Home  /  Zprávy  /  Letem fotbalovým světem 20/2008

Letem fotbalovým světem 20/2008

(po) 27. říjen 2008, Michal Rosíval
CEFL
Gladiators Oberwart - Vukovi Beograd   14:8
Finále ligy. Na finále hrané ve Vídni přišlo 327 diváků (kde jsou ty skvělé návštěvy, o kterých jsme nedávno četli?) a po většinu zápasu viděli nudný zápas. V poločase bedl Bělehrad 6-0 a Oberwart mohl být rád, že je rád. V druhé půlce ale jeden dobrý drive a interception return stačili k obratu: 14-6 pro Rakušáky. Poslední akce zápasu jakoby z oka vypadla poslední (resp. v jejich případě vlastně předposlední) akci Saints v Londýně - místo puntu "vlastňák" v podobě safety a dva body pro soupeře. Na rozdíl od Saints už Gladiators vůbec puntovat nemuseli a překvapivě vyhráli v CEFL.
Soutěž týmů z Rakouska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Srbska tak vyhrál vítěz třetí rakouské ligy (kvalitou ale patřící do druhé). Uvidíme, kdo všechno bude hrát CEFL v příštím roce.
 
 
Slovensko
Trnava Bulldogs - Nitra Knights  10:28
Nitra Knights - Zvolen Patriots  30:0
Zvolen Patriots - Trnava Bulldogs  12:18
Jednodenní turnaj malých forem (hrálo se osm na osm) v Trnavě. Paradoxem je, že tým, o kterém se mluví jako o slovenské dvojce, tedy Zvolen, skončil až poslední.
Jak daleko mají týmy do soutěžní úrovně těžko soudit, momentální problém číslo jedna jsou patrně lidé - pouze domácí Trnava měla přes dvacet hráčů (26), Nitra a Zvolen pouze kolem osmnácti.
 
 
 
Pozvánka na semifinále ČJLAF
Havířov Devils (5-0) - Prague Panthers (2-3)
 
Sobota, 14:00. Havířov, ragbyové hřiště, ul. Astronautů
Rozhodčí: Ludvík, Vobořil, Navrátil, Bouzek, Rosíval, Klimeš
Historická vzájemná bilance: 2-0, letos 14-8 (DEV)
Historická bilance Devils v postseason: 0-2, historická bilance Panthers v postseason: 2-1
 
Havířov bez ztráty vyhrál základní část, je určitě favoritem ale... Havířov měl v podstatě nejvýhodnější los, protože venku hrál s outsidery z Brna a Plzně, zatímco zbývající účastníky playoffs uvítal doma. Přitom v juniorské lize, na rozdíl od seniorské, hraje domácí hřiště roli (V juniorské lize od roku 2002 mají domácí týmy bilanci 58-37, tj. 61% vyhraných zápasů, v seniorské lize za stejné období 124-130, tj. víceméně 50%, tzn. domácí hřiště nemá žádný vliv). Navíc - tyto zápasy Devils vyhráli pouze o 6, 8, resp. 14 bodů. Nejtěsnější byl právě souboj s Panthers, který skončil až v prodloužení. Shodou okolností, druhý vzajemný zápas z roku 2007 skončil rovněž o pouhých šest bodů a rovněž v prodloužení. Takže ano, Devils jsou favoritem, ale že by soupeře nějak válcovali a semifinále by bylo jen otázkou skóre, tak o tom se moc mluvit nedá. A jedna zajímavost - Devils jsou jediným účastníkem letošního semifinále, který zatím mezi juniory nezískal titul.
Zápas by, kromě vyrovnaného průběhu, mohl být i atrkativní, zejména díky líbivé hře Devils. Hru na čtyři receivery u nás nepraktikuje víceméně žádný seniorský, natož juniorský tým. A navíc - funguje to - na rozdíl od loňska, kdy problém nebyl v tom, jestli bude pass complete nebo incomplete, ale v tom, jestli se povede snap. Na druhé straně, v duchu seniorky, ultrakonzervativní styl Panthers (viz statistiky ze zápasu PAN-PTR), v tomto případě podpořený nadprůměrnou secondary Devils, do které není vždy nejrozumnější házet.
 
Kdyby měli být na zápas kurzy, tak budou 1.3-3.9 a handicap DEV o 7.5
 
 
 
Prague Lions (4-1) - Příbram Bobcats (3-2)
Neděle, 13:00, Praha, stadion UK, Bruslařská ul.
Rozhodčí: Valenta, Málek, Kumhera, Skácel, Winkler
Historická vzájemná bilance: 9-1, letos 20-12 (LIO)
Historická bilance Lions v postseason: 6-2, historická bilance Bobcats v postseason: 2-2
 
Zajímavý zápas v sobotu, neméně zajímavý zápas v neděli. Bobcats v sezóně dvakrát prohráli, přitom oba tyto zápasy hráli venku (což je podstatné, viz komentář k prvnímu SF). A obě prohry byly o pouhých 8 bodů. Lions s Bobcats nikdy vážnější problémy neměli - vyhráli 9x z 10, ale - všech devět výher bylo v základní části, v playoffs se potkali jednou (v roce 2005) a tehdy vyhráli Bobcats...
Co se hry týče, tak ani jeden tým nepředvádí žádnou velkou divočinu a zlstává na zemi (doslova). Přitom vzrůstem nevýrazná secondary Bobcats k útokům vzduchem vyloženě vybízí. Nejdůležitější otázkou bude, zda-li k zápasu nastoupí klíčový hráč Příbrami Petr Datel. Se zraněními bojuje celou sezonu (v prvním letošním zápase s Lions se skóre vyvíjelo skoro podle toho, jestli hrál nebo nehrál), minulý víkend kvůli zranění "nedohrál" ani combine.
 
Kdyby měli být na zápas kurzy, tak budou 1.27-4.2 a handicap LIO o 8.5