Home  /  Zprávy  /  Letem světem 3/2010

Letem světem 3/2010

(čt) 22. duben 2010, Michal Rosíval
Rakousko
Ostře sledovaná liga, minimálně na severní hraně železniční tratě do Benešova. Celkem hraje 8 týmů, 5 se mělo bít o postup do semfinále, 3 se měly dívat. Collectpoint Prague Panthers měli být jedním z těch prvních pěti. Ne že by zatím platilo, že "nezůstal kámen na kameni", ale vyložene podle scénaře věci také nejdou.
Předpoklady zatím naplnili jen Tirol Raiders, kteří dvakrát vyhráli a vedou a Salzburg Bulls, kteří dvakrát prohráli a jsou poslední. Bez prohry jsou také Vienna Vikings, ale ti zatím "neměli soupeře" a až teď v sobotu se ukáže, protože doma hostí Raiders. Třetím do neporažené party jsou Danube Dragons. Perfektní útok (včetně EFL skóroval ve třech zápasech 162 bodů), ale méně perkeftní obrana (výsledek proti Invaders 63:55).
Zmínění St. Pölten Invaders jsou druhým týmem bez výhry a třetím jsou Panthers. Tým s obrovským očekáváním dopadl tvrdě na zem. Letos tři zápasy, tři prohry (plus výhra v Plzni), bilance na hony vzdálená očekávání. Na jedné straně možná i podcenění, resp. přecenění situace, na straně druhé možná nelezení svých limitů. Být Panthers mladším týmem, tak by ty prohry ani tak nevadily, protože Panthers si prostě na těžké zápasy musí zvyknout. V české lize (ale ani EFAF Cupu) nevadila jedna nebo dvě chyby, nemuseli hrát naplno 4 čtvrtiny. O psychickém bloku českých soupeřů ani nemluvě. Jen by bylo pro Pražany dobré, kdyby si zvykli rychle, protože čas a věk opravdu běží.
Panterům absolutně nefunguje obrana (co je horší - ani passová, ani runová), DL je problém obrovský, nefunguje celkové schéma obrany. Útok špatný není, ale ani jeden ze zahraničních soupeřů neměl problém pantherský útok "číst", což českým týmům činí problémy neuvěřitelné.
A věc, které si velmi intenzivně všímají v Rakousku - pražská hvězda Clinton Graham hraje hluboko pod svoje možnosti a jeho výkony jsou zklamáním a rozčarováním.
Zbývají ještě dva týmy - oba s bilancí 1-1 a to Graz Giants a Carinthian Black Lions, přičemž tyhle dva týmy se utkaly v posledním kole a senzačně vyhráli Black Lions.
Celkově rakouská liga vypadá hodně vyrovnaně. Týmy hrají jen 6 zápasů, jednoho soupeře tedy vynechávají (Panthers se nesetkají s Dragons) a hned několik týmů by mohlo skončit na bilanci 3-3.
Tento víkend hrají Panthers v Salzburgu a mají nůž na krku, protože prohra by jejich mezinárodní sezónu v podstatě pohřbila. Naštěstí je ten salzburgský nožík docela dost tupý a problém by to být neměl.
Mimo tohoto zápasu a zmíněného Vikings-Raiders se hraje ještě Giants-Dragons, takže docela pěkný víkend pod Alpami.
 
Maďarsko
V dolních Uhrách měli vloni ligu s pěti týmy, letos se odhodlali (resp. spíše byla vynucena okolnostmi nikoliv vzdálenými těm českým) k lize s dokonce 12 týmy (!!). Společně tak budou hrát týmy, které vloni hráli ligu první (tradičně úspěšný tým z Györu chybí zcela, Sharks letos hrají pouze Challenge Cup), druhou i třetí. Jednotlivé týmy v základní části odehrají pouze 6 zápasů, takže s polovinou soupeřů se týmy vůbec neutkají...
Hlavním favoritem jsou, samozřejmě, Budapest Wolves.
 
Polsko
Vloni v osmi, letos v devíti. Vloni hráli do října, letos mají plán skončit v červenci. Mají ale už skluz, protože minulý týden své kolo odložili.
Odhadovat šance je v Polsku tradičně nemožné a už první kolo této tezi dalo za pravdu, protože nováček Krakow Tigers porazil loňského mistra Silesia Miners...
 
Německo
Němci začínají tradičně mezi posledními v Evropě a proberou se příště.