Home  /  Zprávy  /  Hráč amerického fotbalu roku 2013 - Top 10

Hráč amerického fotbalu roku 2013 - Top 10

(út) 19. listopad 2013, Michal Rosíval

Toto je výběr nejlepších českých hráčů za končící sezónu. Vznikl dvojitou eliminací a měl by tedy být skutečným seznamem těch nejlepších.
Zbývajících asi tisíc hráčů se do top 10 nedostal a to bez určení jejich pořadí.

Hráč roku bude vyhlášen na Halovém mistrovství, 30. listopadu v Přerově. Pořadí na desátém až čtvrtém místě bude postupně odhalováno v průběhu příštího týdne.

Hráč roku 2013 - Top 10
Hráči jsou uvedení v abecedním pořadí. Pod jejich jménem je uveden klub, jehož jsou členem a jejich pořadí v předchozích ročnících ankety.

Jan Dundáček
Prague Panthers, 2012: 1., 2011: -, 2010: 1.
Dvojnásobný vítěz ankety útočí na hattrick, stejně jako v roce 2011 ale část sezóny promarodil. Jediný pořádný zápas ČLAF odehrál ve finále, kde začal jako receiver a chytil 7 passů (1 TD). Na ME v passing statistikách na rozdíl od přípravy na Slovensku (3 TDs) v podstatě propadl (23/64, 230 yardů, 1 TD a 4 inty), byl ale nejlepším českým rusherem a jeho nohy byly po valnou většinu českých zápasů jediným funkčním prvkem naší ofenzívy (47 runů, průměr 5.1 yardu, 1 touchdown).


Michal Fojtík
Ostrava Steelers, nováček v anketě
V sedmi zápasech ČLAF nasbíral stejně jako vloni nejvíc sacků ze všech hráčů, konkrétně 4.0. Nejlepší byl i v hodnocení tackles for loss, čili v posouvání útoku dozadu(12.0). S celkovými 31.5 tackly pak byl třetím nejlepším tacklerem ligy. Zajímavostí je, že v juniorském poháru byl ve stejných ukazatelích ještě úspěšnější Christopher Žáček a v Ostravě tedy o DE nemají nouzi. Na Mistrovství Evropy Fojtík nebyl.



Josef Fuksa
Dresden Monarchs, 2012: -, 2011: 4., 2010: -
Jako u všech OL samozřejmě velký (obrazně i doslova) problém, hodnotit lze více podle pocitů než podle čísel. Což ale může být i ku prospěchu věci. Fuksa s Monarchs odehrál velmi dobrou sezónu v GFL, kde postoupil do finále. V televizním finále si pak diváci sami mohli všimnout, že finalista GFL Fuksovi velikost a pohyb velmi rád využíval a kdo je základní kámen drážďanské OL.




Marek Hruboň
Liberec Titans, nováček v anketě
Během čtyř měsíců z nejnižší úrovně až na Mistrovství Evropy. Hruboň na sebe velmi výrazně upozornil už v prvním kole ČLAF B, kdy skóroval 2 touchdowny a 3 field goaly. Nakonec v devíti zápasech posbíral 10 touchdownů i field goalů. Statistiku nemáme, ale moc dalších hráčů v české historii, kteří by měli průměr více než jeden field goal na zápas nemáme. Pokud vůbec někoho. Celkem v reprezentaci (i se zápasem na Slovensku) kopal 9 field goalů, z toho byl sedmkrát úspěšný.



Ladislav Jenšík
Dresden Monarchs, 2012: 9., 2011: -, 2010: 3.
Do určité míry platí totéž co pro Fuksu, jen Fuksova dominance asi chyběla a bylo to vidět i ve zmíněném German Bowlu. Tak či tak, v celkem 17 zápasech letošní GFL nasbíral 76.5 tacklu, což byl třetí největší počet v týmu (solo tacklů 69, nejvíc v týmu). K tomu 4 interceptiony. V reprezentaci ve dvou zápasech ME 6 tacklů a jeden interception, který ukončil poslední srbský drive.




