Home  /  Zprávy  /  Disciplinární řád 2012

Disciplinární řád 2012

(čt) 15. březen 2012, Michal Rosíval
Rada po velmi dlouhém procesu postupného vytváření zbrusu nové normy přijala nový Disciplinární řád. Přijetí DŘ bylo úspěšně završeno jeho ratifikací Parlamentem. Nový DŘ nepřináší žádné významné nové povinnosti pro hráče nebo kluby a není ani revoluční změnou, co se týče sazeb. Mnohé věci ale zpresňuje, doplňuje a stanoví přesnější mantinely.
 
Výčet podstatných změn a novinek proti minulé verzi
-DK musí rozhodnout do 7 dnů od obdržení podnětu a současně alespoň 2 dny před zápasem, kterým by mohl být ovlivněn případný trest (toto pouze za podmínky, že DK obdrží podnět alespoň 3 dny před takovým zápasem). Nerozhodne-li DK v těch lhůtách, je disciplinární řízení zastaveno (a již nebude obnoveno)
-Současně ovšem platí, že DK může vydat dočasné rozhodnutí. Součástí dočasného rozhodnutí musí být stanovení lhůty pro vydání konečného rozhodnutí a součástí dočasného rozhodnutí může být rovněž trest (zpravidla půjde patrně o zákaz činnosti do doby, než DK například shlédne videozáznam zápas a vydá konečné rozhodnutí)
-Pro případ pochybení v rámci řízení, které ale nemohou mít žádný vliv na výsledek řízení (například chyby ve jménech apod.) a aby případní přestupci neunikli spravedlivému trestu vinou procesní chyby, je implementována revize rozhodnutí, což bude jakási "oprava chyb"
-DK bude řešit i případné spory mezi členy ČAAF
-Odvolání lze podat do 7 dnů od doručení rozhodnutí. Hiearchie odvolacích orgánů je následující: proti rozhodnutí DK se odvolání k Radě. Proti rozhodnutí Rady (a také proti rozhodnutí Předsednictva) se odvolání k Parlamentu, jehož rozhodnutí je konečné. Odvolání je spojeno s úhradou odvolací kauce, která je vrácena v případě, že je rozhodnuto ve prospěch strany, která se odvolala
-Vedle stanovení pevných lhůt je hlavní změnou sazebník, který dává orientační přehled trestů za jednotlivé přestupky. U mnoha přestupků je zavedena progrese pro opakování přestupků (za druhé provinění se uděluje trest ve výši jedenapůlnásobku základního trestu, za třetí nebo další provinění dvojnásobek) a současně je zaveden klesající princip, který krátí některé pokuty pro 7s
-Veškeré sazby trestů, zejména pokut, vycházejí ze současné praxe. Nový DŘ tedy neznamená žádnou změnu (ať už zpřísnění nebo změkčení), co se výše trestů týče
-Novými možnými přestupky jsou nesoučinnost klubu (nedostatečná spolupráce na výzvy orgánů ČAAF) a vysoký počet faulů týmu v zápase. Pokutou se bude trestat, pokud se tým během zápasu dopustí 4 nebo více faulů z kategorie personal faul a/nebo nesportovní chování. Na jiné fauly se toto nevztahuje!
-Pokuta za nezahájení nebo nedohrání zápasu z viny týmu (nebo pořadatele) byla zastropována na 10000 korunách, nicméně dojde-li k tomu, že tým ani k zápasu nepřicestuje, tak DK tuto "paušální" pokutu může navýšit o částku, kterou tým ušetřil na cestovném. Opatření má za cíl reflektoval účelové nepřicestování k zápasům, které nastalo v minulosti se zjevným kalkulem, kdy se pokuta za kontumaci "vyplatila"
-Rozhodčí jsou plně pod jurisdikcí DK, která je jediná může trestat za jejich provinění
 
Koncepty, které Rada nepřijala
-Protáhnout sledované období u progrese na více než jednu sezónu, neboť například na tresty za vyloučení se sice progrese vztahuje, nicméně vzhledem k počtu zápasů je takřka nemožné, aby někdo byl vyloučen třikrát za sezónu
-Odkladný účinek při podaném odvolání proti zákazu činnosti
-Pokuty za vysoký počet jakýchkoliv faulů