Home  /  Zprávy  /  Letem světem 24/2011

Letem světem 24/2011

(ne) 6. listopad 2011, Michal Rosíval
EFL
Wild card A: Danube Dragons (AUT) vs Prague Panthers (CZE) -- Tirol Raiders (AUT)
Wild card B: Calanda Broncos (SUI) vs Helsinki Wolverines (FIN) -- Graz Giants (AUT)
Wild card skupina C: Badalona Dracs (ESP), Parma Panthers (ITA), Schwäbisch Hall Unicorns (GER) -- Vienna Vikings (AUT)
Wild card skupina D: Hospitalet Pioners (ESP), La Courneuve Flash (FRA), London Blitz (GBR) -- Berlin Adler (GER)
Pozn.: Za pomlčkou je uveden tým, se kterým se tým postupující z wild card kola utká ve čtvrtfinále. Tyto nasazené týmy budou hrát doma.
Do elitní soutěže nenastoupí český mistr, ale poražený finalista, Panthers. Panteři tímto zápasem zabijí dvě mouchy jednou ranou, jejich zápas v rámci EFL totiž bude (přesněji řečeno měl by být) "klonem" utkání v rámci rakouské ligy. Zápas by se tedy musel odehrát v každém případě, pouze bude mít jaksi navíc i statut zápasu EFL. Na serveru football-austria.com se dokonce objevilo i datum tohoto zápasu - 28.dubna.
Díky letitému systému se příští rok budou všechna 4 čtvrtfinále hrát na stejných místech jako letos a tyto týmy tedy mají extrémní výhodu. Na rozdíl od loňska může dojít ve čtvrtfinále k setkání dvou týmů z jedné země, konkrétně Rakouska.
Ročník 2012 působí poměrně nabitě, v poli jsou mistři všech velkých fotbalových zemí s výjimkou Švédska. Včetně Velké Británie, kde místní mistr London Blitz napodobil několik předchozích šampiónů EFAF Cupu a místo obhajoby "malého poháru" bude hrát EFL.
 
EFAF Cup
Skupina A: Grenoble Centaures (FRA), Hohenems Blue Devils (SUI), Valencia Firebats (ESP)
Skupina B: Alphen Eagles (NED), Amiens Spartiates (FRA), Basel Gladiators (SUI)
Skupina C: Prague Black Hawks (CZE), Søllerød Golddiggers (DEN), Wroclaw Giants (POL)
Skupina D: Braunschweig FFC (GER), Milano Seamen (ITA), Triangle Razorbacks (DEN)
V případě EFAF Cupu připravili představitelé EFAF trochu hádanku a týká se Black Hawks. Chybný spelling méně známých týmů nebo dokonce i zemí (!), o oficiálních zkratkách států ani nemluvě, toto všechno návštěvníci oficiálních EFAF stránek znají, tentokrát přišly informace sice nezvykle rychle, ale ve zvláštních kombinace angličtiny a francouzštiny a především s týmem "Varsovie" ve skupině C. Tento tým se pak zobrazuje na několika dalších servrech, které jej zkopírovali. Otázkou ovšem je, co tento tým má představovat. Ve Varšavě hraje tým Warsaw Eagles, ten ale v Polsku výrazně zaostává za oběma týmy z Wroclawi. Tam pak hledat řešení hádanky, jde o polského mistra, tým Wroclaw Crew a aby řešení hádanky bylo ještě složitější, Crew se přejmenovali na Giants a svoji obrovskou sílu pak chtějí vylepšit ještě tím, že do kádru vezmou i nejlepší hráče z kádru Devils. V "best of Wroclaw" tak budou i Adam Synáček a Walter Harazim a na soupisce Giants si lze přečíst i jméno Ondřeje Chvojky, což je tedy pravděpodobně budoucí stav, neboť Chvojka je stále veden v ČAAF v klubu Steelers, nicméně na dvousetkilometrové cestování mezi Wroclawí a Ostravskem by tedy nově mohla vyrážet již trojice Čechů.
Krátká informace z webu Black Hawks hovoří o tom, že pořadí nebo místa zápasů dosud dohodnuty nebyly, Giants tyto informace ovšem nepřímo přinášejí. Skupina by měla začít v Praze 7.dubna, kdy Black Hawks budou hostit druhý tým dánské ligy Søllerød. Ti potom na předměstí Kodaně o 14 dní později přivítají Wroclaw a skupina bude zakončena 5.května zápasem Giants-Black Hawks.
Dánské týmy jsou pro nás víceméně neznámé. Zlatokopové posledních několik sezón hrají EFAF Cup, ale na český tým nenarazili, jediným setkáním je tedy dvojzápas národních týmů na ME-B v roce 2008, kdy český tým po dobrém prvním zápase v odvetě vyhořel a s Dánskem vypadl.
Wroclaw Crew/Giants jsou o poznání týmem známějším. V roce 2008, šlo o první zapojení Poláků do soutěží EFAF, prohráli s Prague Panthers 0:53 (v druhém zápase pak prohráli s Danube Dragons 0:84). Od té doby se žádný polský tým do žádné ze dvou hlavních evropských soutěží nepřihlásil. V roce 2006 se pak Crew epizodně představili i v české lize
 
Celkem se do obou pohárů zapojily týmy z 12 zemí. Zcela chybí zástupci bývalého Sovětského Svazu i z Balkánu a to včetně dříve aktivního Srbska. Švédský tým není přihlášený v žádné soutěži a už počtvrté v řadě chybí tým z Norska (pozn.: Norsko se neúčastní ani soutěží národních týmů). A i nadále platí, že evropských top pohárům se vyhýbají Maďaři.