Michal Kielor
Ostrava Steelers, 2012: 7., 2011: -, 2010: -
285 rushing yardů proti Bobcats by asi mohlo na zapsání na tento seznam stačit samo o sobě. Kielor celkem v pěti zápasech (sezónu kvůli zranění nedohrál) naběhal 582 yardů a sezónní průměr tedy udržel na „magickou“ stovkou. Trochu paradoxem je, že s míčem sice běžel 83x, ale ze svého touchdownu se mohl radovat pouze dvakrát. Vzhledem ke zranění nemohl na ME ani myslet.




Daniel Krejbich
Prague Panthers, 2012: 2., 2011: 1., 2010: 2.
Pokud Dundáčkovi patří sudé roky ankety, Krejbich by mohl být podobně úspěšný v letech lichých, protože vyhrál v roce 2011. V české lize si přišel jenom pro medaili (7.0 tacklu za celý rok, z toho 4.0 ve finále), aktivnější byl ale v AFL, kde byl s 36.5 tackly v devíti zápasech druhých nejaktivnějším hráčem PBP. A vůbec nejčastěji skládajícím hráčem byl se 13 tackly v reprezentaci. A samozřejmě, mistr promine, třeba zmínit, že Krejbich je zdaleka nejstarším hráčem výběru, v lednu mu bude 39 roků



Lukáš Růžek
Prague Lions, nováček v anketě
Jediný zástupce poraženého finalisty domácí ligy. Růžek byl hlavním RB Lions a ze 70 běhů získal 428 yardů (průměr 85.6) a 6 touchdownů. Při pěti zápasech v základní části. Dalších 90 yardů a jeden touchdown přidal v semifinále. Ve finále se ale hned v první čtvrtině zranil, což mělo na hru Lions zásadní dopad. Na ME nejel.





Tomáš Svoboda
Prague Panthers, nováček v anketě
Přijde den a Svoboda po Krejbichovi převezme hlavní roli v obraně Panthers. Možná už přišla. Svoboda byl s více než 5 tackly na zápas nejlepší tackle PBP v rakouské lize (50.5 tacklu v 10 zápasech; třetí nejvyšší číslo v celé AFL!), v reprezentaci 11.5 tacklu ve třech zápasech. O jeho číslech v české lize se dá říct totéž, co o Velkém učiteli, tzn. medaile za 7 tacklů za celý rok.




Jan Štiegler
Prague Panthers, 2012: 5., 2011: 8., 2010: -
Společně s Woleským měli více než polovinu všech catchů PBP v rakouské lize, konkrétně Štiegler 48 a z nich 614 yardů (a tři TDs). Nikoliv epizodní roli měl se 13.0 tackly i v obraně. Na rozdíl od obranných opor hrál i českou ligu, i když často jen část zápasu. V pěti zápasech základní časti byl s 9 catchy (115 yardů, 2 touchdowny, navíc jeden z returnu) nejlepší mezi receivery PBP, ve finále pak přidal 124 yardů. V Itálii byl nejlepší v počtu catchů i yardů (5, resp. 47).



Hlasující
Možnost hlasovat byla nabídnuta této třicítce hlasujících: Juraj Balog, Jiří Dluhoš, David Dobiáš, Richard Gazdík, Zach Harrod, Filip Haza, Radek Janhuba, Filip Kacerovský, Jiří Kalemba, Petr Kalhous, Jan Klimeš, Martin Kocián, Petr Košťál, David Krejbich, Daniel Leško, Lukáš Machala, Peter Martinček, Peter Matlovič, David Ospalý, Pavel Poříz, Jan Raspopčev, Bohuslav Rom, Michal Rosíval, Tomáš Sedláček, Jan Šesták, Jiří Šimkovič, Vlastminil Tománek, Jakub Valta, Jiří Vencovský, Zbyněk Zelinka.
Hlasovalo celkem 29 oslovených, všechny poslané hlasy byly platné. Kompletní přehled hlasů bude zveřejněn po vyhlášení.