Home  /  Zprávy  /  Zavedení statistik ČAAF

Zavedení statistik ČAAF

(út) 29. březen 2011, Radek Janhuba
S ohledem na všeobecnou poptávku po statistikách a také na fakt, že Česká Republika je pravděpodobně jedinou fotbalově rozvinutou zemí, která v loňském roce neměla oficiální statistiky z ligových soutěží, zavádí ČAAF od letošního roku statistiky.

ČLAF 2011 proběhne z hlediska statistik jako nultý ročník. Týmy mohou statistiky dodávat a vyzkoušet si tak jejich vytváření, na oplátku jim bude dodán feedback o tom, jak se jim to daří. Za nedodání neproběhnou žádné sankce, za dodání úplných a kompletních statistik dvou domácích zápasů základní části má tým v následujících sezónách nárok na jednu bezplatnou návštěvu asociačního statistika, za dodání úplných a kompletních statistik ze všech čtyř domácích zápasů základní části má tým nárok na dvě bezplatné návštěvy.

ČJLAF 2011 bude první ostrá sezona statistik. Dodání úplných a kompletních statistik bude povinné ze všech zápasů, a to vždy do následujícího čtvrtka do 12:00. Za nedodání statistik ze zápasu je tým povinen zaplatit pokutu ve výši 5 000 Kč v případě, že tyto statistiky budou dodány mezi čtvrtkem 12:01 a dalším čtvrtkem 12:00, 7500 v případě, že budou dodány mezi následujícím čtvrtkem 12:01 a tím dalším čtvrtkem 12:00 a 10000 pokud nebudou dodány ani do třetího čtvrtku po zápase 12:00.

K vytváření statistik mají právo pouze autorizovaní asociační statistici, kteří splní požadavky dané ČAAF. Každému týmu je silně doporučeno dodat alespoň jednoho, lépe alespoň dva autorizované statistiky. Do role statistika se však mohou přihlásit i osoby bez klubové příslušnosti. V případě, že klub nebude mít k dispozici svého týmového statistika, může si "pronajmout" jakéhokoliv jiného licencovaného statistika. Za takovýto "pronájem" je klub povinen statistikovi zaplatit odměnu 500 Kč plus cestovné, jehož výše se řídí pravidly pro cestovné rozhodčích ČAAF (pokud se klub se statistikem nedohodnou jinak).

Do role hlavního statistika byl určen Radek Janhuba. Veškeré dotazy tedy směřujte na něj na emailové adrese info@caaf.cz, případně na telefonu +420 777 479 209. Školení statistiků (v obsahu co jak zapisovat a v ovládání statistického softwaru) proběhne vzdáleně elektronickou cestou s tím, že hlavní statistik bude emailově, telefonicky a případně i osobně k dispozici pro jakékoliv dotazy a podporu. Před ČJLAF 2011 bude na přelomu srpna a září uskutečněno centrální školení statistiků - bližší detaily o tomto školení budou upřesněny později s ohledem na zkušenost s reportováním statistik z ČLAF 2011.

Pokud máte zájem stát se statistikem, nahlašte se Radku Janhubovi na email info@caaf.cz. Vzhledem k tomu, že ČLAF 2011 začíná za 18 dní, hlašte se pokud možno co nejdříve, nicméně vzhledem k dobrovolnosti statistik v ČLAF 2011 není oficiální deadline stanoven.