Home  /  Zprávy  /  Letem světem 25/2010

Letem světem 25/2010

(po) 11. říjen 2010, Michal Rosíval
Německo
Kiel Baltic Hurricanes - Berlin Adler  17:10
Kiel Baltic Hurricanes - tak se jmenuje nový německý mistr. Kiel se z titulu raduje vůbec poprvé, na české duo Jenšík-Fuksa (ten po zranění neaktivní) se tentokrát nedostalo.
Kiel vyhrál zcela zaslouženě, útok Berlína takřka zcela eliminoval (byť tam byly dva nepovedené field goaly). Adler dali touchdown až dvacet vteřin před koncem. Za to z krásné akce - QB Tobias Brüning (jeho výkon byl hodně podprůměrný, absence dlouhodobě zraněného Kylea Callahana byla možná největším faktorem zápasu) hodil toss na RB Taliba Wisea a ten jej zpět našel volného v endzoně. V ten moment ale bylo pozdě a potřetí v řadě se přihodilo, že nejlepší evropský klub (měřeno vítězstvím v EFL) nedokázal opanovat svoji domácí ligu. Ačkoliv ani Kiel v útoku neoslnil, tak MVP byl zcela dle pravidla "když nevíme komu to dát, tak to dostane quarterback vítězů" Jeff Welsh.
Pět minut před koncem zápasu se Berlín mohl dostat na kontakt - Wise běžel do touchdownu a v nelehké situaci se pokusil u sideline o skočení do endzone. Přitom, aby proskočil mezi pylony, si chtěl předat míč z ruky do ruky (resp. míč vzít do obou). Přitom mu míč těsně před goalline vyklouzl a následky byly ničivé - místo tochdownu (a stavu 10:17) z toho byl touchback (a míč pro Kiel). Podle záběrů rozhodčí rozhodli sice ne úplně jistě, ale správně. Jednoho v ten moment napadlo, jak by se na takové "kuriozní" pravidlo reagovalo v Česku a to i v případě, že by zjevně šlo o rozhodnutí správné...
Výhra Kielu je dobrou a zároveň špatnou zprávou pro Panthers - pokud bude Kiel hrát příští rok (seriózně) EFL, tak tím poklesne riziko cestování do Skandinávie (nebo ještě hůř - Moskvy), ale současně se objeví další tým z "regionu", který bude asi nad síly Panterů a zabrání jim v postupu do čtvrtfinále. Pro představu o kom je řeč - Kiel má v německé lize šňůru 14 výher (prohrál v prvním kole), z toho tři výhry ze tří zápasů proti Berlínu. Podle všeho, přesněji řečeno podle všeho kromě velmi zavádějícího žebříčku EFAF, je to právě teď nejlepší tým v Evropě.
Pro úplnost - podruhé za sebou ve finále hráli Kiel a Berlín, takže by se geograficky hodilo zápas odehrát v Hamburgu, případně ve fotbalovém Braunschweigu, ale již předem byl určen Frankfurt jako místo hojně německým svazem využívané. Ačkoliv jsou oba finalisté od Frankfurtu vzdáleni kolem 600 kilometrů, tak zápas navštívilo asi 11 tisíc diváků.
A závěrem - kde vlastně ten Kiel leží? Z názvu je patrné, že na březích Baltu, konkrétně asi 100 kilometrů severně od Hamburgu.
Düsseldorf Panther - Berlin Rebels  33:34
Wiesbaden Phantoms - Weinheim Longhorns  30:26
Odvetné zápasy baráže o účast v GFL 2011. Düsseldorf do GFL postoupil přes prohru, protože v prvním zápase vyhrál o dva body. O postupujícím tudíž rozhodl jeden bod rozdílu po dvou hodinách zápasu. Wiesbaden měl naopak už postup skoro jistý, protože v prvním zápase vyhrál 45:7.
Düsseldorf a Wiesbaden tak doplní další dva postupující - Mönchengladbach Mavericks a Saarland Hurricanes (GFL se rozšiřuje na 14 týmů).
 
Maďarsko
Budapest Wolves - Újbuda Rebels  17:7
Nyíregyháza Tigers - Budapest Cowboys  27:20
Semifinálové zápasy ještě z minulého týdne.
 
Slovensko
Podzimní část sezóny se, podle chmurné předpovědi, zrušila. V jedenáctkách tak každý ze tří týmů odehrál dva zápasy a bylo po sezóně, jejímž vítězem je Zvolen. Stejný tým (z části i personálně) vyhrál i ligu sedmičkovou, kde měl o dva soupeře více.
 
Rakousko
Shaun Fatah - v sobotu vedl Berlin Adler v German Bowlu, ale to už věděl, že příští rok povede Innsbruck Raiders. Rakušany asi zaujal, když je letos vyřadil v semifinále EFL. Do Innsbrucku si přivede i svého offensive koordinátora.