Home  /  Zprávy  /  Evropské poháry 2011

Evropské poháry 2011

(po) 8. listopad 2010, Michal Rosíval
Eurobowl
Wild card skupina A: Hospitalet Pioners (ESP), Calanda Broncos (SUI), Parma Panthers (ITA) -- Vienna Vikings (AUT)
Wild card B: Kiel Baltic Hurricanes (GER) vs Carlstad Crusaders (SWE) -- Graz Giants (AUT)
Wild card C: Badalona Drags (ESP) vs Amiens Spartiates (FRA) -- Tirol Raiders (AUT)
Wild card D: Danube Dragons (AUT) vs Prague Panthers (CZE) -- Berlin Adler (GER)
Pozn.: Za pomlčkou je uveden tým, se kterým se tým postupující z wild card kola utká ve čtvrtfinále. Nasazené týmy mají výhodu domácího prostředí.
Určení skupin bylo tradičně vypjaté, nakonec vyhrál asi logický model, který zaručuje, že ve čtvrtfinále nedojde ani k rakouskému, ani k německému zápasu. Panthers měli z regionálního hlediska asi možnosti Danube, Kiel a Calanda, přičemž poslední varianta byla pantherským favoritem. Nakonec to skočilo u Dragons, tedy asi druhého nejtežšího soupeře z celkové nabídky. Ke všemu v případě postupu Berlin, tedy obhájce a oba zápasy budou Panthers hrát venku (v Rakousku konkrétně 23.dubna od 18:00).
Zatímco vloni do EFL nastoupilo 16 týmů a systém tříčlenných skupin bojujících o právo vyzvat nasazeného čtvtfinalistu, měl opodstatnění, při letošních 13 týmech se dá položit otázka, zda-li nebylo vhodnější použít systém používaný v EFAF Cupu, tzn. tříčlenné skupiny hrající o postup semifinále. Tato varianta ale vůbec nebyla zvažována a zůstal loňský systém včetně toho, že zápas dvou týmů o postup je trochu zvláštně nazýván skupinou. Možná je škoda, že se v rámci setkání na Mallorce neurčily i semifinálové dvojice, celá EFL by šla zaznamenat jako KO systém (byť na jednom ze vstupů by tedy byla tříčlenná skupina).
Zápas Dragons-Panthers je kromě skutečnosti, že půjde o souboj úřadujících mistrů Rakouska a Česka zajímavý tím, že oba týmy, jak známo, hrají rakouskou ligu. Ta se hraje v osmi týmech systémem každý s každým, ale jeden soupeř je vždy vynechán. A soupeř, kterého Panthers vloni nepotkali, byli právě Dragons. A protože letošní systém AFL přesně kopíruje loňský - jen se vymění pořadatelství zápasů - tak se v rámci rakouské ligy Panthers s týmem z předměstí Vídně minou zase. Díky EFL ale Panteři poznají sílu všech sedmi rakouských prvoligových týmů.
Příští rok se do EFL zapojí 8 států, 7 z nich vysílá svého mistra (jen Itálii reprezentuje poražený finalista). Ze silných národů chybí opět zástupce Norska a Ruska a tentokrát do EFL nezasáhne ani žádný finský tým.
 
EFAF Cup
Skupina A: Thonon Black Panthers (FRA), Milano Rhinos (ITA), Prague Black Hawks (CZE)
Skupina B: St Ouen Aumne Cougars (FRA), Coventry Jets (GBR), Søllerød Golddiggers (DEN)
Skupina C: Valencia Firebats (ESP), Amsterdam Crusaders (NED), London Blitz (GBR)
Skupina D: Hohenems Blue Devils (AUT), Kragujevac Wild Boars (SRB)
Black Hawks mají docela smůlu, že okolní státy mají buď příliš silné nebo příliš slabé týmy a ať by dostali kohokoliv, tak bylo jasné, že to na jednodenní výlet nejspíš nebude. Nakonec z toho byl Thonon, což je město ležící na francouszkém břehu Ženevského jezera asi 950 kilometrů od Prahy. Thonon je finálový soupeř Panterů z EFAF Cupu v roce 2009 a letos ve francouzské lize vypadl v semifinále (po druhém místě v základní) části. V posledním ročníku evropských soutěží hrál Thonon v EFL, ale vypadl po prohře s Danube Dragons. Ve Francii se bude hrát 9.dubna.
V případě, že by Black Hawks vyhráli, tak by o dva víkendy později (den nebyl určen) byl hřích postup nezpečetit výhrou nad Milano Rhinos (Nosorožci). Zatímco Thonon delší dobu patří ke špičce franouzské ligy, tak Milán je průměrným týmem v Itálii a za posledních pět dokonce ani jednou nehrál playoffs. Vloni skočili pátí s bilanci 4-4, když ale jen jedna prohra byla o více než sedm bodů.
Velmi kuriózně se jeví skupina D. Prohlášení Black Hawks na jejich webu o ní hovoří jako o jednočlenné, čímž EFAF pokročil ještě o úroveň výše, protože jednočlenná "skupina" je skutečným unikátem. Otázkou zůstává, jestli nebylo možné prohodit nespolehlivý srbský Kragujevac s týmem z jiné skupiny a mít tak v nejhorším dvě dvoučlenné "skupiny"... Ostatně zajímavé je i to, kdo by měl ten volný los a nasazení do semifinále - Hohemens. Rakouský klub hrající švýcarskou ligu (3.místo) totiž asi není papírovým favoritem celé soutěže a jestli by někdo měl mít volný los, tak jsou v poli asi vhodnější uchazeči.