Home  /  Zprávy  /  Letem fotbalovým světem 1/2008

Letem fotbalovým světem 1/2008

(st) 9. duben 2008, Michal Rosíval
Rakousko
Carinthian Black Lions - Hohenems Blue Devils  7:40
Raiders Tirol - Danube Dragons  34:12
Vienna Vikings - Graz Giants  20:33
Graz Giants - Carinthian Black Lions  40:7
Hohenems Blue Devils - Danube Dragons  33:35
Vienna Vikings - Raiders Tirol  35:21
V prvním kole Vikings po šesti letech prohráli na své "Svaté hroudě", co hůř Giants je jasně přejeli. Že by tedy Rakousko a s ním i celá Evropa ztratila své krále? V dalším kole ale Vikings další z elitních týmů, Raiders, porazili, takže v Rakousku to vypadá opět na zajímavou ligu.
Jinak Rakousko mění systém soutěže - stále platí, že týmy hrají šest zápasů v základní části (každý s každým jednou plus jeden zápas dle výsledků loňského ročníku - finalisté spolu, dále 3-4 a 5-6), ale nově se zavádí i semifinále. Austrian Bowl je naplánový na 27.6., tedy stejný den jako jeho český kolega.
 
Německo
Sezóna začíná 19.4. a systém zůstává stejný (12 týmů ve dvou divizích, 8 týmů jde do playoffs, poslední týmy v divizích hrají baráž s vítězi druhé ligy). German Bowl se koná 27. září.
 
Maďarsko
Nagykanizsa Demons - Budapest Cowboys  12:28
North Pest Vipers - Budapest Titans  29:41
Debrecen Gladiators - Budapest Wolves  3:52
Z osmi týmů jsou čtyři z Budapešti a to včetně prvního týmu Wolves. Kdo je skutečným mistrem Maďarska Vlci naznačili hned v prvním vystoupení, když v Debrecenu, tedy na hřišti finalisti posledních dvou ročníků, vyhráli o 50 bodů.
Ligu letos hraje osm účastníků rozdělených do dvou divizí, přičemž systém je na hranici pochopitelnosti. V divizích spolu týmy hrají jednou, plus dva zápasy s týmy z druhé divize (podle neznámého klíče). Nejlepší dva týmy z každé divize postoupí do semifinále, zbývající týmy vytvoří supertabulku o umístění (zde to hraničí s tou pochopitelností) a nejhorší z nich postoupí do druhé ligy, kde letos hraje 10 týmů.
 
Polsko
Silesia Miners - Kraków Tigers  47:0
Husaria Szczecin - Wrocław Devils  6:13
Osm týmů hraje jednou každý s každým v jedné divizi (některé týmy dělí i 700 kilometrů), 4 týmy hrají semifinále, 7.tým baráž a 8.tým sestupuje rovnou do druhé ligy kde nyní hraje 9 týmů. Polská asociace vydává i vlastní časopis - aktuální číslo.
 
Itálie
Výsledky italské ligy sice pravidelně monitorovány nebudou, ale italská situace za zmínku stojí. V zimě se totiž Itálie "rozhádala" (následkem toho se dokonce i zrušilo ME, která měla Itálie pořádat) a z asociace vystoupily některé kluby, mimo jiné i elitní kluby jako Lions Bergamo, Panthers Parma a Giants Bolzano, tj. tři ze čtyř finalistů posledního ligového ročníku. Tyto kluby pak založily vlastní asociaci a ligu IFL, kde bude hrát 9 týmů (zajímavé je, že se spojily týmy ze severu Itálie a tři týmy ze Sicílie, takže o cestování nouzi mít zjevně neudou). "Stará" asociace (mezitím už přejmenovaná) pak zvolila vskutku gigantickou ligu (NFLI), protože ve čtyřech divizích bude hrát celkem 17 týmů.
 
CEFL
Osm týmů ve dvou divizích, 4 do semifinále.
 
EFL
Hospitalet Pioners - Thonon Black Panthers  37:35
La Courneuve Flash - Graz Giants  14:12
Thonon Black Panthers - Lions Bergamo  27:39
Deset týmů hraje ve 4 skupinách o postup do čtvrtfinále, kde už čekají 4 nasazené týmy. V soutěži hrají hned 3 rakouské týmy.
 
EFAF Cup
Berlin Adler - Amsterdam Crusaders  26:12
The Crew Wrocław - Prague Panthers  0:53
Celkem v soutěži hraje jedenáct týmů ve čtyřech skupinách, přičemž vítězové skupin postupují do semifinále. Třetím týmem v "pražské" skupině jsou Danube Dragons. Klíčový přímý souboj o postup s Dragons hrají Panthers doma 11.5.