerického fotbalu pro sezónu 2005

Systém soutěží amerického fotbalu pro sezónu 2005

(pá) 19. listopad 2004, Filip Hobza
Oproti letům minulým byly vyhlášeny 2 samostatné soutěže s výkonnostní diferenciací. Jejich účastníci se utkají o tituly vítězů ČLAF Konference A a ČLAF Konference B. Dále byla vytvořena nadstavbová soutěž o mistra ČR v americkém fotbale ? Superpohár.


ČLAF Konference A

Elitní soutěž ČLAF Konference A se účastní první čtyři týmy na základě výsledku ČLAF 2004: Prague Lions, Prague Panthers, Bratislava Monarchs a Brno Alligators. Každý tým se utká s každým jednou buď doma nebo venku na základě losu (resp. na opačném hřišti oproti ČLAF 2004). Pro zvýšení počtu utkání se všichni účastníci ČLAF Konference A střetnou se všemi účastníky ČLAF Konference B jednou buď doma nebo venku na základě losu (resp. na opačném hřišti oproti ČLAF 2004). O pořadí v ČLAF Konferenci A rozhoduje bodový zisk ze všech odehraných utkání (v rámci ČLAF Konference A i mezikonferenčních) ? vítězství 2 body, prohra 0 bodů, kontumace -2 body, při nerozhodném stavu po odehrané základní hrací době se prodlužuje dle pravidel NCAA až do rozhodnutí. V případě rovnosti bodů rozhoduje o pořadí bodový zisk ze vzájemného utkání.


ČLAF Konference B

Soutěže ČLAF Konference B se účastní týmy: Bobcats, Pilsen Tornadoes, Pardubice Stallions, Liberec Highlanders a Havířov Devils. Každý tým se utká s každým jednou buď doma nebo venku na základě losu (resp. na opačném hřišti oproti ČLAF 2004). Pro zvýšení počtu utkání se všichni účastníci ČLAF Konference B střetnou se všemi účastníky ČLAF Konference A jednou buď doma nebo venku na základě losu (resp. na opačném hřišti oproti ČLAF 2004). O pořadí v ČLAF Konferenci B rozhoduje bodový zisk ze všech odehraných utkání (v rámci ČLAF Konference B i mezikonferenčních) ? vítězství 2 body, prohra 0 bodů, kontumace -2 body, při nerozhodném stavu po odehrané základní hrací době se prodlužuje dle pravidel NCAA až do rozhodnutí. V případě rovnosti bodů rozhoduje o pořadí  bodový zisk ze vzájemného utkání.


Superpohár o mistra ČR

Právo účastnit se Superpoháru o mistra ČR mají všichni účastníci soutěže ČLAF Konference A a první 2. týmy soutěže ČLAF Konference B. První dva týmy ČLAF Konference A jsou nasazeny do semifinále. 3. tým ČLAF Konference A se utká se 2. týmem ČLAF Konference B a 4. tým ČLAF Konference A se utká s 1. vítězem ČLAF Konference B ve čtvrtfinálových utkáních. Výhodu domácího prostředí mají ve čtvrtfinále týmy, které po odehrání všech utkání ČLAF A i B získaly větší počet bodů. V případě rovnosti bodů rozhoduje o výhodě domácího prostředí bodový zisk ze vzájemného utkání. Čtvrtfinálová utkání slouží rovněž jako baráž o nasazení do dalšího ročníku soutěží ČLAF Konference A a ČLAF Konference B ? vítězové mají zajištěnu účast v elitní ČLAF A. V semifinále Superpoháru o mistra ČR nastoupí vítěz soutěže ČLAF Konference A proti horšímu týmu (v rámci soutěží ČLAF Konference A a ČLAF Konference B při dodržení principu nadřazenosti A nad B), který postoupí ze čtvrtfinále a dále 2. tým soutěže ČLAF Konference A proti lepšímu týmu (v rámci soutěží ČLAF Konference A a ČLAF Konference B při dodržení principu nadřazenosti A nad B), který postoupí ze čtvrtfinále. Výhodu domácího prostředí mají nasazení semifinalisté. Vítězové semifinálových utkání se utkají o vítěze Superpoháru a titul mistra České republiky v americkém fotbale pro rok 2005. Všechna utkání Superpoháru jsou hrána na jedno vítězné utkání systémem play-off. V případě, že se některý tým, který se do soutěže Superpoháru o mistra ČR kvalifikoval, rozhodne této soutěže nezúčastnit, na jeho místo je oprávněn nastoupit tým, který se umístnil v soutěžích ČLAF Konference A nebo B za ním.