Home  /  Zprávy  /  Top 10 zápasů 2005-2013 na českém území

Top 10 zápasů 2005-2013 na českém území

(út) 3. prosinec 2013, Michal Rosíval
Opět po roce přichází vydání žebříčku nejlepších zápasů. Zásady hodnocení se nemění:
- Liga a její úroveň - liga dospělých je hodnocena výše, než juniorská; evropská soutěž více než česká soutěž
- Důležitost zápasu - stejný zápas ve finále je lepší, než zápas základní části, atp.
- Atraktivita - velmi subjektivní, fanoušek obrany by asi vyzdvihl zápas s výsledkem 3:0, bere se tedy průměrného diváka, který dává přednost útoku
- Dramatičnost - vychází z předpokladu, že pěkný zápas s výsledkem 55:0 je pro diváka méně zajímavý, než zápas, který jde do prodloužení
Atmosféra - hlasitost a počet diváků byla kritéria v této kategorii
Ve všech kategoriích se vždy uděluje 5 bodů, celkové maximum je tedy 25 bodů. 25 bodů by získalo finále EFL hrané ve výborné atmosféře, které by přineslo dostatek bodů po pestrých akcích a které by se rozhodlo v samotném závěru utkání.

Letošní rok se do top 10 nepromítl. Reprezentace hrála pouze venku, evropská soutěž se u nás nehrála, Black Panthers v AFL hráli pouze jasné zápasy v nevýrazné atmosféře, juniorský pohár do top 10 zápasů promluvit nemohl.
Zbývá tedy soutěž dospělých. Finálový zápas získal jen 18 bodů, protože ztratil na dramatičnosti i průměrné atmosféře. Zápas Lions-Bulldogs v základní skupině pak byl sice kvalitní a dramatický, z hlediska vývoje soutěže však kvůli nastavenému systému nepodstatný, s podprůměrnou atmosférou a dotáhl to jen na 17 bodů.

10. Lions-Monarchs (ČLAF 2006) – 19 bodů
Finále ligy 2006, tak trochu Lions versus Slovensko. Lions jako favorit zápasu rychle vedl 17:0, ale v polovině třetí čtvrtiny vedli Monarchs 21:17 a početná skupina Slováků v hledišti byla u vytržení. Lions nakonec "vyloupení" české ligy nedovolili a 21 body v řadě zápas dovedli vítězství a svému stále poslednímu titulu.

9. Panthers-Lions (ČLAF 2008) – 19 bodů
První velké finále, rozuměj v Synot Tip Aréně. Nedá se říct, že by šlo o vyloženě úchvatný zápas, ale tento zápas byl velký především místem. Finále v "čerstvě" otevřeném Edenu prostě není možné vynechat. První zápas, při kterém diváci mohli sledovat i opakované záběry.
 
8. Česko-Slovensko (Přátelský mezistátní zápas) – 19 bodů
První zápas reprezentace na domácí půdě. Herně trochu slabší zápas byl vyvážený podstatností okamžiku, atmosférou zápasu, na které se valnou měrou podíleli slovenští příznivci a ačkoliv zápas nakonec skončil o deset bodů, tak průběh zápasu nenudil.

7. Lions-Panthers (ČJLAF 2010) – 20 bodů
Finálové zápasy juniorské ligy hrané v Edenu měly všechny předpoklady dostat se do žebříčku, protože atmosféru měly výbornou a i dramatičnost zápasů je mezi Lions a Panthers velmi dobrá, byť toto finále mírně zaostalo za rokem 2009.

5. Black Hawks-Milano Rhinos (EFAF Cup 2011) – 20 bodů
Maximální počet ve třech kategoriích - liga, atraktivita a drama. Zápas EFAF Cupu, který v podstatě dokonale naplnil výše uvedenou podmínku atraktivitě s vítězným field goalem pět vteřin před koncem. Třikrát dokonalost, kterou ale až na šesté místo srazila úroveň zápasu (pouze základní skupina) a bohužel i nezájem diváků.

5. Oldboys-Panthers (Halové mistrovství 2005) – 20 bodů
Finále turnaje a nejlepší halový zápas historie. Zápas skončil 13:13 v základní hrací době. Remízu po prvním prodloužení zachránili Panthers lateralem (je opodstatněné se domnívat, že inspiraci pro svoji slavnou akci nalezli Boise State právě zde), aby padli až ve druhém.

4. Panthers-Lions (ČLAF 2009) – 21 bodů
Druhé velké finále v Edenu. Zápas na nejvyšší úrovni. Kdyby Lions zcela zbytečně neztratili vedení v závěru prvního poločasu a šli do přestávky se sedmibodovým vedením, tak by celkové pořadí zápasu bylo ještě vyšší. Nevýhoda seniorského finále: velká část zápasu se hraje za přírodního světla - umělé osvětlení zápasům přidává na atraktivitě

3. Black Hawks-Panthers (ČLAF 2012) – 22 bodů
V mnoha ohledech velmi podobný zápas finále z roku 2011. Také velká přetahovaná, nakonec rozdíl jen o jediný bod, ale něco málo přece jen na nedostižný loňský zápas scházelo. Možná vítězný field goal, možná umělé osvětlení, možná více diváků, možná jiný stadion. Každopádně i toto byl zápas, který patří do českých fotbalových dějin.

2. Lions-Panthers (ČJLAF 2009) – 22 bodů
Co do součinu bodů obou týmů (skóre 38:29), tak rekord juniorské ligy. Tohle ve finále soutěže, ne v "nevýznamném" zápase v poklidné přátelské atmosféře. Kromě rekordního počtu v bodech (přitom se v žádném případě nedá říct, že by obrany hrály špatně!) i výborná fotbalová atmosféra. Tento zápas měl všechno. Skoro...

1. Black Hawks-Panthers (ČLAF 2011) – 24 bodů
Juniorské finále 2009 mělo všechno dokud se světu neukázalo finále ČLAF z roku 2011. A tento zápas všechno opravdu měl. Vítězný field goal Black Hawks 25 vteřin před koncem, následovaný o asi 3 yardy krátkým pokusem Panthers v době, kdy vypršel čas. Výborná atmosféra na perfektním stadioně, jinde neopakovatelná. Kontroverzní vyloučení. Velký den pro Black Hawks a svým způsobem pro celou ligu, protože po letech skončila dominance Panthers. Do doby, než se dvoutisícová návštěva stane standardem ČLAF, bude opravdu hodně složité tento zápas z čela žebříčku sesadit.

Za rok nashledanou...