Home  /  Zprávy  /  Změny v pravidlech fotbalu pro sezónu 2013

Změny v pravidlech fotbalu pro sezónu 2013

(po) 3. prosinec 2012, Michal Rosíval

Jako tradičně, a i v roce, kdy by se pravidla přiliš měnit neměla, došlo v NCAA pravidlech k několika změnám. Protože IFAF pravidla jsou velmi věrnou kopií těchto pravidel, je velmi pravděpodobné, že budou adoptována a tím pádem budou platit i v soutěžích ČAAF.
Důležitá poznámka - níže uvedené jsou změny v oficiálních pravidel. V českých soutěžích platí v určitých případech modifikace dané Herním řádem. Výsledná forma zapracování těchto změn tak může být mírně odlišná.

  • Kickoff se posouvá z 30 yd na 35 yd kicking týmu.
  • Hráči kicking týmu se nesmí rozbíhat z více než 5 yardů – tzn. že při kickoffu ze standardních 35 yd musí při rozběhu začínat na 30 yd.
  • Skončí-li kickoff touchbackem, tak receiving tým začne svůj drive na 25 yd (pozn.: v ostatních případech se po touchbacku bude i nadále začínat na 20 yd).
  • Onside kicky již nebude možné provádět tak, že se míč kopne nejprve do země a od země se odrazí do vzduchu a trajektorie míče tak bude v podstatě shodná s „obyčejným“ krátkým kickoffem. Přesněji řečeno, tato technika sama o sobě zakázaná nebude, ale příjmající hráči budou mít stejnou ochranu jako měli dosud při „obyčejném“ kickoffu a to včetně možnosti zahlásit si fair catch.
  • Opět se mírně upravuje pravidlo o blokování pod pasem, tentokrát ale spíše technicky. OL, TE (hráč na lajně vedle OT) a RB (stojící za OL, nikoliv však za TE nebo dokonce vně TE) smí blokovat pod pasem bez omezení. Ostatní hráči smí blokovat jen směrem dopředu nebo směrem k bližší sideline. Toto vše samozřejmě jen při klasické scrimmage akci. Při kickcích nebo po turnoveru jsou bloky pod pasem zakázané zcela.
  • Pokud hráč během akce ztratí helmu (a nestane se tak po faulu soupeře), tak se toto posuzuje stejně jako zranění hráče, tzn. hráč musí alespoň na jednu akci vystřídat. Kromě toho se tento hráč během akce již nesmí zapojit do hry (šlo by o jeho faul) Navíc se po takové akci zastaví čas.
  • Punt již nebude možné blokovat výskokem přes blokaře.